Δοκιμάζουμε και επιλέγουμε κρασιά που συνοδεύουν ιδανικά τα οικογενειακά τραπέζια ή γίνονται δώρα, για να προσφέρετε σε καλέσματα.

Διαµαντόπετρα 2019
Οίνος λευκός ξηρός/Κρήτη ΠΓΕ/Αδελφοί Διαμαντάκη
Ενας από τους κρυμμένους θησαυρούς του κρητικού αμπελώνα, η λευκή Διαμαντόπετρα παντρεύει, περίπου σε ίσες αναλογίες, το Βιδιανό και το Ασύρτικο, καταφέρνοντας να συνυπάρξουν αρμονικά. Λαμπερό χρυσόξανθο χρώμα, που διατηρεί ακόμα λίγες πρασινωπές ανταύγειες, ελκυστικό μπουκέτο, όπου διακρίνονται αρώματα από βερίκοκο, γλυκό πορτοκάλι, ανανά και χαμομήλι, σε φόντο βανίλιας και ψημένου φουντουκιού, μαλακό και θερμό στόμα, με όγκο, δομή, πολυπλοκότητα, ικανή οξύτητα, φρούτο και επίμονο τελείωμα με μια «μεταλλική» αιχμή. Τιμή: Περίπου €11 στο ράφι

Le Rosé 2019
Οίνος ερυθρωπός ξηρός/ Μακεδονία ΠΓΕ/ Κτήμα Λίγα
Ξινόμαυρο από την Πέλλα, ελάχιστες παρεμβάσεις στο αμπέλι, οινοποίηση σε ανοξείδωτες δεξαμενές με φυσικές ζύμες, χωρίς φιλτράρισμα, ωρίμαση σε παλιά δρύινα βαρέλια και γνώση της οικογένειας Λίγα, αυτά δημιουργούν ένα εντελώς ξεχωριστό ροζέ. Σκούρο ρόδινο χρώμα, που πλησιάζει στο κόκκινο, μύτη σύνθετη με αρώματα από γλυκό τοματάκι, κόκκινα φρούτα και μπαχαρικά να πρωταγωνιστούν, στόμα με βάθος, πολυπλοκότητα και χαρακτήρα, αισθητή οξύτητα, που ζωηρεύει το 13,5% της αλκοόλης, διακριτικές τανίνες, ικανή παρουσία φρούτου και επίμονο τελείωμα. Τιμή: περίπου €22 στο ράφι

Πάρος ΠΟΠ Reserve 2017
Οίνος ερυθρός ξηρός/ Ε. Μωραΐτης
Τα κόκκινα κρασιά Πάρος ΠΟΠ είναι τα μόνα αυτής της κατηγορίας όπου επιτρέπεται η ανάμειξη μιας ερυθρής ποικιλίας, της Μανδηλαριάς, με μια λευκή, τη Μονεμβασιά, για την παραγωγή τους. Το οινοποιείο του Ε. Μωραΐτη διαλέγει σταφύλια από παλιούς, ορεινούς, αμπελώνες και ύστερα από 16μηνη παλαίωση σε δρύινα βαρέλια προσφέρει ένα κρασί με βαθύ πορφυροκόκκινο χρώμα και ισχυρή παρουσία ξύλου στη μύτη, αλλά και μνήμες ξερού δαμάσκηνου, δέρματος, βιολέτας, φρούτων σε αλκοόλ και μπαχαρικών. Στο στόμα δημιουργεί αίσθηση πλούτου, με σχετικά σφιχτές ακόμα τανίνες, λογισμένη οξύτητα και θερμό τελείωμα. Τιμή: περίπου €19 στο ράφι

Σαββατιανό 2019
Οίνος λευκός ξηρός/ Αττική ΠΓΕ/ Παραγωγός: Αφοί Μυλωνά
Τα αδέλφια Μυλωνά καλλιεργούν τον αμπελώνα τους αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος του στο Σαββατιανό. Από τις διάφορες εκφράσεις της ποικιλίας που περιλαμβάνει η συλλογή τους, διαλέγουμε τη «βασική», όχι μόνο για την εξαιρετική σχέση τιμής/ποιότητας, αλλά και για την ελκυστική και ολοκληρωμένη προσωπικότητα με το χρυσόξανθο, λαμπερό χρώμα, τη δροσερή μύτη σε τόνους λεμονιού, βερίκοκου και βοτάνων, το ισορροπημένο, ευγενικό, μεσαίου όγκου στόμα, την ευπρόσδεκτη οξύτητα και το μακρύ, φρουτώδες τελείωμα. Τιμή: €6,70 στο ράφι

Μικρή Κιβωτός 2020
Οίνος ερυθρωπός ξηρός / Πελοπόννησος ΠΓΕ/ Οινοποιείο Λαντίδη
Το Μοσχοφίλερο, η πολυδύναμη, φαιά ποικιλία σταφυλιού της Πελοποννήσου, από το οροπέδιο της Σκοτεινής, στα 600 μέτρα, δίνει την πρώτη ύλη γι’ αυτό το ιδιοσυγκρασιακό ροζέ, με την υπογραφή της οικογένειας Λαντίδη. Μπορεί το σομόν-γκρι χρώμα του να παραπέμπει στα ανάλαφρα κρασιά τύπου Προβηγκίας, όμως τόσο η πολύ εκφραστική μύτη του, που κινείται στην κλασική κατεύθυνση της ποικιλίας με το ξύσμα λεμονιού και τα γλυκά, σχεδόν ζαχαρωμένα, αρώματα του τριαντάφυλλου να επικρατούν, όσο και η υπόσταση, η δομή και η διάρκεια στο στόμα διαψεύδουν την εντύπωση. Τιμή: περίπου€9,50 στο ράφι

Laura Nera 2019
Οίνος ερυθρός ξηρός / Αχαΐα ΠΓΕ / Οινοποιείο Κατσικώστα
Τα τελευταία χρόνια οινοποιοί πειραματίζονται με τις ξηρές εκφράσεις της Μαυροδάφνης και τα αδέλφια Κατσικώστα μάς προτείνουν μια εκδοχή της, που εστιάζει στη χαριτωμένη, ανάλαφρη πλευρά της, χωρίς πέρασμα από βαρέλι. Μας άρεσαν το λαμπερό, πορφυροκόκκινο χρώμα του, με τις ελαφρές ιώδεις ανταύγειες, η εξωστρεφής παρουσία στη μύτη, όπου επικρατούν τα κόκκινα φραγκοστάφυλα, η φράουλα, τα βότανα και η σοκολάτα γάλακτος, αλλά και το ευγενικό άγγιγμα στο στόμα με τις λεπτές τανίνες, την τονισμένη οξύτητα και το φρουτώδες τελείωμα. Τιμή: περίπου €9 στο ράφι

Δείτε επίσης:

Chateau Margaux: Κρασί σαν παραμύθι

Με τι κρασί θα συνοδεύσουμε την κρητική γραβιέρα;

Oι οινικές επιλογές του μήνα

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr