Δοκιμάζουμε και επιλέγουμε κρασιά που συνοδεύουν ιδανικά τα οικογενειακά τραπέζια ή γίνονται δώρα, για να προσφέρετε σε καλέσματα.

Ανθόνερο
Οίνος ερυθρωπός ξηρός ποικιλιακός / Οινοποιητική Λειψών
Ενα ροζέ κρασί χαμηλών τόνων που δεν περνά απαρατήρητο. Ερχεται από το μοναδικό οινοποιείο στο μικρό νησί των Λειψών, στα Δωδεκάνησα, και από την ποικιλία Φωκιανό, που με διάφορα ονόματα, όπως Αρικαράς, Σαμιώτικο ή Γιουρούκικο, συναντάμε στο Αιγαίο. Μας άρεσαν το καθαρό χρώμα του, που θυμίζει τη σάρκα του σολομού, και η λεπτή του παρουσία στη μύτη, με περάσματα λουλουδιών και εξωτικών φρούτων. Στο στόμα κερδίζει με τον ήπιο, αλλά επίμονο χαρακτήρα του, το αρμονικό ξεδίπλωμα και τη διακριτική οξύτητα. Τιμή: 12€ στο ράφι

MiniMus 2019
Οίνος ερυθρός ξηρός / Πλαγιές Πάικου ΠΓΕ / Κτήμα Χατζηβαρύτη
Η οινολόγος Χλόη Χατζηβαρύτη, νέα γενιά του οινοποιείου της Γουμένισσας, δηλώνει εμφατικά την παρουσία της με μια σειρά κρασιών «ελάχιστης παρέμβασης». Διαλέγουμε το κόκκινο από Ξινόμαυρο, που έχει ζυμώσει αυθόρμητα σε ανοξείδωτες δεξαμενές και δεν έχει υποστεί καμιά προσθήκη, διαύγαση ή φιλτράρισμα. Φωτεινό κόκκινο χρώμα στο ποτήρι και τυπικά ποικιλιακά αρώματα στη μύτη, με την ντομάτα, την κανέλα και τα κόκκινα φρούτα να πρωταγωνιστούν. Στο στόμα επικρατούν η κομψότητα με τις «λουστραρισμένες» τανίνες και την οξύτητα να προσφέρουν την αναγκαία δομή. Τιμή: 28€ στο ράφι

Spondée 2016
Οίνος ερυθρός ξηρός ποικιλιακός / Σεμέλη Α.Ε.
Οι τρεις δημοφιλέστερες ποικιλίες παγκοσμίως, το Syrah, το Merlot και το Cabernet Sauvignon, ορίζουν τον χαρακτήρα του. Το χρώμα του, που διατηρεί ακόμα κάποιες ανταύγειες φρεσκάδας, κινείται σε αποχρώσεις σκούρες πορφυρές, ενώ η 12μηνη παραμονή στο βαρέλι έχει αφήσει το αποτύπωμά της στη μύτη, με τη δρυ, τα μπαχαρικά και το φρυγανισμένο ψωμί να συναντούν τα μαύρα φρούτα του δάσους, το ξερό δαμάσκηνο και το γλυκό βύσσινο. Στο στόμα θερμό, μεσαίου όγκου, ισορροπημένο, με αισθητές αλλά φινετσάτες τανίνες, διακριτική οξύτητα και μακρύ τελείωμα. Τιμή: 16,50€ στο ράφι

Σαββατιανό 2019
Οίνος λευκός ξηρός / Αττική ΠΓΕ / Αφοί Μυλωνά
Τα αδέλφια Μυλωνά καλλιεργούν τον αμπελώνα τους, αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος του στο Σαββατιανό. Από τις διάφορες εκφράσεις της ποικιλίας, που περιλαμβάνει η συλλογή τους, διαλέγουμε τη «βασική», όχι μόνο για την εξαιρετική σχέση τιμής/ποιότητας, αλλά και για την ελκυστική και ολοκληρωμένη προσωπικότητα με το χρυσόξανθο, λαμπερό χρώμα, τη δροσερή «μύτη» σε τόνους λεμονιού, βερίκοκου και βοτάνων, το ισορροπημένο, ευγενικό, μεσαίου όγκου στόμα, την ευπρόσδεκτη οξύτητα και το μακρύ, φρουτώδες τελείωμα. Τιμή: 6,70€ στο ράφι

Sauvignon Βlanc 2019
Οίνος λευκός ξηρός / Μακεδονία ΠΓΕ / Κλαούντια Παπαγιάννη
Μονοποικιλιακή εκδοχή Sauvignon Blanc, που παρουσιάστηκε πριν από μερικούς μήνες και μας άρεσε ιδιαίτερα. Η έμπειρη οινολόγος Αρτεμις Τουλάκη υπογράφει ένα κρασί με λαμπερό, αχυρόξανθο χρώμα, όπου διακρίνονται λίγες πρασινωπές ανταύγειες και εκφραστική παρουσία στη μύτη, που παραπέμπει σε ξύσμα λεμονιού, εξωτικά φρούτα όπως το μάνγκο, ο ανανάς και αργότερα το λίτσι, σε ελαφρά φυτικό υπόβαθρο. Πυκνό και καλοδομημένο στο στόμα, με την οξύτητα, το φρούτο και την αλκοόλη να βρίσκονται σε αρμονία και μακρύ, λεμονάτο τελείωμα. Τιμή: 10€ στο ράφι

Γένεσις 2019
Οίνος ερυθρός ξηρός / Μακεδονία ΠΓΕ / Σ. Κεχρής
Η οικογένεια Κεχρή προσφέρει με τα «Γένεσις» μια τριλογία κρασιών υποδειγματικής σχέσης τιμής/ποιότητας. Η ερυθρή εκδοχή παντρεύει το νεύρο του Ξινόμαυρου με τη «γλύκα» του Merlot. Ερχεται στο ποτήρι μας με βαθύ πορφυρό χρώμα και απρόσμενα σύνθετο μπουκέτο αρωμάτων, όπου εναλλάσσονται μνήμες βιολέτας, ώριμων κόκκινων φρούτων, γλυκόριζας, βοτάνων, σάρκας, μπαχαρικών και σοκολάτας. Φιλικό και εύκολα προσεγγίσιμο στο στόμα, προσφέρει άφθονο φρούτο, διακριτική οξύτητα, καλή δομή και μια ανεπαίσθητα τανική αιχμή στο τελείωμα. Τιμή: 7€ στο ράφι

Δείτε επίσης:
Chateau Margaux: Κρασί σαν παραμύθι

Με τι κρασί θα συνοδεύσουμε το Κασέρι ΠΟΠ Μυτιλήνης;

Με τι κρασί θα συνοδεύσουμε την κρητική γραβιέρα;

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr