Δοκιμάζουμε και επιλέγουμε τα καλύτερα κρασιά, που συνοδεύουν ιδανικά τα οικογενειακά τραπέζια ή γίνονται τα καλύτερα δώρα, για να προσφέρετε σε καλέσματα.

Grifos Βιδιανό 2017
Οίνος λευκός ξηρός, Silva Wines

Η Ειρήνη Δασκαλάκη καλλιεργεί βιοδυναμικά τα 80 ιδιόκτητα στρέμματα στη Σίβα Ηρακλείου και προσφέρει μια κορυφαία γκάμα κρασιών. Ωστόσο με τη σειρά Grifos πάει τη φυσική προσέγγιση ένα βήμα παραπάνω, αφού ζυμώνει τα κρασιά της με ιθαγενείς ζύμες μέσα σε πιθάρια 300 λίτρα και τα εμφιαλώνει χωρίς την παραμικρή προσθήκη θειώδους. Το αποτέλεσμα απλά κόβει την ανάσα, αφού ο όγκος, η δύναμη και το μελένιο, βερικοκένιο άρωμα της σπουδαίας ποικιλίας Βιδιανό εκτοξεύονται σε στρατοσφαιρικά επίπεδα! Απαραίτητο το μεγάλο ποτήρι, πάντως… Σ. Γ. Τιμή: €20

Νεμέα Single Vineyard 2012
Οίνος ερυθρός Ξηρός, Νεμέα ΠΟΠ, Κτήμα Μπίζιος

Παρακολουθώντας τη Νεμέα του Ηλία Μπίζιου καταλήγω στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα από τα καλύτερα Αγιωργίτικα που κυκλοφορούν. Η εσοδεία του 2012 έρχεται να ενισχύσει αυτή την πεποίθησή μου, αφού το ιδιόκτητο
αμπελοτόπι του Ασπρόκαμπου δίνει ένα ιδιαίτερα πυκνό μπουκέτο με άφθονο άγριο βύσσινο
και βιολέτες. Αν και νεαρό ακόμα (παρά την 6ετία που έκλεισε!), το στόμα είναι το ίδιο εντυπωσιακό, διαθέτοντας πλούσιο σώμα, γλύκα και υπέροχες δαντελένιες τανίνες, με μακρά πιπεράτη επίγευση. Σ. Γ. Ενδεικτική τιμή: €14

Château Julia Merlot 2016
Οίνος ερυθρός ξηρός, Δράμα ΠΓΕ, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Το δημοφιλέστερο ίσως Merlot της ελληνικής αγοράς, με τη βαριά υπογραφή του Michel Rolland, συμβούλου εδώ και χρόνια στο Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά όχι μόνο την υψηλή του ποιότητα, αλλά και τη
σταθερότητά του. Βαθύχρωμο, με πυκνό και σύνθετο αρωματικό μπουκέτο, που παραπέμπει σε ώριμα φρούτα του δάσους, μαρμελάδα κεράσι, σοκολάτα, κέδρο και φρυγανισμένο ψωμί, με πληθωρικό και θερμό στόμα, όπου το φρούτο ντύνει όμορφα τις τανίνες, και μακρύ τελείωμα, προσφέρεται για να συνοδεύσει τη γαλοπούλα, ή το ψητό γουρουνόπουλο. A.N.A. Τιμή περίπου €16,50

Prinos Syrah 2016
Οίνος ερυθρός ξηρός, Κρήτη ΠΓΕ, Οινοποιείο Διαμαντάκη

Απέναντι στα, κάποτε μέχρι υπερβολής, «βαρελάτα» Syrah, ο Ζαχαρίας Διαμαντάκης, ο οινολόγος της μικρής οικογενειακής επιχείρησης από τους Κάτω Ασίτες, διαλέγει διαφορετικό δρόμο. Με βραχεία εκχύλιση και παραμονή μόνο σε ανοξείδωτες δεξαμενές, μας δίνει ένα απολαυστικό, βαθυπόρφυρο κρασί, με ζωηρό φρέσκο φρούτο στη
μύτη, που θυμίζει μαύρο κεράσι και μούρα, ενώ δεν λείπει η κλασική πιπεράτη νότα. Στο στόμα, πίσω από τον νεανικό χαρακτήρα του, διαθέτει μια στιβαρή δομή, φρούτο και όγκο, που παραπέμπουν σε κρασί υψηλότερης τιμής. Α.Ν.Α. Τιμή περίπου €8

Νεμέα ΠΟΠ 2015
Οίνος ερυθρός ξηρός, Οινοποιία Κορωνιώτη

Ο Κυριάκος Κορωνιώτης, στο οινοποιείο του, μερικά χιλιόμετρα βόρεια του Αργους, δημιουργεί από το 1999
κρασιά με δυνατή και αναγνωρίσιμη προσωπικότητα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η χαρισματική αυτή περιοχή. Η Νεμέα του 2013, παλαιωμένη για 12 μήνες σε γαλλικό δρύινο βαρέλι, ξεχωρίζει για το βαθυκόκκινο, πυκνό χρώμα της, την εξελιγμένη μύτη όπου επικρατούν τα μπαχαρικά, το ξύλο και το δέρμα, σε φόντο λειωμένων κόκκινων φρούτων, το θερμό στόμα, με τις αισθητές ακόμα τανίνες και το επίμονο τελείωμα όπου επανέρχονται
τα φρούτα μαζί με μια αίσθηση πικρής σοκολάτας. Α.Ν.Α. Τιμή: €8,50

20 Ventiterre Montepulciano d’ Abruzzo 2017
Οινος ερυθρός ξηρός,
 Zonin

Ο οίκος Zonin φημίζεται για τις καλές τιμές των κρασιών του, όμως με τη σειρά Ventiterre πάει το value for money ένα βήμα παραπέρα. Απόδειξη, η ετικέτα από το Αμπρούτσο της κεντρικής Ιταλίας, φτιαγμένη αποκλειστικά από τη βαθύχρωμη ποικιλία Montepulciano, που εντυπωσιάζει με τα αρώματα βύσσινου, τσαγιού και ορυκτών. Το στόμα είναι εξίσου πειστικό, αφού διαθέτει μέτριο σώμα, ιντριγκαδόρικο, γλυκόξινο χαρακτήρα και μαλακές τανίνες που
επιτρέπουν σερβίρισμα στους 15-16˚C. Απολαύστε το ή παλαιώστε το για 2-3 χρόνια. Σ . Γ. Τιμή: €6,60 στο CELLIER

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr