Η Νίκη Μηταρέα μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για τα ποτήρια και την σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος του κρασιού.

Το προϊόν της αμπέλου, ο οίνος,  έχει τους κώδικες του που οφείλουμε να γνωρίζουμε για να το απολαμβάνουμε στα ποτήρια μας. Δεν πρόκειται για ιδιοτροπία. Κάθε κρασί ανάλογα με τον τύπο του θα αναδείξει τα πολύπλοκα αρώματα και τα γευστικά χαρακτηριστικά του όταν σερβιριστεί στο κατάλληλο ποτήρι και στην ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος. Υπερβολή;  Όχι, θα απαντήσουν οι  λάτρεις του κρασιού που για αυτούς τα ποτήρια αποτελούν φετίχ.

Σχετικά με το ποτήρι…

•    Το ποτήρι του κρασιού θα πρέπει να είναι διάφανο για να μπορούμε να διερευνήσουμε αλλά και για να θαυμάσουμε το χρώμα του οίνου.
•    Θα πρέπει να είναι κολονάτο για να μπορούμε να το κρατήσουμε από το λεπτό πόδι του έτσι ώστε να μην επηρεάζουμε την θερμοκρασία του κρασιού με το χέρι μας.
•    Σερβίρουμε μέχρι τα δύο τρίτα του ποτηριού, κρατώντας την λεπτή κολόνα για να μπορούμε να το αναδεύσουμε και στην συνέχεια να το φέρουμε κοντά στην μύτη μας για να εξερευνήσουμε τον πλούτο των αρωμάτων που ξεδιπλώνονται.
•    Τα λευκά κρασιά σερβίρονται σε ποτήρι σχήματος κλειστής τουλίπας που να δέχεται μικρή ποσότητα ώστε να ανανεώνεται συχνά το περιεχόμενο για να διατηρεί το κρασί τη θερμοκρασία του.
•    Τα μεγαλύτερου μεγέθους ποτήρια τουλίπες, προσφέρονται για τα ερυθρά κρασιά, τα οποία μένουν περισσότερη ώρα στο ποτήρι ώστε να αναπνέουν και να εκφράσουν των αρωματικό χαρακτήρα τους.
•    Για τα αφρώδη κρασιά το ιδανικό ποτήρι είναι η στενόμακρη τουλίπα που επιτρέπει στο κορδόνι των ζωηρών φυσαλίδων να ανεβαίνει με ταχύτητα στο χείλος.
•    Τέλος, για τα επιδόρπια κρασιά χρησιμοποιούμε κολονάτα μικρά ποτηράκια.

Σχετικά με τις θερμοκρασίες…

Το κάθε κρασί για να αναδειχθεί αλλά και για να μην αδικηθεί θα πρέπει να σερβίρεται στην σωστή θερμοκρασία. Άλλωστε η απόλαυση του κρασιού εξαρτάται από την κατάλληλη θερμοκρασία αφού θα αναδείξει και τον χαρακτήρα του. Οι ενδεδειγμένες θερμοκρασίες σερβιρίσματος είναι:

•    Τα αφρώδη και τα γλυκά κρασιά στους 6-8οC.
•    Τα λευκά ξηρά και τα ροζέ κρασιά στους 9-12οC.
•    Τα φρέσκα ελαφρά ερυθρά στους 12-14οC.
•    Τα κόκκινα κρασιά παλαίωσης στους 15-18οC.

Ο σεβασμός του κανόνα της θερμοκρασίας, χωρίς υπερβολές, απλά με λίγη προσοχή θα μας εξασφαλίσει την μεγιστοποίηση της απόλαυσης του φαγητού συνοδεία ενός καλού κρασιού.
Στην υγειά σας!

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr