Βρεθήκαμε στο οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ, στο Μέτσοβο. Οι μέρες ήταν εξαιρετικές, η διοργάνωση άψογη, ενώ τα νέα που μοιράστηκαν μαζί μας οι άνθρωποι του οινοποιείου δείχνουν ότι η επόμενη μέρα θα είναι λαμπερή.

Από τον Νίκο Μαούνη

Όλα δείχνουν ότι στο Κατώγι Αβέρωφ, με τους πιο ορεινούς αμπελώνες της Ελλάδας, πνέει ένας νέος, φρέσκος, κεφάτος οινικός αέρας.

giniets-1024x480

Η πρώτη αλλαγή έρχεται στο Φλογερό. Κυκλοφορεί σε μόλις 2.500 αριθμημένες φιάλες, η γνωστή ετικέτα καταργείται με την καινούρια να τοποθετείται σε πλάγια θέση, ενώ η ποικιλιακή του σύνθεση γίνεται 100% Merlot σοδειάς 2015, από τους αμπελώνες στο Γινιέτς. Μετά τη δοκιμή του, μπορούμε να μιλήσουμε για ένα υπέροχο κρασί.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στο αγαπημένο μας Κτήμα Αβέρωφ, αφού μας ανακοινώθηκε πως είναι η τελευταία χρονιά που κυκλοφορεί όπως το γνωρίζουμε. Πρόκειται για συλλεκτική έκδοση, σοδειάς του 2012. Από Το Cabernet Sauvignon που το γεννούσε, τα σταφύλια από τα παλιά αμπέλια θα πηγαίνουν στο Γινιέτς, ενώ τα των αναμπελώσεων στο Κατώγι Αβέρωφ.

averof

Η ετικέτα αυτής της συλλεκτικής έκδοσης είναι εμπνευσμένη από την αρκούδα της περιοχής. Για την ιστορία, η αρκούδα του Μετσόβου, αφού γεύεται και μερικά σταφύλια, αφήνει το δικό της αποτύπωμα στις πλαγιές του Γινιέτς, στα αμπελοτόπια του Κτήματος Κατώγι Αβέρωφ. Έτσι, ως εικαστική παρέμβαση, «τύλιξε» και τη συλλεκτική φιάλη του Κτήματος που φτάνει στα χέρια μας για τελευταία χρονιά, με την ονομασία Mare Ursa. Θα τη βρείτε μόνο σε συσκευασία δώρου, για εκλεκτούς φίλους ή, γιατί όχι, για εσάς τους ίδιους.

katogi-averwf

Αν λοιπόν βρεθείτε στις απότομες πλαγιές του Μετσόβου, δίπλα στη Βάλια Κάλντα, στον συναρπαστικό Εθνικό Δρυμό της Πίνδου, μια επίσκεψη στο οινοποιείο του Κτήματος θα σας ανταμείψει. Στα κελάρια του φιλοξενούνται πάνω από 1.200 δρύινα βαρέλια, όπου ωριμάζουν τα κόκκινα κρασιά, και στην κάβα του φυλάσσονται σπάνιες συλλεκτικές φιάλες.

winery-1128x480

Η ξενάγηση στο οινοποιείο είναι απολαυστική και πραγματοποιείται με χρήση οπτικοακουστικών μέσων, καλλιτεχνικών παρεμβάσεων και ακολουθώντας μία πρωτότυπη διαδρομή στην ιστορία του οινοποιείου και τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού. Διαρκεί 30 λεπτά και περιλαμβάνει επίσκεψη στα κελάρια του ιστορικού οινοποιείου Κατώγι Αβέρωφ, μέσα από ένα θεατρικά στημένο σκηνικό, παρακολούθηση video-προβολών με τα διάφορα στάδια παρασκευής του κρασιού και την ιστορία πίσω από το Κατώγι Αβέρωφ. Επίσης, θα δοκιμάσετε κρασιά του Κτήματος, από τη σειρά Ίνιμα, τα Rossiu di Munte και το περιορισμένης κυκλοφορίας Εμπνεύσεις Tannat.

info
http://katogiaveroff.gr/

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr