Το δημοφιλέστερο ιταλικό κρασί πρόσφατα γιόρτασε τα 300ά του γενέθλια και δεδομένου ότι είναι από σημαντικότερα εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας, οι παραγωγοί κάνουν σημαντικές προσπάθειες για να βελτιώσουν την αρκετά παρεξηγημένη εικόνα του στην αγορά.

O όρος Chianti Classico υποδηλώνει ουσιαστικά τo παλαιότερο και πιο «αυθεντικό» τμήμα του Chianti, μιας τεράστιας περιοχής στην Τοσκάνη, που χωρίζεται σε 7 υπό- ζώνες, καθεμία από τις οποίες παράγει το δικό της κρασί Chianti με συγκεκριμένο όνομα και ετικέτα.

Στις αρχές του 18ου αιώνα όμως η πώληση φιαλών που περιείχαν απομίμηση του Chianti είχε διαδοθεί τόσο πολύ έξω από τη μόνιμη περιοχή του, οπότε οι ευγενείς της εποχής έλαβαν πιο δραστικά μέτρα προκειμένου να ενισχύσουν τα οινοπαραγωγικά δικαιώματα των αμπελουργών της περιοχής.

chianti2

Ο μέγας Δούκας της Τοσκάνης λοιπόν, Κόζιμο Γ΄, εξέδωσε σχετικό διάταγμα την 24η Σεπτεμβρίου 1716, στο οποίο δήλωνε πως το κρασί Chianti Classico μπορούσε να παραχθεί μόνο στα όρια της περιοχής μεταξύ των Αναγεννησιακών υπερδυνάμεων Φλωρεντίας και Σιένα, καθιστώντας το ως την πρώτη προστατευμένη αμπελουργική περιοχή στον κόσμο. Η κεντρική ιδέα ήταν να τονιστεί ότι οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή σε συνδυασμό με την εμπειρογνωμοσύνη των οινοπαραγωγών εγγυώνται την ποιοτική υπεροχή του συγκεκριμένου κρασιού. Τρεις αιώνες μετά, την ίδια ιδέα συμμερίζονται και οι σημερινοί παραγωγοί εμπλουτίζοντας την με περαιτέρω εμπεριστατωμένα στοιχεία αναφορικά με το λεγόμενο «terroir». Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που το αποκαλούν «το Μπορντό της Ιταλίας» με τις προσπάθειες των παραγωγών να εντείνονται προκειμένου το προϊόν τους να τεθεί υπό την προστασία της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, όπως έχει γίνει με αντίστοιχες οινοπαραγωγικές περιοχές της Γαλλίας όπως η Καμπανία και το Μπορντό.

Η προκαθορισμένη από τον δούκα περιοχή αγγίζει τα 1.750.000 στρέμματα τα οποία σήμερα παράγουν 35 εκατομμύρια φιάλες Chianto Classico ετησίως από τα οποία το 80% εξάγεται σε 100 χώρες με την περιοχή να αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις του οίνου απ’ όλο τον κόσμο.

chianti

Chianti vs Chianti Classico
Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που συγχέουν το Chianti Classico που παράγεται στα αυστηρά γεωγραφικά όρια, με το λιγότερο εκλεπτυσμένο Chianti που παράγεται σε άλλες περιοχές της Τοσκάνης και σερβίρεται στις ιταλικές τρατορίες σε νταμιτζάνες πάνω σε καρό τραπεζομάντηλα. Έμπειροι μάλιστα γευσιγνώστες κρασιών επισημαίνουν ότι τα δυο κρασιά δεν επιδέχονται καμία απολύτως σύγκριση, με τον Τζεφ Πόρτερ μάλιστα να λέει εμφαντικά ότι «είναι σαν να συγκρίνεις ένα Όπελ με μια Πόρσε». «Μπορεί κανείς να βρει στη αγορά το απλό Chianti για τρία ή τέσσερα ευρώ και ξαφνικά να δει πως το Chianti Classico κοστίσει 20 ευρώ. Οι πελάτες δεν διακρίνουν εκ πρώτης όψεως καμία διαφορά. Θα την καταλάβουν όμως όταν δοκιμάσουν τα δυο κρασιά», εξηγεί ο Πόρτερ. Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει οι κατασκευαστές να αλλάξουν κάτι, έτσι ώστε το Chianti Classico να φτάσει εκεί που βρίσκεται μέχρι στιγμής το Barolo και το Brunello.

chianti1

Το Chianti Classico είναι προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, με συγκεκριμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες. Προκειμένου να χαρακτηριστεί ένα κρασί ως Chianti Classico δεν αρκεί μόνο το να παράγεται στα προκαθορισμένα γεωγραφικά όρια αλλά πρέπει να πληροί και ορισμένες επιπλέον προϋποθέσεις. Πρόκειται για συνδυασμό της ποικιλίας Σαντζιοβέζε σε ποσοστό 80%, με 20% άλλα σταφύλια από το Καναϊόλο και το Κολορίνο καθώς και άλλες διεθνείς ποικιλίες όπως Καμπερνέ Σοβινιόν και Μερλό. Σύμφωνα με την MW (Master of Wine) Mary Ewing-Mulligan, τα Chianti Classico από την περιοχή Castellina τείνουν να έχουν πιο ντελικάτο άρωμα και γεύση, αυτά από το Castelnuovo Berardegna έχουν πιο μεστή και πλούσια γεύση, αυτά του Gaiole χαρακτηρίζονται από τις ήπιες τανίνες ενώ του Greve έχουν πιο συμπυκνωμένες γεύσεις.

Οι κατασκευαστές του Chianti Classico επαναλανσάρισαν την ετικέτα με τον μαύρο κόκορα καθώς και μια νέα μεγάλη ποικιλία, η οποία μπορεί να συναγωνιστεί τα καλύτερα κρασιά της Γαλλίας. «Η ποιότητα των κρασιών μας είναι το ίδιο καλή, αν όχι και καλύτερη απ’ ό,τι της Γαλλίας», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr