Στο Budoo, το μοντέρνο cocktail restaurant με την ταϊλανδέζικη κουζίνα, που άνοιξε πρόσφατα στην καρδιά της Αθήνας, ο Αλέξανδρος Ευστρατιάδης πίσω από την μπάρα συνδυάζει στα ευφάνταστα κοκτέιλ του τα υλικά της Ανατολής με αυτά της Δύσης, δίνοντας έμφαση στα εξωτικά φρούτα.

Από την Ινδονησία και τη Μαλαισία, μέχρι την Ινδία και την Ταϊλάνδη ο κατάλογος των εξωτικών φρούτων είναι μακρύς και πλούσιος. «Ορισμένα εξωτικά φρούτα είναι εντελώς άγνωστα στον δυτικό κόσμο, ενώ άλλα είναι πολύ δύσκολο να τα βρεις ακόμη και στις χώρες καταγωγής τους», εξηγεί ο Αλέξανδρος Ευστρατιάδης και προσθέτει: «Αυτά χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, ενώ αποτελούν αγαπημένα φρούτα στις αγορές του κόσμου. Φρούτα με έντονη γεύση, διάφορα χρώματα και μοναδικά αρώματα, που με προκάλεσαν να τα χρησιμοποιήσω στη δημιουργία cocktails σε διάφορες μορφές. Είτε ως chutney, σιρόπι ή φρέσκα μου δίνουν περιθώριο για αναρίθμητους πειραματισμούς».

budoo

Με πολύχρονη εμπειρία σε γνωστές μπάρες, ο Αλέξανδρος Ευστρατιάδης αναλαμβάνει να μας συστήσει ορισμένα φρούτα με εξωτική καταγωγή, όπως τα: passion fruit, guava, lychee, yuzu, dragon fruit και το ρόλο που παίζουν στα κοκτέιλ. «Το passion fruit προέρχεται από τη νότια Βραζιλία, την Παραγουάη και τη βόρεια Αργεντινή και καλλιεργείται σε όλες τις τροπικές περιοχές του πλανήτη. Eίναι στρογγυλό, με σκληρή φλούδα, έχει χυμώδη πολτό και αρωματική όξινη γεύση. Είναι από τα πιο διαδεδομένα φρούτα στη δημιουργία cocktails. Συνήθως το μπλέκω με ασιατικά αποστάγματα από ρύζι λόγω της αίσθησης του γλυκού που αφήνουν, η οποία ισορροπεί με την οξύτητα του passion fruit, όπως για παράδειγμα το Mekhong, το αντιπροσωπευτικότερο ποτό της Ταϊλάνδης από ρύζι και μελάσα», λέει ο Αλέξανδρος που το αγαπημένο του φρούτο είναι η Guava. «Φρούτο με καλοκαιρινό χαρακτήρα, ιδανικό για δροσερά cocktails. Έχει ξινή αλλά ευχάριστη γεύση και άρωμα που θυμίζει ροδοπέταλα. Ταιριάζει με το gin που ο αρωματικός, αλλά διακριτικός χαρακτήρας του δεν το καλύπτει, αλλά αντίθετα το αναδεικνύει».

budoo4

Από τη μακρινή Κίνα έρχεται το Lychee με τη γλυκιά και αρωματική σάρκα. «Ταιριάζει ιδιαίτερα με το ρούμι και τα αρώματα καραμέλας και βανίλιας, που απογειώνονται με τη γεμάτη και υπόγλυκη γεύση του φρούτου. Συνήθως το χρησιμοποιώ σε μορφή χυμού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, αλλά και σε λικέρ», αποκαλύπτει ο Αλέξανδρος και προσθέτει: «Το Yuzu είναι ένα εσπεριδοειδές που κατάγεται από την ανατολική Ασία. Η γεύση του είναι ξινή και θυμίζει αυτή του γκρέιπ φρούτ. Το χρησιμοποιώ σε αρκετές μίξεις μου με βάση κυρίως το ρούμι αλλά και το ουίσκι. Ταιριάζει σε κλασικά cocktails, όπως το julep ή το daquiri και μπορεί να τους δώσει μία άλλη διάσταση».
Στο Βιετνάμ καλλιεργείται το Dragon fruit με εντυπωσιακά ροζ φύλλα και σάρκα με λευκό χρώμα και μικρούς μαύρους σπόρους. «Η γεύση του μοιάζει με πεπόνι ή κίουι, ενώ ανήκει στην κατηγορία των γλυκών φρούτων. Απίστευτα ταιριαστό σε cocktails με πρωταγωνιστή το ρούμι, κατά βάση γλυκά αλλά και πικάντικα με την προσθήκη chilli ή ginger» λέει ο Αλέξανδρος Ευστρατιάδης, θέλοντας να μας μυήσει στον κόσμο των κοκτέιλ αποκαλύπτοντας τα μυστικά τους μέσα από αρώματα, γεύσεις και εμπειρίες. Όπως και να έχει όμως ένα είναι γεγονός. Ότι όταν τα κοκτέιλ κυλούν μέσα σου η αίσθηση της ευχαρίστησης ζωγραφίζεται στο πρόσωπό σου…

Ο Αλέξανδρος Ευστρατιάδης του new entry Budoo μας δίνει δύο συνταγές για εξωτικά κοκτέιλ.

budoo2

Gin Goes East
30 ml citrus infused gin
20 ml Shochu
20 ml σπιτικό σιρόπι τζίντζερ
20 ml χυμός γκουάβα
20 ml χυμός lime
2 σταγόνες cherry bitters

Τρόπος παρασκευής
Ανακινούμε όλα τα υλικά στο σέικερ. Σερβίρουμε σε ποτήρι με πάγο.

budoo3

Spiced Old Fashion
30 ml spiced Rum
20 ml Mekhong Rice Spirit
10 ml σπιτικό σιρόπι κανέλας
2 σταγόνες west India orange bitters

Τρόπος παρασκευής
Ανακινούμε όλα τα υλικά στο σέικερ. Σερβίρουμε σε ποτήρι με πάγο.