Πίσω από κάθε μπάρα κρύβονται αμέτρητες ιστορίες, ανακαλύπτουμε λοιπόν μία από αυτές, αυτή της μαργαρίτα, που είναι σίγουρα ένα από τα πιο δημοφιλή κοκτέιλ παγκοσμίως.

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα ποτά, τα σενάρια για το ποιος και πού δημιούργησε το διάσημο κοκτέιλ είναι περισσότερα από ένα αφού είναι αρκετοί αυτοί που επωμίζονται τα «πνευματικά δικαιώματα». Πιθανολογούμε ότι η αιτία ύπαρξης τόσων ιστοριών αναφορικά με τη δημιουργία του είναι το γεγονός ότι μάλλον πρόκειται για πραγματικές εκδοχές, και ότι όντως τόσοι άνθρωποι το δημιούργησαν δεδομένου ότι είναι πολύ απλό και η βάση του, -η τεκίλα- ήταν απόσταγμα ιδιαίτερα δημοφιλές. Παρουσιάζουμε τα επικρατέστερα σενάρια:

Carlos “Danny” Herrera, 1938/1948
O Carlos “Danny” Herrera υποτίθεται ότι δημιούργησε το κοκτέιλ το 1938 (ή το 1947 ή το 1948, εξαρτάται την πηγή ενημέρωσης) για έναν επισκέπτη που παρουσίαζε αλλεργία στα περισσότερα ποτά αλλά όχι στην τεκίλα. Το εστιατόριό του ήταν το Rancho la Gloria και βρισκόταν ανάμεσα στις πόλεις Τιχουάνα και Ροσαρίτα του Μεξικού. Ο ιδιοκτήτης του μπαρ La Plaza στο Σαν Ντιέγκο γνώριζε τον Herrera και τον επισκεπτόταν συχνά ενώ ήταν αυτός που έκανε γνωστή τη Margarita στο Σαν Ντιέγκο τη δεκαετία του ’40.

Don Carlos, 1941
Τον Οκτώβριο του 1941, η Margarita Henkel επισκέφθηκε την Καντίνα του Hussong στην Ενσενάντα. Ο bartender, Don Carlos, στο πλαίσιο πειραματισμού του με διάφορα ποτά, της πρόσφερε μία από τις πρόσφατες δημιουργίες του, ένα ποτό που είχε φτιάξει με ισόποσες δόσεις τεκίλα, Controy (μεξικάνικο λικέρ που είναι γνωστό και ως Naranja) και λάιμ. Το σέρβιρε σε ένα ποτήρι -στο χείλος του οποίου είχε προσθέσει αλάτι- και πάγο. Ο Don Carlos ονόμασε το ποτό Margarita, καθώς ήταν η πρώτη που το δοκίμασε.

Francisco “Pancho” Morales, 1942
Ο Francisco Morales δημιούργησε τη Margarita στις 4 Ιουλίου του 1942 σε ένα μπαρ, το Tommy’s Place στο Ελ Πάσο, κοντά στην πόλη Χουάρες. Του ζητήθηκε να δημιουργήσει «Μανόλια», ένα ποτό όμως του οποίου την παρασκευή δε γνώριζε οπότε με αυτοπεποίθηση επινόησε ένα διαφορετικό ποτό που ο πελάτης του λάτρεψε και ονόμασε Margarita. Σύμφωνα με τους L.A Times, ανά τα χρόνια ήταν πολλοί αυτοί που ισχυρίστηκαν ότι «εφήυραν» το συγκεκριμένο ποτό αλλά το Notimex, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Μεξικού και αρκετοί ειδικοί λένε ότι ότι ο Morales, που στη συνέχεια μετακόμισε στην Αμερική και ακολούθησε το επάγγελμα του γαλατά για 25 χρόνια, έχει την πιο δυνατή εκδοχή ιστορίας.

Άλλοι ισχυρισμοί
Τα παραπάνω είναι ένα μόνο τμήμα των ιστοριών που θα βρείτε με μια γρήγορη αναζήτηση. Υπάρχουν δεκάδες άλλες εκδοχές. Παρουσιάζουμε ορισμένες με χρονολογική σειρά:

1935: Ένας bartender στο Las Dos Republicas στην πόλη Matamoros του Μεξικού λέγεται ότι δημιούργησε το ποτό για μια επισκέπτρια εν ονόματι Marguerite Hemery. Λάτρεψε το κοκτέιλ στο οποίο δόθηκε και το όνομά της.

1936: Σύμφωνα με το Salvador Negrete, δημιουργός είναι ο πατέρας του, Danny Negrete, bartender στο ξενοδοχείο Garci-Crespo στην Πουέμπλα, στο Μεξικό, που το έφτιαξε ως γαμήλιο δώρο στην τότε μνηστή του αδερφού του, της οποίας το όνομα ήταν Margarita. Το ποτό περιείχε ισόποσα τεκίλα, Triple sec και χυμό λάιμ και σερβίρίστηκε με τριμμένο πάγο.

1936-1937: Ο John Durlesser, Head barman του μπαρ του εστιατορίου Tail O’ the Cock στο Λος Άντζελες, ισχυρίζεται ότι δημιούργησε το κοκτέιλ για να τιμήσει μια σύντροφό του που είχε πεθάνει μερικά χρόνια πριν σε ατύχημα σε κυνήγι. Αφηγήθηκε την ιστορία του σε συνέντευξη που έδωσε το 1970.

1937: Η συνταγή του κοκτέιλ The Picador που δημοσιεύθηκε στο βιβλίο των κοκτέιλ του λονδρέζικου Cafe Royal έμοιαζε με μια Margarita σε αναλογία υλικών 2:1:1, χωρίς την προσθήκη αλατιού.

1940: O Enrique Bastate Gutierrez, που εργάστηκε στο The Foreign Club στην Τιχουάνα, όπου η Margarita Carmen Cansino (σ.σ η Rita Hayworth) δούλευε ως χορεύτρια. Ο Gutierrez ισχυρίζεται ότι δημιούργησε τη Margarita προς τιμήν της.

1948: Η Margaret «Margarita» Sames ήταν μια πλούσια, κοσμική νέα από το Τέξας που διοργάνωσε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι στο σπίτι της στο Ακαπούλκο. Η Sames δέχθηκε την πρόκληση να δημιουργήσει ένα κοκτέιλ και το αποτέλεσμα ήταν η Margarita. Λέγεται ότι στο εν λόγω πάρτι παραβρίσκονταν επιφανείς καλεσμένοι από την τότε ελίτ όπως ο Nick Hilton, ιδρυτής της γνωστής ξενοδοχειακής αλυσίδας, ο Joseph Drown, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Bel-Air στο Λος Άντζελες, ο Shelton McHenry, ιδιοκτήτης του ιστορικού Tail o’ the Cock στο Λος Άντζελες κ.ά. Η οικοδέσποινα είχε πει ότι οι καλεσμένοι της ευθύνονται για τη διάδοση της δημιουργίας της.

Δείτε επίσης:

Είσαι για μια Ginger Margarita;

Βρήκαμε τρόπο να κάνεις τη margarita πιο υγιεινή

Η συνταγή για την αγαπημένη spicy margarita του Τζορτζ Κλούνεϊ