Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης, Master of Wine και ένας από τους καλύτερους γνώστες του κρασιού στον κόσμο, μάς παρουσιάζει την σαμπάνια σε 3 πράξεις.

lazarakisedited

Οι 3 καλύτερες σαμπάνιες του κόσμου:
Η κορυφαία Salon, η σπάνια Selosse και η συγκλονιστική Krug Clos de Mesnil.

Οι 3 καλύτερες γεύσεις που συνοδεύουν τη σαμπάνια:
Εάν η σαμπάνια παίξει τον πρώτο ρόλο τότε θα δέσει με φίνες γεύσεις, όπως οι βραστές καραβίδες, που η πρωτεΐνη θ’ αφήσει να μιλήσει η σαμπάνια. Ωραίο γευστικό “μπέρδεμα” πετυχαίνεται επίσης και με απαλά τυριά, όπως το ανθότυρο. Επιπλέον, μια απλή σαλάτα με μονότονη γεύση θα αναδείξει τη σαμπάνια μας.

sampagnia

Οι 3 περιπτώσεις που πρέπει να ανοίξουμε σαμπάνια:
Πολλοί είναι εγκλωβισμένοι στην ιδέα ότι η σαμπάνια είναι το ποτό της γιορτής, του γάμου και των σημαντικών γεγονότων. Η σαμπάνια είναι ένα κρασί για όλες τις ώρες. Ταιριάζει ακόμα και στο πρωινό! Λένε, ότι ένας άντρας για να είναι ευτυχισμένος πρέπει να έχει μια γυναίκα να τον αγαπά, ½ μπουκάλι σαμπάνια με το πρωινό του και ½ Port για το βραδινό του. Αλλά και το βράδυ, μετά το δείπνο, η σαμπάνια κρατάει εκπληκτική συντροφιά και είναι μια πιο ελαφριά λύση από τα τα “βαριά” ποτά.

3 διάσημα θηλυκά που συνδέονται με σαμπάνια:
Δεν μπορώ να αγνοήσω τις δύο μεγάλες κυρίες της σαμπάνιας, τη Madame Bollinger και την αριστοκρατική Grand Dame Veuve Clicquot. Μ΄αρέσουν οι δύσκολες σαμπάνιες, που δεν γοητεύουν με την πρώτη επαφή, αλλά όσο τις γεύεσαι ανακαλύπτεις απίστευτο βάθος. Κάπως έτσι, μου έρχεται στο μυαλό και η Μπαρμπρα Στρέιζαντ. Μια γυναίκα που είχα γνωρίσει από κοντά και είχε αέρα φινέτσας που θα ταίριαζε σε μια σαμπάνια ήταν επίσης η Lady D. Τέλος, θεωρώ ότι στη Μαρία Κάλλας θα ταίριαζε η σαμπάνια Pol Roger Winston Churchill.

Και τα 3 πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε με τη σαμπάνια:
Να την πίνουμε συνοδεύοντας τούρτα γάμου ή οποιοδήποτε γλυκό. Είναι τραγικό. Δεν πρέπει να χαλαλίζουμε ούτε μια φυσαλίδα της σαμπάνιας. Δεν προσφέρεται για επινίκια ντους. Τη σαμπάνια πρέπει να τη σεβόμαστε και να αφήνουμε την κάθε φυσαλίδα της να εκλυθεί στο στόμα μας. Να μην την πίνουμε σαν αναψυκτικό. Κάθε φιάλη σαμπάνιας έχει γίνει με πολύ κόπο και της αξίζουν τα καλύτερα.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr