Η λέξη «άθικτος» προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα «θιγγάνω», που σημαίνει ακουμπώ ελαφρά. Τι είναι ακριβώς οι «Άθικτοι Οίνοι» του ΕΟΣ Σάμου; Πρόκειται για κρασιά που έχουν υποστεί ελάχιστη οινολογική παρέμβαση, και γι΄ αυτόν τον λόγο έχει επικρατήσει να ονομάζονται “άθικτοι οίνοι” ή αλλιώς “φυσικά κρασιά”. Εξού και το όνομα της νέας αυτής σειράς.

Η σειρά αυτή αποτελείται από τρία διαφορετικά κρασιά, τα οποία εδώ και τρία χρόνια κυκλοφορούν στην απαιτητική οινική αγορά της Γαλλίας. Τώρα, έρχονται να διεκδικήσουν την αναγνώριση και στις ελληνικές αγορές. Πρόκειται για τον Βουνίτη, τον Προφήτη και τον Ερημίτη.

Πάμε να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για το κάθε ένα από αυτά.

Είναι λευκά ξηρά κρασιά της ποικιλίας «Μοσχάτο Σάμου», τα οποία παράγονται από επιλεγμένα σταφύλια συγκεκριμένων αμπελώνων του νησιού που καλλιεργούνται βιολογικά. Παραμένουν «φυσικά», γιατί παράγονται χωρίς την προσθήκη οινολογικών ουσιών και δίχως κολλάρισμα ή φιλτράρισμα κατά την εμφιάλωση.

Πάμε να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για το κάθε ένα από αυτά.

Άθικτος Οίνος Βουνίτης: Προέρχεται από αμπέλια βιολογικής καλλιέργειας στα 1.100 μ. υψόμετρο. Βρίσκονται στην κορυφή του όρους Καρβούνη πάνω από τα χωριά Βουρλιώτες, Άμπελο και Πάνδροσο, στη θέση Ξεπαγιασμένο. Είναι ένα κρασί με υψηλή οξύτητα, ιδιαίτερα ξηρό, με γεμάτο στόμα, φρουτώδη αρώματα, νύξεις ζύμης και βοτάνων, και μακρά επίγευση. Είναι 12μηνης ωρίμανσης σε δεξαμενή και βαρέλι. Συνδυάζεται με όλα τα ψαρικά, ιδιαιτέρως τη μεσογειακή εκδοχή τους, το πλακί. Ακόμη, ταιριάζει με έθνικ πιάτα όπως κοτόπουλο με κάρυ, αλλά και με αρνάκι με μυρωδικά ή χοιρινό λεμονάτο.

Άθικτος Οίνος Προφήτης: Προέρχεται από έναν προσήλιο αμπελώνα βιολογικής γεωργίας στη θέση Παλιάμπελα του χωριού Παγώνδας, σε υψόμετρο 450 μέτρων. Είναι ένα κρασί αρωματικό, με νότες αποξηραμένων εσπεριδοειδών και σταφίδας μοσχάτου. Ζύμωσε και ωρίμασε 12 μήνες σε ειδικές ωοειδείς δεξαμενές. Ταιριάζει πολύ με θαλασσινά, όπως γαρίδες, μύδια και άλλα οστρακοειδή.

Άθικτος Οίνος «Ερημίτης»: Προέρχεται από έναν απόμακρο αμπελώνα βιοδυναμικής καλλιέργειας στη θέση Βασιλοχώραφα Υδρούσσας, σε υψόμετρο 600 μέτρων. Είναι ένα κρασί έντονα αρωματικό και γήινο, με νότες ιωδιούχες και με μεγάλη διάρκεια επίγευσης. Ζύμωσε σε μικρές δεξαμενές και ωρίμασε σε βαρέλια για 12 μήνες. Συνδυάζεται με όλες τις παρασκευές που περιέχουν μανιτάρια, όπως σουφλέ μανιταριών ή ριζότο αλλά και φιλέτο μοσχαρίσιο με μανιτάρια.

Ο σχεδιασμός και η κυκλοφορία των συγκεκριμένων οίνων

Εντάσσεται σε μία γενικότερη στρατηγική επικαιροποίησης και αναδιάρθρωσης της προϊοντικής γκάμας του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού της Σάμου, που έχει πίσω του 90 σχεδόν χρόνια λειτουργίας.

Η Σάμος είναι παγκοσμίως γνωστή για τα γλυκά κρασιά που παράγει από την ποικιλία «άσπρο μοσχάτο» η προέλευση της οποίας, στο εξωτερικό, αποδίδεται στην Ελλάδα. Ωστόσο, σε μια σειρά πειραματικών προσπαθειών που έγιναν τα τελευταία χρόνια από τους οινολόγους του Συνεταιρισμού, διαφαίνεται πως η συγκεκριμένη ποικιλία, εκτός από ποιοτικά γλυκά κρασιά, δίνει και αντίστοιχα ξηρά κρασιά, όπως η σειρά των Άθικτων Οίνων.

Δείτε επίσης:

Το κρασί της Σάμου στο Παρίσι

Tα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου και πάλι στην κορυφή!

Δύο ακόμα χρυσές βραβεύσεις για τα κρασιά του ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ