Δοκιμάζουμε και επιλέγουμε κρασιά που συνοδεύουν ιδανικά τα οικογενειακά τραπέζια ή γίνονται δώρα, για να προσφέρετε σε καλέσματα.

Enotria λευκός 2018, Ν. Δουλουφάκης
Οίνος λευκός ξηρός, Κρήτη ΠΓΕ
Η σειρά Enotria, εδώ και χρόνια, αποτελεί μία από τις πιο αξιόπιστες προτάσεις στην κατηγορία τιμής κάτω από τα 6 ευρώ ή εκεί γύρω τέλος πάντων. Η λευκή εκδοχή, που παντρεύει την παλιά κρητική ποικιλία Βηλάνα με το κοσμοπολίτικο Sauvignon Blanc και το λευκό Μοσχάτο, έρχεται στο ποτήρι μας με λαμπερό ξανθοπράσινο χρώμα και χαριτωμένη αρωματική παρουσία, όπου δίπλα στο τριαντάφυλλο και το γιασεμί -συμβολή του Μοσχάτου- αναγνωρίζονται ακόμα γλυκό λεμόνι και μια ελαφρά φυτική νότα. Στο στόμα, ευχάριστο και δροσερό, διαθέτει ικανοποιητική οξύτητα, υπόσταση και φρούτο.
Τιμή: περίπου 5€ στο ράφι

Ρετσίνα 2017, Κτήμα Παπαγιαννάκου
Οίνος λευκός ξηρός, Ρετσίνα Μεσογείων, Ονομασία κατά Παράδοση
Ταυτισμένη με την αθηναϊκή ταβέρνα, η Ρετσίνα των Μεσογείων δεν θα μπορούσε να λείπει από τις προτάσεις μας. Ομως διαλέγουμε μια ρετσίνα νέας γενιάς, κομψή και καλοφτιαγμένη, με τη φροντίδα του Βασίλη Παπαγιαννάκου, που γνωρίζει όσο λίγοι το Σαββατιανό και τις εκφράσεις του. Χρυσόξανθο, λαμπερό χρώμα στο ποτήρι και ωραία σύνθεση στη μύτη, όπου τα αρώματα του ρετσινιού, ;;;;μαστίχα και λιβάνι συναντούν εκείνα του σταφυλιού, που θυμίζουν εσπεριδοειδή. Μαλακό στην πρώτη επαφή στο στόμα, με καλή δομή, διακριτική παρουσία ρετσινιού, οξύτητα που λειτουργεί υποστηρικτικά και πολύ καλή διάρκεια.
Τιμή: περίπου 6€ στο ράφι

Αφρός, Σ. Κεχρής και Σία
Οίνος λευκός ξηρός, Ρετσίνα, Ονομασία κατά Παράδοση
Με μνήμες από την παλιά παράδοση των «γιοματαριών», αλλά και την ανερχόμενη τάση των pétillants naturels, των κρασιών που εμφιαλώνονται αφιλτράριστα, λίγο πριν ολοκληρωθεί η αλκοολική τους ζύμωση, διατηρώντας έτσι έναν ελαφρύ αφρισμό, η οικογένεια Κεχρή δημιούργησε την πρώτη pet-nat Ρετσίνα στην Ελλάδα. Λεπτές και σχετικά βραχύβιες φυσαλίδες, ανοιχτόξανθο χρώμα, ελάχιστα «θαμπό» καθώς το κρασί δεν έχει υποστεί φιλτράρισμα και αισθητή παρουσία ρετσινιού στη μύτη, που όμως αφήνει χώρο στα αρώματα των λευκόσαρκων φρούτων να εκφραστούν. Στο στόμα, ανάλαφρο και δροσιστικό, με σπινθηροβόλο άγγιγμα, ζωηρή οξύτητα και επίμονο τελείωμα.
Τιμή: περίπου 8€ στο ράφι

Idéa 2016, Χ. Μπαραφάκας
Οίνος ερυθρός ξηρός, Νεμέα ΠΟΠ
Ο Χρήστος Μπαραφάκας, που συνεχίζει μια οικογενειακή αμπελουργική παράδοση σχεδόν 100 ετών στην περιοχή της Νεμέας, μας προτείνει μια ενδιαφέρουσα εκδοχή του Αγιωργίτικου, που έχει οινοποιηθεί και ωριμάσει σε ανοξείδωτη δεξαμενή, αναδεικνύοντας κυρίως τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Σκούρο ρουμπινί, μέσης πυκνότητας, χρώμα και εκφραστική, αρκετά εξελιγμένη, μύτη, όπου πρωταγωνιστούν η μαρμελάδα κεράσι, η βιολέτα και το ρόδι, σε ελαφρά γήινο και πιπεράτο φόντο. Σε αντίθεση με τη μύτη, στο στόμα διατηρεί μια εντυπωσιακή φρεσκάδα, με τονισμένη οξύτητα, λεπτές, αλλά λίγο σκληρές τανίνες, ικανό φρούτο και μέσης διάρκειας τελείωμα.
Τιμή: περίπου 7€ στο ράφι

Μεθέα ερυθρός 2018, Οινοποιείο Βρυνιώτη
Οίνος ερυθρός ξηρός, Εύβοια ΠΓΕ
Η Μαυροκουντούρα από τη Βόρεια Εύβοια, η τοπική εκδοχή της Μανδηλαριάς, συνθέτει τον σκελετό αυτού του φρέσκου κόκκινου κρασιού με την εξαιρετική σχέση τιμής/ποιότητας. Το υπογράφει ο Κώστας Βρυνιώτης, ο οποίος καταφέρνει να μεταμορφώσει τη δύστροπη αιγαιοπελαγίτικη ποικιλία σε ένα ελκυστικό κρασί με φωτεινό πορφυροκόκκινο χρώμα μέσης πυκνότητας και πλούσια φρουτώδη αρώματα στη μύτη, όπου ξεχωρίζουν το κεράσι και το μύρτιλο σε διακριτικό φόντο μπαχαρικών. Στο στόμα το χαρακτηρίζει η λεπτότητα, οι μαλακές τανίνες, η ήπια οξύτητα και το άφθονο φρούτο, που ντύνει το καλής διάρκειας τελείωμα.
Τιμή: περίπου 6€ στο ράφι

Χίλια Κλήματα 2018, Θ. Καραθάνος
Οίνος λευκός ξηρός, βιολογικός, Θεσσαλία ΠΓΕ
Ο οινολόγος Θάνος Καραθάνος, πιο γνωστός φυσικά για το Puro, το εξαιρετικό του απόσταγμα, δημιουργεί από τον μικρό βιολογικό αμπελώνα του, στα ορεινά της λίμνης Πλαστήρα, ένα αξιαγάπητο ζευγάρι κρασιών, λευκό και κόκκινο, που αξίζει να αναζητήσετε, ειδικά αν βρεθείτε στην περιοχή. Το λευκό, παντρεύοντας το Ασύρτικο, τη Μαλαγουζιά και τον κόκκινο Ροδίτη, προσφέρει κρυστάλλινο, αχνόξανθο χρώμα και πυκνά αρώματα με μνήμες από αγιόκλημα, αχλάδι και πεπόνι, μαζί με μια λεπτή αλλά επίμονη αύρα μπαχαρικών. Στο στόμα, εντυπωσιάζει με την αρμονία του, ισορροπώντας μεταξύ νεύρου, πάχους και φρούτου.
Τιμή: περίπου 10,50€ στο ράφι

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr