H διάσημη οινοκριτικός και συγγραφέας Jancis Robinson, όταν ρωτήθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου της “Wine Grapes” ποια είναι η αγαπημένη της ποικιλία ανάμεσα στις χιλιάδες που περιέχει το βιβλίο της, αυτή απάντησε: «το Ασύρτικο!».

KRASI-BARELI-AMPELI

Υπάρχουν εκατοντάδες ελληνικές ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται σε όλη την Ελλάδα, από το διάσημο Ξινόμαυρο που συναντάμε κυρίως στη Νάουσα μέχρι την άγνωστη Γαϊδουριά, σπάνια ποικιλία που συναντάμε σε ορισμένα αιγαιοπελαγίτικα νησιά. Ξέρεις όμως ποιες είναι οι ελληνικές με διεθνή εμβέλεια;
Μερικές από τις πιο γνωστές γηγενείς ποικιλίες είναι οι εξής:

Αγιωργίτικο: Ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως στη Νεμέα και παράγει ερυθρά κρασιά μεσαίου σώματος και χαρακτηριστικό φρουτώδη χαρακτήρα.

Ξινόμαυρο: Το συναντάμε στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως στις περιοχές της Νάουσας και του Αμυνταίου. Παράγει εκφραστικά ερυθρά κρασιά που προορίζονται για μακρόχρονη παλαίωση.

Μαυροτράγανο: Έγινε ιδιαίτερα γνωστή τα τελευταία χρόνια και είναι ερυθρή ποικιλία με μεγάλη δυναμική. Τη συναντάμε κυρίως στις Κυκλάδες, και ιδιαίτερα στη Σαντορίνη, και παράγει πληθωρικά ερυθρά κρασιά.

ASSYRTIKO_GRAPE_2

Λημνιό: Το βρίσκουμε συνήθως στη βόρεια Ελλάδα, ειδικά στην περιοχή της Θράκης και της Χαλκιδικής. Παράγει κρασιά με υψηλό αλκοόλ αλλά με ελαφρύ σώμα.

Κοτσιφάλι: Ποικιλία που συναντάμε στη Κρήτη και σε νησιά του Αιγαίου. Δίνει κρασιά με πλούσιο σώμα και μεγάλη οξύτητα.

Ασύρτικο: Είναι η πιο διάσημη ελληνική ποικιλία! Η πατρίδα του είναι η Σαντορίνη όμως, τα τελευταία χρονιά είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και στη βόρεια Ελλάδα. Παράγει κρασιά με αιχμηρή οξύτητα και έντονη προσωπικότητα.

5_mosxof

Μοσχοφίλερο: Το συναντάμε αποκλειστικά στην ευρύτερη περιοχή της Μαντινείας. Είναι ερυθρωπή ποικιλία που παράγει ελαφριά λευκά και αρωματικά κρασιά.

Μαλαγουζιά: Έγινε ιδιαίτερα γνωστή τα τελευταία 10 χρόνια και αγαπήθηκε όσο καμία άλλη, ιδιαίτερα από τον γυναικείο πληθυσμό. Παράγει αρωματικά κρασιά μεσαίου όγκου.

Βιδιανό: Κρητική λευκή ποικιλία που παράγει κρασιά με πλούσιο σώμα και υψηλό αλκοόλ. Τις περισσότερες φορές το συναντάμε σε βαρελάτη εκδοχή.

Ρομπόλα: Συναντάται στα νησιά του Ιονίου και ιδιαίτερα στην Κεφαλονιά. Παράγει λευκά κρασιά με αρώματα εσπεριδοειδών και χαρακτηριστική οξύτητα.