To Olive βάζει στο πασχαλινό τραπέζι 9 ποικιλίες που, εκτός από θρησκευτική, θα προσφέρουν και… οινοχοϊκή Ανάσταση!

Μετά από μέρες νηστείας και κατάνυξης, τα μαχαιροπίρουνα παίρνουν φωτιά, το ίδιο όμως κάνουν και τα τιρμπουσόν, μια και η μάζωξη γύρω από το εορταστικό τραπέζι θα φέρει άφθονο κρασί στα ποτήρια. Και μπορεί η φύση του να μην επιτρέπει ασκήσεις ακριβείας στο food pairing, ωστόσο ένα ταιριαστό κρασί θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο τη διάθεση. Ποια όμως είναι τα βασικά στοιχεία που αποζητά η Αγία Τριάδα των ημερών, δηλαδή το σετάκι μαγειρίτσα-αρνάκι-τσουρέκι;

Ξεκινώντας από το μεσαίο, το κλειδί είναι η λέξη «επιθετικότητα». Ναι, η αντιμετώπιση του λίπους απαιτεί οξύτητα και τανίνες, αλλά αυτά τα στοιχεία είναι αναγκαία, όχι όμως και επαρκή, αφού πρέπει να συνοδεύονται και από έλλειψη γλύκας. Έτσι, το βαρύ στυφό Syrah που φαντάζει ιδανικό δεν θα ταιριάξει, μια και οι άφθονες τανίνες μόλις που θα καταφέρουν να ρεφάρουν το επίσης άφθονο φρούτο του, με αποτέλεσμα να μη μείνει τίποτα που θα εμποδίσει το αρνάκι να σουλατσάρει ανενόχλητο στο στόμα μας! Γι’ αυτό το κρασί πρέπει να έχει άγρια στοιχεία, ικανά να αντιμετωπίσουν και τους εσωτερικούς εχθρούς αλλά και τους «ζωικούς».
Από την άλλη, η μαγειρίτσα είναι πιο ύπουλη απ’ ό,τι φαίνεται, καθώς ναι μεν περιέχει κρέας που αποζητά ερυθρό, όμως κυριαρχείται από το πράσινο στοιχείο που το «τουμπάρει» σε ένα πιάτο για λευκό κρασί. Προφανώς το σώμα πρέπει να είναι το λιγότερο μέτριο, ενώ η οξύτητα θα εξαρτηθεί και από την ένταση με την οποία το λεμόνι και το λίπος είναι παρόντα στη συνταγή. Πιο βολικό, τέλος, εμφανίζεται το τσουρέκι, αφού ένα ελαφρύ γλυκό κρασί περασμένο από βαρέλι θα κλείσει ιδανικά την περίσταση.

anoigma-pasxa

Με τα παραπάνω ως μπούσουλα, ας δούμε χαρακτηριστικές ποικιλίες που θα πουν το «Αληθώς ταιριάζει»!

Sauvignon Blanc
Η σπουδαία λευκή ποικιλία του Λίγηρα μπορεί να αποτελέσει ιδανική οβερτούρα της περίστασης, αφού ταιριάζει εξαιρετικά με μαγειρίτσα, ιδιαίτερα αν αυτή είναι παρασκευασμένη αέρινα και περιέχει άφθονη πρασινάδα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επιλέξετε ωριμασμένες σε βαρέλι εκδοχές -όπως αυτές του Κτήματος Γεροβασιλείου και του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη- προκειμένου να έχετε και τον απαιτούμενο όγκο.

Σαββατιανό
Αν τα συκωτάκια και το αυγολέμονο έχουν την τιμητική τους, φέρτε στο τραπέζι ένα πιο μαλακό και κρεμώδες κρασί. Και ποια ποικιλία διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά καλύτερα από ένα Σαββατιανό; Εδώ μάλιστα δεν χρειάζεται να αναζητήσετε βαρέλι, αφού η σπουδαία ποικιλία της Αττικής διαθέτει από μόνη της άφθονο όγκο και δύναμη. Ο Μυλωνάς, ο Παπαγιαννάκος και η Φράγκου προσφέρουν εξαιρετικές εκδοχές δεξαμενής.

Ασύρτικο
Η δύναμη, το νεύρο, η τρομερή οξύτητα και η χαρακτηριστική τζούρα στυφάδας καθιστούν το σπουδαιότερο Ελληνικό λευκό σταφύλι ταμάμ για το Πάσχα. Επιλέξετε επομένως μια βαρελάτη εκδοχή -εντός ή εκτός Σαντορίνης- ιδιαίτερα αν έχετε «τσούξει» τη μαγειρίτσα στο λεμόνι, αλλά παγώστε και καμιά φιάλη για το μεσημέρι που έρχεται για όποιον δεν πίνει κόκκινο.

Chardonnay
Εναλλακτική του Ασύρτικου για το μεσημέρι της Κυριακής, το οποίο μάλιστα μπορεί να αποτελέσει κύρια επιλογή αν αντί αμνοεριφίων έχετε προτιμήσει κάποιο χοιρινό στη γάστρα. Ετσι κι αλλιώς, πάντως, θα δώσει τον ρυθμό για το κοντοσούβλι που περίμενε. Προσοχή απαιτείται στην επιλογή της ετικέτας που πρέπει να διαθέτει την απαραίτητη υψηλή οξύτητα, με τις προτάσεις των Κατσαρού, Ζαφειράκη και Αντωνόπουλου να σας βγάζουν ασπροπρόσωπους.

Ξινόμαυρο
Μην ακούτε τι λένε. Το Ξινόμαυρο είναι ο απόλυτος βασιλιάς της ημέρας, μια και με τον συνδυασμό οξύτητας και τανινών που διαθέτει μπορεί να κοιτάξει κατάματα ακόμα και 20κιλο ζώο! Η Νάουσα φυσικά έχει την τιμητική της, ιδιαίτερα αν εκπροσωπείται από ονόματα όπως ο Μπουτάρης, ο Δαλαμάρας ή ο Καρυδάς, ενώ και η Γουμένισσα μπαίνει στο παιχνίδι με τους Τάτση και Χατζηβαρύτη. Το Κτήμα Αλφα μάς υπενθυμίζει ότι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το Αμύνταιο, ενώ η Ραψάνη με τους Τσάνταλη και Ντούγκο αποδεικνύουν ότι είναι πολύ σκληροί για να μην ταιριάξουν!

Nebbiolo
Λίγα τα εγχώρια δείγματα της σπουδαίας ποικιλίας από το Πιεμόντε. Οποιο όμως από αυτά και να επιλέξετε -Παπαργυρίου, Καριπίδης και Κτήμα Τέχνη Οίνου προσφέρουν εξαιρετικές εκφράσεις της ποικιλίας- η τέλεια αρμονία με το ερίφιο είναι εξασφαλισμένη. Το γεγονός άλλωστε ότι το Ξινόμαυρο είναι το Nebbiolo της Ελλάδας δεν σας λέει τίποτα;

Cabernet Sauvignon
Οπλισμένη με άφθονες τανίνες και ικανοποιητικότατη οξύτητα, η πιο φημισμένη ερυθρή ποικιλία της υφηλίου περιέχει γενναιόδωρες δόσεις σκληρότητας παρ όλη την σχετικά τονισμένη της γλύκα. Η χώρα μας και ιδιαίτερα η Πελοπόννησος προσφέρουν υπέροχα κρασιά από αυτό το σταφύλι οπότε οι προτάσεις των Αντωνόπουλου, Τσέλεπου, Τετράμυθου και Μέγα Σπηλαίου περιμένουν τη θέση τους δίπλα στην πιατέλα που μόλις έχει βγει από τη σούβλα.

Μανδηλαριά
Η σημαντική ποικιλία του Αιγαίου δεν έχει ούτε έντονη γλύκα ούτε μεγάλη οξύτητα. Έχει όμως τανίνες που μερικές φορές κάνουν ακόμα και Ξινόμαυρο να μας φανεί μαλακό! Αναζητήστε τη στη Σαντορίνη και την Πάρο από τους Σιγάλα και Μωραΐτη αλλά και από την Κρήτη -από τους Λυραράκη και Ιδαία Οινοποιητική- έστω και αν είναι αναμεμειγμένη με άλλες ποικιλίες. Αφήστε, όμως, για άλλη περίσταση τις εξαιρετικές εκδοχές της Στερεάς και της Εύβοιας, μια και είναι πιο ευγενείς απ’ ό,τι απαιτεί η περίσταση!

Μοσχάτο
Όχι, δεν θα χρησιμοποιήσουμε το Μοσχάτο δίπλα στο κοντοσούβλι ή το σπληνάντερο! Ωστόσο, ένα γλυκό Μοσχάτο θα κλείσει υπέροχα αυτό το τραπέζι πλάι σε ένα αφράτο τσουρέκι. Βέβαια καλό είναι αυτό να μη διαθέτει τρομακτική συμπύκνωση, όμως το ελαφρύ άγγιγμα του βαρελιού είναι ευπρόσδεκτο. Ο ΕΟΣ Σάμου και το Οινοποιείο Nopera προσφέρουν φίνες βαρελάτες εκδοχές του Σαμιώτικου Μοσχάτου, ενώ ο Πέτρος Χατζηγεωργίου τη δική του παλαιωμένη εκδοχή στη Λήμνο.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr