Είθισται με το φαγητό μας να σκεφτόμαστε ποιο κρασί θα ταιριάξει καλύτερα, ωστόσο η νέα τάση που συνδυάζει κοκτέιλ με φαγητό γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη!

Το κλειδί για ένα καλό pairing φαγητού και κοκτέιλ είναι οι γεύσεις να συμπληρώνουν η μία την άλλη χωρίς να υπάρχει ακριβή αντιστοιχία (γλυκιά με γλυκιά γεύση). Θέλετε ένα ποτό, δηλαδή, που να εντείνει τη γεύση του φαγητού σας. Και όπως θα διαπιστώσετε, υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές σε κοκτέιλ που δεν θα το πιστεύετε!

Κλασικά κοκτέιλ και φαγητό
Ο ευκολότερος τρόπος για να βρείτε το κατάλληλο ποτό είναι να σκεφτείτε τι σας αρέσει. Επίσης, σκεφτείτε πως πρέπει να συμπληρώνονται αρμονικά οι γεύσεις. Για παράδειγμα, τα σμέουρα είναι φανταστικά με σοκολάτα, καθιστώντας το γαλλικό μαρτίνι (βότκα, λικέρ, χυμός ανανάς) μια εξαιρετική επιλογή για μια μους σοκολάτας. Το εν λόγω κοκτέιλ επειδή έχει όξινες νότες συμπληρώνει αρμονικά το επιδόρπιο.

Μερικά από τα καλύτερα κοκτέιλ για food pairing περιλαμβάνουν βότανα. Tα sour ποτά είναι επίσης μια καλή επιλογή για πολλά πιάτα και τα dry ποτά θα καθαρίσουν τη γευστική παλέτα. Ακόμη το κονιάκ και η τεκίλα μπορούμε να τα απολαύσουμε μετά το φαγητό.

Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα τι ποτό ταιριάζει με κάθε φαγητό.

* Το γευστικό προφίλ του gin είναι ιδανικό για θαλασσινά και ψάρια. Δοκιμάστε ένα dry martini σε συνδυασμό με λαβράκι στη σχάρα ή φρέσκα στρείδια. Το gin tonic είναι επίσης εξαιρετικό, αφού μπορεί να συνδυαστεί σχεδόν με τα πάντα, ενώ «καθαρίζει» τον ουρανίσκο.

* Το ουίσκι είναι πολύ ευπροσάρμοστο και συχνά προορίζεται για κόκκινο κρέας ή χοιρινό. Δοκιμάστε κοκτέιλ bourbon με οποιοδήποτε πιάτο μπάρμπεκιου. Eπίσης, ένα Manhattan ταιριάζει υπέροχα με μια τέλεια ψημένη μπριζόλα ή ένα cheesecake.

* Η βότκα είναι γευστικά ουδέτερη, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τα κοκτέιλ της. Το καπνιστό ψάρι είναι μια εξαιρετική επιλογή για μια σόδα με βότκα, όπως και το χαβιάρι με μαρτίνι βότκα είναι υπέροχο. Η βότκα μαζί με χυμούς (βότκα πορτοκάλι) είναι ιδανική για τα καλοκαιρινά φαγητά, ενώ τα κοκτέιλ με καφέ όπως το White russian ταιριάζουν με αυτά τα γλυκά σοκολάτας.

* Εάν τώρα επιμένετε για κρασί, τα κοκτέιλ κρασιού μπορούν να είναι μια καλή εναλλακτική λύση. Ακόμα και σε απλές συνταγές μπορούν να προσθέσουν μια ιδιαίτερη πινελιά σε ένα γεύμα. Όσο για τα απεριτίφ ταιριάζουν ιδανικά με τα ορεκτικά. Για παράδειγμα, το Negroni είναι ένα ωραίο συμπλήρωμα για μια πιατέλα τυριού.

Εθνικά ποτά με εθνικές κουζίνες
Ένα κοκτέιλ με βάση το σάκε θα ήταν κατάλληλο για ιαπωνική κουζίνα, συμπεριλαμβανομένου του σούσι. Ομοίως, η τεκίλα είναι ιδανική για οποιοδήποτε γεύμα εμπνευσμένο από το Μεξικό και το μπράντι με γαλλικά πιάτα. Τα mojitos συνδυάζονται ιδανικά με πιάτα της Καραϊβικής.

Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ
Τα κοκτέιλ συνήθως περιέχουν περισσότερο αλκοόλ από την μπίρα ή το κρασί. Εάν σκέφτεστε πολλαπλά pairing βάλτε μικρές μερίδες ποτού 60-90 ml και προσθέστε αναψυκτικά χωρίς αλκοόλ.

Πειραματιστείτε
Το πρώτο κοκτέιλ-δείπνο μπορεί να σας φανεί δύσκολο, ωστόσο πειραματιστείτε και πάρτε ιδέες από το μενού των εστιατορίων. Δείτε εκεί τι προτείνουν οι ειδικοί, κάντε ερωτήσεις και πειραματιστείτε. Άλλωστε, όλα είναι θέμα εμπειρίας και δοκιμής μέχρι να βρούμε τους σωστούς συνδυασμούς ή τους συνδυασμούς που μας αρέσουν…

Δείτε επίσης:
Foodpairing: Πόσα ξέρετε για την αρμονία των γεύσεων;

Food ή pair pairing. Αλλιώς, τα κρασιά του έρωτα και του χωρισμού!

10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν ξαναπιείς ουίσκι