Ένας σωστός πότης, που σέβεται τον εαυτό του, οφείλει να έχει μάθει από νωρίς στη ζωή του και πώς να φτιάχνει κάποια βασικά κοκτέιλ, για να εντυπωσιάζει πάντα τους καλεσμένους του.

Ξεσκόνισε την κάβα του σπιτιού, δες ότι έχεις τα απαραίτητα υλικά στο ντουλάπι και το ψυγείο και φυσικά ποτήρια για κοκτέιλ (για κανένα λόγο πλαστικά), πιάσε το σέικερ και ετοιμάσου να φτιάξουμε:

old fashioned

Old Fashioned
Είναι το κοκτέιλ που έπινε ο Ryan Gosling στην ταινία “Crazy, Stupid, Love” όπου ήταν απλά ακαταμάχητος! Χρειάζεται να πούμε τίποτα άλλο; Το Old Fashioned είναι το απλό αλλά εκλεπτυσμένο ποτό που θα πίνεις σε όλη σου τη ζωή και είναι και το πιο εύκολο κοκτέιλ για το σπίτι, καθώς το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα μπουκάλι καλό ουίσκι και 2-3 ακόμη υλικά.

Για να το φτιάξεις αναμειγνύεις 50ml ουίσκι ή μπράντι με 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη και 2-3 σταγόνες angostura bitters. Σερβίρεις σε ποτήρι και γαρνίρεις με φλούδες πορτοκαλιού και κερασάκια μαρασκίνο αν θέλες.

mojito

Mojito
Είναι από τις πιο κλασικές καλοκαιρινές αξίες τόσο στην έξοδο όσο και στο σπίτι, αφού δεν υπάρχει -εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε γνωρίσει- φίλος ή σύντροφος που να λέει όχι σε ένα ποτήρι mojito. Ακόμη και όσοι δεν πίνουν αλκοόλ το προτιμούν και μην παραξενεύεσαι, αφού αν αφαιρέσεις το ρούμι έχεις και πάλι ένα τέλειο non-alcohol κοκτέιλ.

Δες τη συνταγή για κλασικό mojito ΕΔΩ.

The-Broken-Spur1

Broken Spur
Σου αρέσουν οι σπιρτόζικες γεύσεις; Τότε σου έχουμε το τέλειο κοκτέιλ που συνδυάζει gin, σαμπούκα, λευκό κρασί και βερμούτ (είπαμε ότι είναι τέλειο, έτσι;) με τη φρεσκάδα του λεμονιού. Ι

Δες τη συνταγή για Broken Spur ΕΔΩ.

margarita

Margarita
Σύμφωνα με την ιστορία, το διάσημο κοκτέιλ δημιουργήθηκε είτε από μία κοσμική κυρία από το Τέξας που βρέθηκε κάποτε στο Ακαπούλκο και σε ένα από τα πάρτι που διοργάνωνε θέλησε να δροσίσει τους καλεσμένους της με κάτι διαφορετικό, είτε κάποιος bartender στην Τιχουάνα θέλησε να εντυπωσιάσει τη Ρίτα Χέιγουορθ (Margarita Cansino) δημιουργώντας ένα ποτό με το όνομά της! Ανεξάρτητα από το ποιος τελικά το εμπνεύστηκε και πώς έγινε συνώνυμο με την πόλη του Μεξικό, η Μargarita είναι σίγουρα το κορυφαίο σε πωλήσεις cocktail με τεκίλα παγκοσμίως. Δεν γίνεται λοιπόν να μην ξέρεις να τη φτιάχνεις και με τα χεράκια σου.

Για την κλασική μαργαρίτα χρειάζεσαι 40ml τεκίλα, 20ml cointreau και 20ml χυμό λάιμ και σερβίρεις απαραιτήτως σε ποτήρι με αλάτι περιμετρικά στο χείλος του. Δοκίμασε επίσης και Ginger Margarita ή μια frozen margarita με ροδάκινο.

COCKTAIL

Negroni
Δεν είναι απλά το πιο δημοφιλές ποτό αυτή την περίοδο, αλλά ένα διαχρονικά καλό κοκτέιλ που μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση κάθε φορά. Άσε που είναι και πολύ εύκολο να το φτιάξεις στο σπίτι, αφού αρκεί να θυμάσαι ότι γίνεται με ίσα μέρη από campari, gin και βερμούτ που ανακατεύεις σε ποτήρι με πάγο.

Και επειδή μας αρέσει και να πειραματιζόμαστε με τις κλασικές συνταγές, δοκίμασε και το Sbagliato, την καλοκαιρινή παραλλαγή του negroni, με Prosecco.

APEROL-SPRITZ

Aperol Spritz
Το διάσημο ιταλικό κοκτέιλ, όπως θα διαπιστώσεις όταν το δοκιμάσεις αν δεν το ξέρεις ήδη, είναι άκρως δροσιστικό και δεν πρέπει να λείπει από κανένα cocktail party! Βασικό συστατικό του, το απεριτίφ Aperol φυσικά, αν όμως δεν το βρεις στην κάβα της γειτονιάς σου μπορείς να το αντικαταστήσεις και με Campari…

Δες τη συνταγή για Aperol Sprits ΕΔΩ.

bamboo cocktail

Bamboo
Ένα ευχάριστο, ντελικάτο ποτό, με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ σε σχέση με πολλά από τα κλασικά κοκτέιλ. Συνδυάζει sherry με βερμούτ, που του χαρίζουν πολύ ευχάριστη γεύση, ενώ το λικέρ triple sec με τα αρώματα εσπεριδοειδών του προσδίδει φρεσκάδα.

Για να φτιάξεις το Bamboo ανακατεύεις 40ml sherry, 20ml γλυκό βερμούτ, 10ml ξηρό βερμούτ, 5ml triple sec και 2 σταγόνες angostura bitters. Σερβίρεις σε ποτήρι και από πάνω στρίβεις μία φλούδα πορτοκάλι για να ενισχύσεις ακόμη περισσότερο τη γεύση.

charlie chaplin cocktail

Charlie Chaplin
Έχει πάρει το όνομα του από τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη του βουβού κινηματογράφου και μεταξύ μας, αν είσαι κινηματογραφόφιλος δεν γίνεται να μην το ξέρεις ή να μην το έχεις δοκιμάσει. Θα λατρέψεις τη γλυκόπικρη, φρουτένια γεύση του.

Για να το φτιάξεις ανακατεύεις 30ml sloe gin, 20ml apricot brandy και 25ml χυμό λάιμ. Σερβίρεις σε ποτήρι και από πάνω στρίβεις μία φλούδα λεμόνι για να ενισχύσεις ακόμη περισσότερο τη γεύση, και γαρνίρεις με μία φέτα λεμόνι.

Cocktail-2

Coco no loco
Χάρη στο Survivor το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς -και μάλλον για πολύ καιρό ακόμη- φάγαμε κόλλημα με τις καρύδες. Δεν ήταν λοιπόν δυνατόν να μην φτιάξουμε και ένα κοκτέιλ με καρύδα. Άλλωστε θα δώσει και εκείνη την απαραίτητη εξωτική νότα που αναζητάμε στα καλοκαιρινά κοκτέιλ.

Δες τη συνταγή για Coco no loco ΕΔΩ.

Δείτε επίσης:
Κοκτέιλ από… σπίτι

12 καλοκαιρινά cocktails να τα πιεις στο ποτήρι