Δοκιμάζουμε και επιλέγουμε κρασιά που συνοδεύουν ιδανικά τα οικογενειακά τραπέζια ή γίνονται δώρα, για να προσφέρετε σε καλέσματα.

Τα Δώρα του Διονύσου 2019, Παραγωγός: Αθ. Παρπαρούσης
Οίνος Λευκός Ξηρός, Αχαΐα ΠΓΕ
Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ο Θανάσης Παρπαρούσης ήταν πιθανότατα ο μόνος που εμφιάλωνε, με την ονομασία λευκό Petite Fleur, αυτή την όψιμη, ροδόχρωμη και μάλλον δύστροπη ποικιλία της Αχαΐας. Τριάντα πέντε χρόνια μετά, ως Δώρα του Διονύσου πλέον και με ομολογουμένως πολύ κομψή εμφάνιση, η λευκή εκδοχή του Σιδερίτη με την υπογραφή της οικογένειας Παρπαρούση παραμένει ένα αξιαγάπητο κρασί. Με λαμπερό, αχνόξανθο χρώμα, φινετσάτα αρώματα εσπεριδοειδών και λευκών φρούτων, δροσερή οξύτητα, ωραία δομή και λεμονάτο τελείωμα, σε προκαλεί να το δοκιμάσεις.
Τιμή: περίπου €10 στο ράφι

Novita λευκός 2019, Παραγωγός: Κτήμα Γράμψα
Οίνος Λευκός Ξηρός, Ζάκυνθος ΠΓΕ
Το Γουστολίδι -αλλού το λένε Βοστιλίδι και Αυγουστολίδι- παλιά ποικιλία της Ζακύνθου, πραγματικά παλιά, αφού αναφέρεται σε ποίημα του 17ου αιώνα και κάποτε δημοφιλής, που κινδύνευσε με εξαφάνιση, φαίνεται πως θα μπορούσε να αποτελέσει μια από τις βεντέτες των επόμενων χρόνων. Τούτο το κρασί με το λαμπερό αχνοπράσινο χρώμα του, την εκφραστική αρωματική παρουσία, όπου ξεχωρίζουν περάσματα νυχτολούλουδου, γιασεμιού, lime και γλυκού περγαμόντου, το ισορροπημένο, ευγενικό στόμα, με τη νεανική ζωντάνια και το μακρύ, φρουτώδες τελείωμα του το επιβεβαιώνει με τον πιο εμφατικό τρόπο.
Τιμή: περίπου €11 στο ράφι.

Άσπρος Λαγός 2019, Παραγωγός: Οινοποιία Ν. Δουλουφάκη
Οίνος Λευκός Ξηρός, Κρήτη ΠΓΕ
Ο Άσπρος Λαγός, από το ομώνυμο αμπελοτόπι, αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, μια υποδειγματική εκδοχή του Βιδιανού, ζυμωμένη και ωριμασμένη σε βαρέλια δρυός και ακακίας. Κερδίζει εύκολα τις εντυπώσεις χάρη στο κρυστάλλινα λαμπερό χρυσόξανθο χρώμα του και το πολυεπίπεδο μπουκέτο του, που παραπέμπει σε γλυκά λουλούδια, βερίκοκο, κερήθρα, βανίλια και ωραία ενσωματωμένο ξύλο. Στο στόμα, παρά τον υψηλό αλκοολικό του τίτλο, ισορροπεί εξαιρετικά χάρη στη ζωηρή οξύτητα, το φρούτο και την πυκνή δομή του. Επίμονο τελείωμα, όπου επανέρχεται το βερίκοκο. Τιμή: περίπου €15,50 στο ράφι

Στροφιλιά Ροζέ 2019, Παραγωγός: Στροφιλιά ΙΚΕ
Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός, Πελοπόννησος ΠΓΕ
Αν υπήρχε πρωτάθλημα για τα value for money οινοποιεία, πιστεύω πως η Στροφιλιά θα ήταν με αξιώσεις ένας ισχυρός διεκδικητής. Και τούτο χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα. Η ροζέ Στροφιλιά, από Αγιωργίτικο και Cabernet Sauvignon των ορεινών αμπελώνων του Ασπρόκαμπου στη Νεμέα, ανήκει στην κατηγορία των «παραδοσιακών» ελληνικών ροζέ με το βαθύ τριανταφυλλί χρώμα και την εξωστρεφή μύτη της, όπου πρωταγωνιστούν αρώματα φράουλας και καραμέλας κεράσι, σε ένα ανεπαίσθητα φυτικό φόντο, ενώ στο στόμα διαθέτει υπόσταση και νεύρο, που ζητούν τη συντροφιά φαγητού. Τιμή: περίπου €6 στο ράφι.

Κτήμα Αλφα ροζέ 2019 από το αμπελοτόπι «Σκατζόχοιρος»,
Παραγωγός: Κτήμα Αλφα,
Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός
Αμύνταιο ΠΟΠ
Η ευτυχής «σύμπραξη» ποικιλίας σταφυλιού (το Ξινόμαυρο), terroir (το αμπελοτόπι «Σκατζόχοιρος» στη ζώνη του Αμυνταίου), αμπελουργικής φροντίδας (ο Μάκης Μαυρίδης) και οινοποιητικής δεξιότητας (ο Αγγελος Ιατρίδης) οδηγεί σε ένα κορυφαίο ροζέ. Χρώμα λαμπερό σομόν με ρόδινες ανταύγειες, πυκνή αρωματική παρουσία σε τόνους κόκκινων φρούτων, με νύξεις φύλλων τομάτας και μια αύρα γλυκών μπαχαρικών. Το στόμα είναι ίσως το πιο δυνατό στοιχείο του κρασιού, με έξοχη ισορροπία ανάμεσα στην αλκοόλη, στην οξύτητα και το φρούτο, σε ένα σύνολο με πολυπλοκότητα, βάθος και μακρύ τελείωμα. Τιμή: περίπου €16,50 στο ράφι.

Κατώγι Αβέρωφ 2017, Παραγωγός: Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε.
Οίνος Ερυθρός Ξηρός Ποικιλιακός
Ένα ακόμα value for money κρασί, που θα έλεγα μάλιστα ότι η ποιότητα υπερτερεί σημαντικά της τιμής του. Συνδυάζοντας τρεις δημοφιλείς ποικιλίες σταφυλιού, το Cabernet Sauvignon, το Αγιωργίτικο και το Merlot, έρχεται στο ποτήρι μας με βαθυκόκκινο χρώμα μέσης πυκνότητας και καλοσχηματισμένο αρωματικό μπουκέτο, που θυμίζει βιολέτα, μαύρα φραγκοστάφυλα, άγριες φράουλες, μέντα, φρυγανισμένο ψωμί και μπαχαρικά σε διακριτικό γήινο φόντο. Στο μεσαίου όγκου στόμα οι τανίνες ντύνονται με φρούτο, ενώ η οξύτητα ισορροπεί την αλκοόλη, δημιουργώντας ένα ευγενικό σύνολο, με πολύ καλή διάρκεια.

Δείτε επίσης

6 κρασιά που δοκιμάσαμε τον Ιούνιο

Με τι κρασί θα συνοδεύσουμε το Σαν Μιχάλη ΠΟΠ;

Με τι κρασί θα συνδυάσουμε το Petit Camembert au lait cru;

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr