Δοκιμάζουμε και επιλέγουμε κρασιά που συνοδεύουν ιδανικά τα οικογενειακά τραπέζια ή γίνονται δώρα, για να προσφέρετε σε καλέσματα.

Φολόη 2018, Οίνος Λευκός Ξηρός
Πελοπόννησος ΠΓΕ, Κτήμα Μερκούρη Α.Ε.
Η Φολόη αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, μία από τις πιο αξιόπιστες ετικέτες της αγοράς, προσφέροντας υποδειγματική σχέση τιμής/ποιότητας. Με βάση τον κόκκινο Ροδίτη, που εμπλουτίζεται με λίγο Viognier, όσο χρειάζεται για να αποκτήσει αρωματική και γευστική πολυπλοκότητα, ξεχωρίζει για το λαμπερό αχνοκίτρινο χρώμα της και τη χαριτωμένη παρουσία στη μύτη με τα αρώματα της ακακίας, των λεμονανθών, του αχλαδιού και του πράσινου μήλου να πρωταγωνιστούν. Στο στόμα, μεσαίου όγκου αλλά ωραία δομημένο, η ζωηρή οξύτητα διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το απρόσμενα μακρύ τελείωμα. Τιμή: περίπου €8 στο ράφι

Notes 2018, Οίνος Λευκός Ξηρός Επιτραπέζιος
Μαρία Κοσμετάτου (Gentilini)
Άλλη μία ενδιαφέρουσα πρόταση, από το κεφαλλονίτικο οινοποιείο Gentilini, που παντρεύει την πολυταξιδεμένη ποικιλία Sauvignon Blanc με το ντόπιο Τσαούσι. Αχυρόξανθο χρώμα, που διατηρεί ακόμα μερικές πρασινωπές ανταύγειες και εκφραστική «μύτη», με τη σφραγίδα κυρίως του Sauvignon -άλλωστε αντιπροσωπεύει το 90% της σύνθεσης- που κινείται σε τόνους εξωτικών φρούτων, με μια ελαφριά φυτική νότα. Η παραμονή για δύο μήνες στις οινολάσπες πρόσθεσε όγκο στο κρασί, ενώ η οξύτητα ισορροπεί αποτελεσματικά την αλκοόλη, δημιουργώντας ένα ευγενικό γευστικό σύνολο. Τα φρούτα να επανέρχονται στο ικανοποιητικής διάρκειας τελείωμα. Τιμή: περίπου €10 στο ράφι

Μικρή Αρκούδα 2018, Οίνος Ροζέ Ξηρός
Τύρναβος ΠΓΕ,  Χρήστος Ζαφειράκης
Ο ταλαντούχος οινοποιός Χρήστος Ζαφειράκης μάς ξαφνιάζει ευχάριστα για μία ακόμα φορά, δημιουργώντας, από την ποικιλία Syrah, ένα καλοφτιαγμένο ροζέ κρασί, που παραδίδει μαθήματα στη σχέση τιμής ποιότητας. Στο ποτήρι έρχεται με «ένδυμα» λαμπερό, βαθύ ρόδινο, αναδίδοντας αρώματα, που κινούνται στην κατεύθυνση των φρέσκων, κόκκινων φρούτων -περισσότερο κεράσι και άγρια φράουλα- με μια διακριτική γήινη νότα στο υπόβαθρο. Στο στόμα, κερδίζει με την ευγένεια, την κομψότητα και τη χάρη του, που συνδυάζονται με πλούσιο φρούτο και δροσιστική οξύτητα, ενώ διαθέτει την απαραίτητη υπόσταση για να χαρακτηριστεί «ροζέ φαγητού». Τιμή: περίπου €6,50 στο ράφι

Ροδί του Νησιού 2018, Οίνος Ροζέ Ξηρός
Κυκλάδες ΠΓΕ, Γεώργιος Μωραΐτης
Τούτο το κρασί, εξαιρετικά δυσεύρετο στην αγορά της Αθήνας, από το οινοποιείο «Moraitico» της Πάρου, μας δίνει με έναν τρόπο την ευκαιρία να παρατείνουμε το καλοκαίρι, φέρνοντας μια κυκλαδίτικη αύρα στο ποτήρι μας. Η αρωματική Μαλαγουζιά και το αυστηρό Μαυροτράγανο, από τον βιολογικό αμπελώνα του Γ. Μωραΐτη, το προικίζουν με λαμπερό σομόν χρώμα, γλυκά και πικάντικα αρώματα που παραπέμπουν σε λουλούδια όπως το γαρίφαλο και καλοκαιρινά φρούτα, ενώ στο στόμα αναδεικνύεται ο ανάλαφρος χαρακτήρας του με τη γαργαλιστική οξύτητα και τη διακριτική γλύκα στο τελείωμα.

Saperavi 2018, Οίνος Ερυθρός Ξηρός
Kakheti Region, Γεωργία, Teliani Valley JSC
Η Γεωργία, ανάμεσα στη Μαύρη θάλασσα και τον Καύκασο, με την πανάρχαια οινοποιητική παράδοση, που φτάνει στο 6000 π.Χ. ή και παλιότερα, ξαναμπαίνει δυναμικά τα τελευταία χρόνια στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Η κόκκινη γηγενής ποικιλία Saperavi και ένα οινοποιείο με ιστορία τουλάχιστον 100 ετών δημιουργούν αυτό το κρασί με το βαθυπόρφυρο χρώμα και τα ελκυστικά αρώματα μαύρων φρούτων και μπαχαρικών σε γήινο φόντο. Η γεύση του, μέτριας έντασης αλλά γεμάτη φρούτο, με την τσιμπημένη οξύτητα και τις λεπτές τανίνες, αναζητά κρέατα στα κάρβουνα για να αναδειχθεί. Τιμή: περίπου 6 στο Διαδίκτυο

Terra Leone AMMOS 2016, Οίνος Ερυθρός Ξηρός
Νεμέα ΠΟΠ, Κτήμα Παλυβού
Με βάση και εφαλτήριο τον ιδιόκτητο αμπελώνα της, η οικογένεια Παλυβού προτείνει μια ξεχωριστή συλλογή κρασιών, όπου βέβαια πρωταγωνιστούν οι ποικίλες εκφράσεις του Αγιωργίτικου. Το Ammos με παλαίωση 18 μηνών σε δρύινο βαρέλι κερδίζει τις εντυπώσεις με το συμπαγές, πορφυρό σκούρο, σχεδόν μαύρο χρώμα του και το σύνθετο μπουκέτο του όπου αναγνωρίζονται μαύρο κεράσι, φράουλες του δάσους, καφές, φρυγανισμένο ψωμί και μπαχαρικά. Στο στόμα είναι θερμό, με αισθητές αλλά καλά ενσωματωμένες τανίνες, ντυμένες με φρούτο, σφιχτή δομή και μεγάλη διάρκεια, ενώ παρά την πληθωρικότητά του διατηρεί την ευγένεια του Αγιωργίτικου.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr