Δοκιμάζουμε και επιλέγουμε κρασιά που συνοδεύουν ιδανικά τα οικογενειακά τραπέζια ή γίνονται δώρα, για να προσφέρετε σε καλέσματα. Αυτή τη φορά, επιλέγουμε 6 value for money κρασιά που εμπλουτίζουν ιδανικά την κάβα σας.

FTERI WHITE

Φτέρη 2016, Κτήμα Τρουπή
Το οινοποιείο αλλά και ο αμπελώνας της οικογένειας Τρουπή βρίσκονται στη Φτέρη, μέσα στην καρδιά της αμπελουργικής ζώνης της Μαντινείας. Ποιο άλλο σταφύλι θα είχε επομένως επιλέξει για την προσιτή του ετικέτα παρά το Μοσχοφίλερο; Μάλιστα αυτή η επιλογή φωνάζει με τα τριανταφυλλένια αρώματά της, όμως το υψόμετρο των 700 μέτρων βάζει και φυτικές -αλά Μαλαγουζιά- νότες στο ποτήρι. Το σώμα του είναι ιδιαίτερα ελαφρύ, ενώ η γλύκα τονισμένη, γεγονός που σίγουρα θα ικανοποιήσει τους οπαδούς των μοσχοβολιστών, ευκολόπιοτων λευκών. Τιμή: 6,70€

TRIBU 1

Tribu Malbec 2016, Mendoza Argentina Trivento S.A.
Από τους ορεινούς αμπελώνες της εταιρείας Trivento, που καλύπτουν περισσότερα από 15.000 στρέμματα στις πλαγιές των Άνδεων, η σειρά Tribu φτάνει στην Ελλάδα, ως αποκλειστικότητα της Α-Β Βασιλόπουλος. Η ποικιλία σταφυλιού Malbec, παρά τη γαλλική καταγωγή της, έχει σχεδόν ταυτιστεί με την Αργεντινή. Το χρώμα του κρασιού είναι βαθυκόκκινο, μεσαίας έντασης, ενώ στην εκφραστική μύτη αναγνωρίζονται κόκκινα φρούτα του δάσους, γλυκό κεράσι, γλυκόριζα και πράσινο πιπέρι, σε φόντο βοτάνων. Στο στόμα παρουσιάζεται μαλακό, λεπτό αλλά όχι αδιάφορο, με ήπιες τανίνες ντυμένες με φρούτο, και ικανοποιητική διάρκεια. Τιμή: 5,20€

PETRHESSAleyko

Πετρήεσσα λευκό 2017, Εύβοια ΠΓΕ, Γ. Λεοντάρης – Ε. Λειβαδίτης
Το Κτήμα Πετρήεσσα, με οινοποιείο και υπολογίσιμες εκτάσεις ιδιόκτητων αμπελώνων στην περιοχή της Ριτσώνας, δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα. Διαλέξαμε το λευκό του 2017, από λευκή Κουντούρα, όπως λέγεται τοπικά το Σαββατιανό, και Sauvignon Blanc, για το απαλό αχυροπράσινο χρώμα και την ευχάριστη μύτη του, όπου δίπλα στα λίγο-πολύ αναμενόμενα αρώματα των καλοκαιρινών φρούτων και του λίτσι, σε φυτικό υπόβαθρο, αναδύεται και μια απρόσμενη τριανταφυλλένια νότα. Στο στόμα η Κουντούρα προσφέρει όγκο και το Sauvignon ζωντάνια, δημιουργώντας ένα συμπαθέστατο σύνολο με καλή διάρκεια και πολύ καλή… τιμή. Τιμή: 5,50€

celeste_crianza_greylogo_large

Celeste Crianza 2014, Torres
Ο σπουδαίος Ισπανός παραγωγός καταφέρνει και πάλι να καταπλήξει, αυτή τη φορά με ένα 100% Tinto Fino (Tempranillo) από τον αμπελώνα της Ribera del Duero. Το υψόμετρο των 900 μέτρων δίνει ένα πληθωρικό κρασί που αποτελεί παράδειγμα για το πώς πρέπει να είναι ο ιδανικός, «νεοκοσμικός» χαρακτήρας: υπερώριμο αλλά όχι μαρμελαδιασμένο, πυκνό αλλά όχι βαρύ, στιβαρό αλλά όχι στυφό, βαρελάτο αλλά όχι βανιλάτο… Κερασάκια σε αυτή την κεντροϊσπανική τούρτα το απίθανο value αλλά και η 7χρονη ικανότητα παλαίωσης. Τιμή: 17€

AFOYRA SANTORINI 2016

Αφουρα 2015, Κτήμα Αβαντίς
Καρπός της δραστηριοποίησης του καταξιωμένου κτήματος της Εύβοιας στη Σαντορίνη είναι ένα παγκόσμιας κλάσης κρασί που πήρε το όνομά του από τα μεγάλα βαρέλια (άνω του ενός τόνου) που παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν στο νησί. Από ένα και μοναδικό τέτοιο βαρέλι έχει προέλθει η φοβερά πυκνή, δυνατή και εύσωμη Αφουρα που γεμίζει το ποτήρι με νότες ξηρών καρπών, γλυκού λεμονιού και ορυκτών. Μια σπάνια επιλογή για εορταστικές στιγμές, για μακρόχρονη παλαίωση αλλά και για να εντυπωσιάσετε ακόμα και τους πλέον ψαγμένους οινόφιλους! Τιμή: 32€

Messenicola 3 Quarters

Μεσενικόλας ΠΟΠ 2013, Οινοποιείο Γ. Καραμήτρος
Από το 2000, που έστησε το πρώτο -και πρακτικά ακόμα το μοναδικό- οινοποιείο στο Μεσενικόλα, ο Γιώργος Καραμήτρος δεν σταματά να μας εκπλήσσει ευχάριστα. Στον τρύγο του 2013, το βαθυκόκκινο-ρουμπινί, μέσης πυκνότητας, χρώμα του, προϊδεάζει για ένα κρασί που γέρνει περισσότερο προς τη λεπτότητα, ενώ στο αρωματικό μπουκέτο φαίνεται μεν το πέρασμα από δρύινο βαρέλι, αλλά επικρατεί η έντονη παρουσία βιολέτας και κόκκινων φρούτων του δάσους. Στο μεσαίου όγκου στόμα, αναδεικνύονται η φινέτσα και η κομψότητα, με ευγενικές, αλλά σχετικά νέες τανίνες, πλούσιο φρούτο, καλή οξύτητα και ωραίο τελείωμα. Τιμή: 15€

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr