Καλά τα γιορτινά μενού και τα τραπεζώματα, αλλά με το κρασί τι κάνουμε; Αναζητήσαμε τις καλύτερες οινικές επιλογές για το Χριστουγεννιάτικο και το Πρωτοχρονιάτικο Ρεβεγιόν.

Στη λαμπρότητα των ημερών και των πληθωρικών φαγητών ταιριάζουν τα σαρκώδη ερυθρά κρασιά που θα απογειώσουν τις γεύσεις και θα αποδειχθούν εξαιρετικοί συνοδοί στην ατμόσφαιρα της γιορτής.

Σεμέλη Grande Reserve 2004
Αισθησιακό, ώριμο κρασί από την ποικιλία Αγιωργίτικο με έντονο ερυθρό χρώμα. Μυρίστε και απολαύστε άφθονο μαύρο φρούτο, πιπέρι, σοκολάτα και καραμέλα. Στο στόμα συγκλονίζει η πλούσια και ισορροπημένη γεύση με τις βελούδινες τανίνες που τονίζουν την ευχαρίστηση. Στο γιορτινό τραπέζι θα κάνει υπέροχο γάμο με το ψητό αρνί στο φούρνο, το φιλέτο αλλά θα αποδειχθεί και δυνατός συνοδός των κίτρινων σκληρών τυριών.

Δύο Ελιές 2010, Κτήμα Κυρ Γιάννη
Εκλεπτυσμένο πολυποικιλιακό κρασί με ωραιότατο βαθύ σκούρο χρώμα με μοβ ανταύγειες. Οι ποικιλίες Syrah, Merlot και το μοναδικό Ξινόμαυρο συνθέτουν το πολύπλοκο μπουκέτο που μοσχοβολά πυκνό άρωμα μαύρων φρούτων και βανίλιας. Καλοδομημένο με βελούδινη γεύση, ισορροπημένη οξύτητα και επίμονη επίγευση. Ένα κρασί που πλανεύει τον ουρανίσκο και θα ταιριάξει εκπληκτικά με κρέας μαγειρεμένο με ντοματένια πικάντικη σάλτσα.

Παλαιά Κλίματα 2010, Κτήμα Παπαϊωάννου
Μια από τις καλύτερες Νεμέες, με πλούσια αρώματα κόκκινων φρούτων, δυνατές τανίνες και εμφανείς πικάντικές πινελιές από πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Το αγιωργίτικο προερχόμενο από επιλεγμένα παλιά αμπέλια δείχνει εδώ τις δυνατότητές του δίνοντας ένα πλούσιο κρασί που θα σταθεί πολύ καλά δίπλα σε όλα τα πιάτα κρέατος με πλούσια σάλτσα μπαχαρικών.

shutterstock_89497627

Κτήμα Καρυδά Ερυθρός 2011
Η οικογένεια Καρυδά με γνώση και μεράκι προτείνει μια συναρπαστική Νάουσα , ένα κρασί με λαμπερό βαθύ κόκκινο χρώμα που η παραμονή του σε δρύινα βαρέλια του πρόσθεσε άφθονα μπαχαρικά. Γεύση βελούδινη που αιχμαλωτίζει. Στο τραπέζι υποδέχεται ευχάριστα τον έντονο χαρακτήρα του κρασιού το ψητό αγριογούρουνο.

Φλέβα 2012, Κτήμα Σκούρα
Μια εξαιρετική οινοποίηση του Syrah που δίνει ένα κρασί υψηλόβαθμο (14,5% αλκοόλ) με πλούτο ικανό να σε κάνει φανατικό θαυμαστή του. Οι τανίνες του είναι ευγενείς και στα αρώματά του κυριαρχούν τα κόκκινα φρούτα και τα μπαχαρικά. Με βαθύ χρώμα, το στόμα του είναι πυκνό και η μακρά του επίγευση σε κρατά σε εγρήγορση. Ιδανικό για ώριμα κρέατα, ακόμη και κυνήγια.

Avaton 2011, Κτήμα Γεροβασιλείου
Οι τρεις ελληνικές ποικιλίες – Λημνιό, Μαυροτράγανο, Μαυρούδι- που συνυπάρχουν σε αυτό το ερυθρό κρασί της Βόρειας Ελλάδας δεν είναι από τις πλέον χρησιμοποιούμενες, γι’ αυτό και το αποτέλεσμα που έχει επιτύχει ο οινοποιός εκπλήσσει με την ισορροπία του. Λαμπερό χρώμα, σύνθετο άρωμα μπαχαρικών, διακριτικές τανίνες και επίγευση μεγάλης διάρκειας. Ταιριάζει με τις πικάντικες σάλτσες.

Κτήμα Αβαντίς Syrah 2010
Ένα πληθωρικό Syrah που θα απολαύσετε με εδέσματα υψηλής γευστικής έντασης, όπως κυνήγια μαγειρεμένα με πικάντικες σάλτσες. Το βαθύ ρουμπινί χρώμα σε προκαλεί να το δοκιμάσεις. Μπαχαρένια αρώματα, δαμάσκηνο, βατόμουρο, καπνός, βανίλια όλα εδώ βρίσκονται. Γευτείτε τον εξαιρετικό πλούτο του. Στιβαρό και πληθωρικό στο στόμα εκφράζει την αρρενωπή του δομή.

Emphasis Tempranillo 2010, Κτήμα Παυλίδη 2010
Κρασί με έντονο ρουμπινί χρώμα και πυκνό άρωμα φρούτων. Γεμάτο στόμα με δροσερή οξύτητα και κομψές τανίνες. Έντονη επίγευση που διαρκεί, με αρώματα μαύρων φρούτων και γλυκόριζας. Συνοδεύει κίτρινα τυριά, κρεατικά μαγειρεμένα με πικάντικες σάλτσες, κυνήγι.

Μετόχι Χ Ερυθρός 2008, Οινοποιία Τσάνταλη
Αξιόλογο κρασί από το Άγιο Όρος. Το χαρμάνι του από Ξινόμαυρο, Λημνιό και Cabernet Sauvignon χαρίζει αρώματα φραγκοστάφυλου και πικάντικες νότες. Καλοδομημένες τανίνες, ευχάριστο στο στόμα με μεγάλης διάρκειας τελείωμα. Αναζητά δυνατά πιρούνια για χοιρινό ρολό στο φούρνο, φιλέτο πιπεράτο και πάπια ψητή.

SLIDER 1

Nostos Syrah 2008, Οινοποιία Μανουσάκη
Το βαθύ πορφυρό χρώμα του σε προκαλεί να το γευθείς και το ντελικάτο μπουκέτο με τα φρέσκα αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, βιολέτας και γλυκών μπαχαρικών υποστηρίζει την επιλογή. Στιβαρό, φρουτώδες, με τονισμένη οξύτητα και γλυκιά επίγευση. Αναζητά δίπλα του κόκκινα κρέατα στο φούρνο, σπαγγέτι με κιμά , πικάντικα αλλαντικά και τυριά.

Δεσμός Ερυθρός 2010, Αμπελώνες Rira
Το σκούρο βυσσινί του χρώμα με τις βιολετί γιορτινές του ανταύγειες θα στολίσει το τραπέζι σας. Στο ποτήρι οι ποικιλίες Merlot και Cabernet Sauvignon του αμπελώνα Rira γοητεύουν με τα αρώματα των ώριμων κόκκινων φρούτων και ξηρών καρπών, που δένονται αρμονικά σε ένα πλούσιο, γεροδεμένο κρασί. Στο τραπέζι ακομπανιάρει ένα πληθωρικό χοιρινό μαγειρεμένο με δαμάσκηνα.

Διαμαντόπετρα 2009 Syrah – Μαντηλάρι, Οινοποιία Διαμαντάκη
Κρασί από την Κρήτη για τραπέζια με εξαιρετικά πλούσια κίτρινα τυριά και κυνήγι μαγειρεμένο με έντονες σάλτσες. Η δωδεκάμηνη παλαίωση σε δρύινα βαρέλια ντύνει με νότες ξύλου το έντονο μπουκέτο αρωμάτων βατόμουρου, βύσσινου και πιπεριού. Στο στόμα απολαμβάνεις την τονισμένη οξύτητα και την ευχάριστη διάρκεια.

Μαύρο Καλαβρυτινό 2012, Οινοποιία Τετράμυθος
Ενδιαφέρον το Μαύρο Καλαβρυτινό από τα αμπέλια της Αχαΐας που το φρούτο πορεύεται όμορφα με τα μπαχαρικά. Στο στόμα ανακαλύπτεις τις στιβαρές τανίνες που του προσδίδουν μακρά επίγευση, ενώ η αρμονία που χαρακτηρίζει το κρασί προσθέτει γοητεία. Συνοδεύει κρεατικά μαγειρεμένα με ελαφριές σάλτσες.

Χελώνα Ερυθρό 2012, Οινοποιείο Μηλιαράκη
Ενα ερυθρό κρασί από τις ποικιλίες Syrah, Grenache rouge και Mourvedre με ζωντανό χρώμα βύσσινου, αρώματα ώριμου φρούτου και με διακριτική την παρουσία του δρύινου βαρελιού. Σε κερδίζει στο στόμα η βελούδινη υφή με ελαφριά οξύτητα νεότητας. Διακρίνεται για τη μεγάλη επίγευση, που βοηθάει το πάντρεμα με λεπτά μοσχαρίσια κομμάτια κρέατος, σάλτσες πιπεριού και ζυμαρικά με πλούσιες σάλτσες.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr