H εμφιάλωση του ελληνικού κρασιού σε φιάλες magnum -με χωρητικότητα 1,5 λίτρου διπλάσια από τη κλασική- μετρά γύρω στα 15 χρόνια παρουσίας της στην αγορά. Ούτε λίγα ούτε πολλά, αλλά αρκετά για να πείσουν καταναλωτές και οινοποιούς ότι αυτή η προσέγγιση προσφέρει αμοιβαία οφέλη: Καλύτερη ποιότητα για τους πρώτους και ευκαιρίες διαφορετικού μάρκετινγκ για τους δεύτερους.

Στο εξωτερικό είναι σχεδόν κανόνας τα οινοποιεία να κυκλοφορούν τα καλά κρασιά σε μεγάλη φιάλη. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το κρασί παλαιώνει αποδοτικότερα σε μεγαλύτερη φιάλη μια και η μικρότερη αναλογία οξυγόνου/κρασιού, λόγω του μεγαλύτερου περιεχομένου, εξασφαλίζει στο κρασί πιο αργή εξέλιξη, με αποτέλεσμα να αποκτά μεγαλύτερη πολυπλοκότητα.

ALMYRA BOX & BOOTLE

Η επιλογή ενός magnum, αντί για δύο κανονικές φιάλες, κρίνεται ιδανική για μια μεγάλη παρέα που θέλει να απολαύσει την ξεχωριστή ποιότητα του κρασιού. Επιπλέον, οι φιάλες magnum αποδεικνύονται εξαιρετικές για την παλαίωση τους στην κάβα, υποσχόμενες μεγαλύτερη αξία με το χρόνο και υψηλότερη απόλαυση κατά την κατανάλωση.

Η υιοθέτηση των φιαλών magnum δεν είναι γενικευμένη αλλά είναι ολοένα και περισσότεροι οι παραγωγοί που τις  επιλέγουν θέλοντας να δώσουν μια νέα προσέγγιση στις επιτυχημένες ετικέτες τους. Ο Γιώργος Σκούρας ανήκει στους πρωτοπόρους οινοποιούς, κάτι που επιβεβαιώνουν οι πάρα πολλές διακρίσεις που έχει συγκεντρώσει στη διεθνή αγορά. Είναι από τους ανθρώπους που έχουν όραμα αλλά και πάθος με την ποιότητα.

Ο Σκούρας ήταν από τους πρώτους που είχε υιοθετήσει τη φιλοσοφία του magnum για τα ερυθρά κρασιά του Κτήματος ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά σε magnum  φιάλες τα λευκά κρασιά του «Αρμύρα» και «Viognier» από 1000 φιάλες η κάθε ετικέτα.  Ο ίδιος εξηγεί: «Ηταν ένα αίτημα από τον κόσμο. Το Κτήμα Σκούρα ήταν το πρώτο που κυκλοφόρησε το Μέγα Οίνο σε magnum φιάλη  και έτσι φέτος αποφασίσαμε να εμφιαλώσουμε ορισμένα  λευκά κρασιά σε μεγάλη φιάλη. Τι επιτυγχάνουμε; Καλύτερη παλαίωση αφού είναι γνωστό ότι η φιάλη magnum επιτρέπει πιο φινετσάτη ωρίμανση».

Domaine_Skouras_0145

Για τα ποιοτικά αποτελέσματα  της προσπάθειας ο Γιώργος Σκούρας τονίζει: «Το δοκιμάσαμε και αποφασίσαμε να ζήσουμε μια νέα περιπέτεια. Γιατί μεγαλώσαμε μαζί με τις φιάλες μας, τις παρατηρούμε και γινόμαστε καλύτεροι». Η υποδοχή του κόσμου ήταν εντυπωσιακή αφού τα κρασιά έχουν ήδη εξαντληθεί. «Σύντομα όμως θα βγει στην αγορά και το Viognier Eclectic  σε magnum φιάλη» συμπληρώνει ο οινοποιός.

Η Αρμύρα (ΠΓΕ) είναι ένα όμορφο λαμπερό κίτρινο κρασί από την ποικιλία Chardonnay που ωριμάζει σε καινούργια Γαλλικά βαρέλια για 6 μήνες. Στη μύτη αποκαλύπτει σαγηνευτικά  αρώματα  λευκόσαρκων φρούτων με διακριτικές νύξεις λεμονιού, κουφέτο και βούτυρο. Στόμα δροσερό και νευρώδες, απαλή κρεμώδης γεύση και φρουτώδης επίγευση. Το Viognier  (ΠΓΕ) δίνει έντονη αλλά κομψή έκφραση της συγκεκριμένης ποικιλία με νότες δρυός. Στη μύτη ξεδιπλώνονται αρώματα από ροδάκινο, μάνγκο, φλούδα πορτοκαλιού, ψημένο ψωμί και φρεσκάδα.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr