Δοκιμάζουμε και επιλέγουμε κρασιά που συνοδεύουν ιδανικά τα οικογενειακά τραπέζια ή γίνονται δώρα, για να προσφέρετε σε καλέσματα.

Μοσχοφίλερο Cuvée Spéciale 2019, Παραγωγός: Μπουτάρης Οινοποιητική Α.Ε
Οίνος Λευκός Ξηρός, Μαντίνεια ΠΟΠ
Η καινούρια ετικέτα Μοσχοφίλερου της εταιρείας Μπουτάρη δημιουργήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 140 χρόνων από την ίδρυσή της και αξιοποιεί την πρώτη ύλη από ένα επιλεγμένο αμπελοτεμάχιο του ιστορικού αμπελώνα Καμπά που εδώ και χρόνια της ανήκει. Αξιαγάπητο κρασί, με γκριζοπράσινο λαμπερό χρώμα και τυπικά ποικιλιακά αρώματα του Μοσχοφίλερου που θυμίζουν γλυκό λεμόνι, γιασεμί και τριαντάφυλλο, μαζί με μια πικάντικη νότα ανθισμένου γαρίφαλου. Στο στόμα, κομψό και ισορροπημένο, με ευχάριστη οξύτητα και καλό φρούτο, αφήνει μια ανεπαίσθητη γλύκα στο τελείωμα.
Τιμή: Περίπου 9€ στο ράφι

Τινακτορώγος 2019, Παραγωγός: Κτήμα Μπριντζίκη
Οίνος Λευκός Ξηρός, Ηλεία ΠΓΕ
Ο σπάνιος και δύστροπος Τινακτορώγος, που χρωστάει το όνομά του στην ανθόρροια, μια πάθηση των φυτών δηλαδή, ανήκει σε μια ομάδα αταυτοποίητων ποικιλιών σταφυλιού, γνωστή με τη γενική ονομασία Ασπρούδες. Από όσο τουλάχιστον γνωρίζω, καλλιεργείται αποκλειστικά στο Κτήμα Μπριντζίκη, που τον μετατρέπει σε ένα ενδιαφέρον κρασί με χρυσόξανθο λαμπερό χρώμα και ζωηρή αρωματική παρουσία που παραπέμπει σε άνθη όπως το αγιόκλημα και το χαμομήλι, αλλά και εξωτικά φρούτα. Στο στόμα η οξύτητα, η αλκοόλη και το φρούτο δημιουργούν ένα ισορροπημένο σύνολο με ικανοποιητική διάρκεια.
Τιμή: Περίπου 12€ στο ράφι

Μαντηλάρι 2019, Παραγωγός: Λυραράκης Α.Ε.
Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός, Κρήτη ΠΓΕ
Μαντηλάρι στην Κρήτη, Μανδηλαριά, Αμοργινό, Μαυροκουντούρα και Δουμπραίνα μαύρη σε άλλα μέρη, όπως και να την πει κανείς, πρόκειται για την πιο δημοφιλή και διαδεδομένη κόκκινη ποικιλία σταφυλιού του Αιγαίου. Το οινοποιείο Λυραράκη την αξιοποιεί για να δημιουργήσει ένα στιβαρό ροζέ, ροζέ φαγητού θα το λέγαμε, με βαθύ ρόδινο, στα όρια του κόκκινου, χρώμα. Στη μύτη, τα φινετσάτα αρώματα θυμίζουν καραμέλα κεράσι και φραμπουάζ, ενώ στο στόμα ο όγκος, η δύναμη και οι λεπτότατες τανίνες αντισταθμίζονται όμορφα από την ευπρόσδεκτη οξύτητα.
Τιμή: Περίπου 5,50€ στο ράφι

Gris de Nuit 2019, Παραγωγός: Τσέλεπος Οινοποιητική Α.Ε.
Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός, Αρκαδία ΠΓΕ
Το χαρισματικό και πολυδύναμο Μοσχοφίλερο μετατρέπεται αυτή τη φορά σε ένα χαριτωμένο ροζέ, διά χειρός Γιάννη Τσέλεπου, ο οποίος -αν δεν με γελά η μνήμη μου- θα πλησιάζει τα 40 χρόνια στην περιοχή της Μαντίνειας ως οινολόγος και οινοπαραγωγός. Το χρώμα του κρασιού κινείται σε απαλούς τόνους του σομόν, ενώ τα αρώματά του, τυπικά της ποικιλίας, παραπέμπουν σε λεμονανθούς, γιασεμί και τριαντάφυλλο. Στο στόμα ακροβατεί ανάμεσα στη χάρη και τη σοβαρότητα, με την οξύτητα να χαρίζει ζωντάνια και την αλκοόλη όγκο.  Τιμή: Περίπου 11€ στο ράφι.

Λαμπαδίας 2019, Παραγωγός: Κτήμα Μερκούρη
Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός, Ηλεία ΠΓΕ
Η μοναδική ροζέ ετικέτα του Κτήματος Μερκούρη, που μέσα στα χρόνια άλλαξε αρκετές φορές ποικιλιακή σύνθεση, διατήρησε όμως μια αξιοπρόσεκτη σταθερότητα στον χαρακτήρα. Στον τρύγο του 2019, ο συνδυασμός του Αγιωργίτικου με το Syrah δίνει ένα κρασί με φωτεινό τριανταφυλλί χρώμα και διακριτικά αρώματα που θυμίζουν λουκούμι τριαντάφυλλο, γιασεμί και κεράσι. Στο στόμα, που κατά τη γνώμη μου είναι το δυνατό του σημείο, η αισθητή οξύτητα ζωντανεύει το 13% της αλκοόλης, δημιουργώντας ένα ισορροπημένο σύνολο, με ωραίο, ανεπαίσθητα γλυκό τελείωμα. Τιμή: Περίπου 9€ στο ράφι

Apocalypsis 2014, Παραγωγός: Οινοποιείο Μπαραφάκας
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Νεμέα ΠΟΠ
Κοντεύουν 20 χρόνια από όταν ο Χρήστος Μπαραφάκας, συνεχίζοντας μια οικογενειακή παράδοση 100 χρόνων, εμφιάλωσε την πρώτη του Νεμέα από τους ιδιόκτητους αμπελώνες του. Το Apocalypsis, από διαλεχτά αμπελοτόπια και τουλάχιστον 12μηνη παλαίωση σε δρύινα βαρέλια, αποτελεί το επόμενο βήμα. Το χρώμα του είναι βαθύ κόκκινο, μέσης πυκνότητας, ενώ στο σύνθετο μπουκέτο του πρωταγωνιστούν γλυκά αρώματα κερασιού, ξύλου, μπαχαρικών, μέντας και κέδρου. Στο στόμα παρουσιάζεται με μεσαίο όγκο, σφριγηλές αλλά στρογγυλεμένες τανίνες, καλό φρούτο, θέρμη, βάθος, πολυπλοκότητα και μακρύ τελείωμα. Τιμή: Περίπου 11€ στο ράφι

Δείτε επίσης

Οινικές επιλογές για τα ανοιξιάτικα τραπέζια

Με τι κρασί θα συνδυάσουμε το Petit Camembert au lait cru;

Με τι κρασί θα συνδυάσουμε τη Σφέλα ή Τυρί της φωτιάς

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr