Τζιν, ένα ποτό με φανατικό κοινό. Προσωπικά, πιστεύω, πως είναι δύσκολο ένας υποστηρικτής του τζιν να διαλέξει οποιοδήποτε άλλο ποτό κατά την έξοδό του.

Φυσικά, το τζιν είναι μία από τις καλές βάσεις για κοκτέιλ. Ακριβώς, για αυτά σας δίνουμε 8 συνταγές με τα πιο δημοφιλή κοκτέιλ, που έχουν βάση τους το τζιν και που μπορείτε άνετα να φτιάξετε στο σπίτι.

Gin martini
Για τους περισσότερους το gin martini -τζιν μαρτίνι- είναι και το μοναδικό μαρτίνι. Αυτό που εννοούμε φυσικά είναι πως υπάρχουν «αρνητές» απέναντι στο βότκα μαρτίνι. Αυτό το εμβληματικό κοκτέιλ λέγεται ότι προήλθε από ένα ξενοδοχείο -το Knickerbocker Hotel- στη Νέα Υόρκη το 1906 και ότι σερβιρίστηκε στον Τζον Ντ. Ροκφέλερ από έναν μπάρμαν που ονομαζόταν Martini di Arma di Taggia. Οι προτιμήσεις στο συγκεκριμένο μαρτίνι διαφέρουν, ωστόσο η ορίτζιναλ συνταγή από το Knickerbocker περιελάβανε:

Υλικά:
60 ml Tanqueray 10
22.5 ml ξηρό βερμούτ
15 ml γλυκού βερμούτ
Bitters εσπεροειδών
Φλούδα από πορτοκάλι

Eκτέλεση:
Αναμειγνύουμε το τζιν με το βερμούτ και μετά προσθέτουμε  δύο κομμάτια φλούδας πορτοκάλι σε mixing glass. Τα χτυπάμε και σερβίρουμε σε ένα ποτήρι με παγάκια.

Negroni
Το negroni -νεγκρόνι- είναι ένα από τα πιο αγαπητά κοκτέιλ των Ιταλών. Μάλιστα στα διάσημα ιταλικά aperitivo, την καθημερινή απογευματινή φιέστα των Ιταλών, είναι από τις πρώτες επιλογές. Εντάξει, αποτελεί παράλληλα και ένα all time classic ποτό. Τα ίσα μέρη των συστατικών εδώ είναι το μυστικό της επιτυχίας.

Υλικά:
30 ml τζιν
30 ml Campari
30 ml γλυκό βερμούτ
Φλούδα από πορτοκάλι

Εκτέλεση:
Βάζουμε το τζιν, το Campari και το βερμούτ σε mixing glass με πάγο και ανακατεύουμε. Σουρώνουμε σε ποτήρι old fashioned με πάγο -κατά προτίμηση με ένα μεγάλο παγάκι- και γαρνίρουμε με μια φλούδα πορτοκαλιού.

Gin tonic
Εδώ, φυσικά μπορεί να μιλάμε για ένα απλό ποτό, αλλά παράλληλα είναι το πιo δημοφιλές ποτό με βάση το τζιν. To gin tonic (τζιν τόνικ) έχει και μια παράξενη ιστορία, καθώς ξεκίνησε ως φάρμακο! Ο βρετανικός στρατός που είχε σταθμεύει στην Ινδία τον 19ο αιώνα ξεκίνησε να πίνει κινίνη στο τονωτικό νερό για να αποτρέψει την ελονοσία. Για να καλύψουν την πικρία, πρόσθεσαν τζιν, λάιμ, ζάχαρη και νερό στο μείγμα – και έτσι το Ο Gibson ήταν μέλος του διάσημου Players Club της Νέας Υόρκης, του οποίου ο bartender Charley Connolly αποφάσισε να του σερβίρει το ποτό με την συγκεκριμένη γαρνιτούρα.τζιν τόνικ ήταν πια γεγονός.

Υλικά:
60 ml τζιν
120 ml τονικ
Φλούδα λάιμ

Εκτέλεση:
Γεμίζουμε ένα ποτήρι με πάγο και προσθέτουμε το τζιν. Γεμίζουμε με τόνικ και ανακατεύουμε ελαφρά. Γαρνίρουμε με φέτα λάιμ.

Κοκτέιλ Gimlet
Η ιστορία αυτού του απλού και κλασικού κοκτέιλ μας πάει πίσω στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ο Sir Thomas Gimlette του Βασιλικού Ναυτικού ήθελε να φτιάξει ένα αντίδοτο στο σκορβούτο και σκέφτηκε πως η ανάμειξη του τζιν με λάιμ θα ήταν καλή ιδέα.

Υλικά:
70 ml τζιν
20 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λάιμ
15 ml σιρόπι ζάχαρης

Εκτέλεση:
Χτυπάμε όλα τα συστατικά σε σέικερ με πάγο. Σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι κοκτέιλ και γαρνίρουμε με μια φέτα λάιμ.

Singapore Sling
Ένα άλλο ποτό που ξεκίνησε σε ένα μπαρ ξενοδοχείου. To Singapore Sling (Σίνγκαπουρ σλινγκ)  πρωτοφτιάχτηκε περίπου το 1915 από τον Ngiam Tong Boon, έναν μπάρμαν που εργαζόταν στο Long Bar του Raffles Hotel της Σιγκαπούρης.

Υλικά:
30 ml τζιν
15 ml cherry brandy
120 ml χυμό ανανά
15 ml χυμό λάιμ
7.5 ml κουαντρό
7.5 ml Benedictine
10 ml γρεναδίνη
1 σταγόνα Angostura bitters

Εκτέλεση:
Βάζουμε και ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο σέικερ. Σουρώνουμε σε ψηλό ποτήρι γεμισμένο με πάγο. Γαρνίρουμε με φέτα από ανανά και κεράσι μαρασκίνο.

Κοκτέιλ Gibson
Η πιο γνωστή ιστορία για τη δημιουργία αυτού του κοκτέιλ χρονολογείται κάπου στη δεκαετία του 1930. Ο διάσημος εικονογράφος, Charles Dana Gibson ήταν και μέλος του «Players Club» της Νέας Υόρκης. Ο τότε μπαρμαν – Charley Connolly- αποφάσισε να του σερβίρει το ποτό με την συγκεκριμένη γαρνιτούρα, καθώς ο Gibson έψαχνε να πιει κάτι διαφορετικό.

Υλικά:
62.5 ml τζιν
12.5  ml ξηρό βερμουτ
Πικλαρισμένα κρεμμύδια περασμένα σε στικ

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα βάζουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι. Γαρνίρουμε με τα κρεμμύδια.

Tom Collins
Η ιστορία λέει ότι το πρωτοέφτιαξε ένας μπάρμαν στο Λονδίνο, που ονομαζόταν John Collins, χρησιμοποιώντας ένα δανέζικο τζιν που λεγόταν Οld Τom. Τα ονόματα κάπως μπερδεύτηκαν και το κοκτέιλ έμεινε σαν Tom Collins.

Υλικά:
60 ml τζιν
30 ml φρέσκο χυμό λεμονιού
15 ml σιρόπι ζάχαρης
σόδα

Εκτέλεση:
Χτυπάμε με πάγο στο σέικερ όλα τα υλικά, εκτός από τη σόδα. Σουρώνουμε σε ποτήρι με πάγο και γεμίζουμε με σόδα. Διακοσμούμε με μια φέτα πορτοκαλιού και κερασάκι.

French 75
Το όνομα αυτού του κοκτέιλ που έγινε δημοφιλές στο Παρίσι το 1915  προήλθε από το 75 mm όπλο που χρησιμοποιούσε ο γαλλικός στρατός κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συνδυάζει το τζιν με τη σαμπάνια.

Υλικά
60 ml τζιν
22.5 ml φρεσκοστυμένο χυμό λεμονιού
22.5 ml σιρόπι ζάχαρης
σαμπάνια

Εκτέλεση:
Χτυπάμε όλα τα υλικά σε ένα σέικερ με πάγο εκτός της σαμπάνιας. Σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι τύπου flute, συμπληρώνουμε με σαμπάνια και γαρνίρουμε με τη φλούδα λεμονιού.

Δείτε επίσης:
10 κλασικά κοκτέιλ με βότκα

3 φρουτένια κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ

Κορωνοϊος: Μένουμε σπίτι και φτιάχνουμε κοκτέιλ