Αυλαία ρίχνει το Κτήμα Κυρ Γιάννη σε μια επιτυχημένη ετικέτα του. Το Γιαννακοχώρι είναι ένα επιτυχημένο κρασί του Κτήματος που έκανε το ντεμπούτο του το 1995 ως «Κτήμα Μπουτάρη στο Γιαννακοχώρι» και περιείχε 70% Ξινόμαυρο και 30% Merlot.

Κλείνει μια περίοδος 20 ετών σταθερής πορείας ενός κρασιού που ξεκίνησε καινοτόμο και τώρα θεωρείται ένα από τα πιο κλασικά ελληνικά κρασιά», λέει στο olivemagazine.gr ο Στέλιος Μπουτάρης που υπό την καθοδήγηση του η ομάδα του Κτήματος, εργάζεται με βάση την καινοτομία, το σεβασμό στην παράδοση και την εξειδικευμένη γνώση για το κρασί.

Στο Γιαννακοχώρι ένα χωριό της περιοχής της Νάουσας, ο Γιάννης Μπουτάρης το 1968 αγόρασε μια έκταση 500 στρεμμάτων και ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 τις πρώτες φυτεύσεις Ξινόμαυρου αναβιώνοντας τον αμπελώνα της περιοχής. Οι πρώτες φιάλες περιείχαν ένα χαρμάνι από 70% Ξινόμαυρο και 30% Merlot, ένα κρασί πρωτοποριακό για την εποχή του που διακρίθηκε σε διεθνείς διαγωνισμούς και έλαβε εξαιρετικές κριτικές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Kir-Yianni_Last_Vintage1

Ο Γιάννης Μπουτάρης ήθελε να διαπιστώσει αν μια διεθνής ποικιλία μπορεί να βοηθήσει το Ξινόμαυρο να αναδείξει τις δυνατότητές του και να το κάνει πιο προσιτό. «Το 2008 ανέβηκε το ποσοστό του Merlot σε 60% και το υπόλοιπο 40% Ξινόμαυρο», εξηγεί ο Στέλιος Μπουτάρης και συμπληρώνει: «Για το επετειακό κλείσιμο  το κρασί θα κυκλοφορήσει με την ετικέτα Last Vintage. Είναι η χρονιά του 2011 που έδωσε Ξινόμαυρα ώριμα, ισορροπημένα και με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Αυτή η εξαιρετική σοδειά, η εικοστή για το Γιανακοχώρι, θα ονομάζεται Last Vintage και με αυτήν ολοκληρώνεται η πορεία ενός κρασιού και ταυτόχρονα σηματοδοτείται η αρχή μιας νέας εποχής. Tο Γιανακοχώρι βρίσκει τη θέση του στο κέντρο της ιστορίας του Κτήματος, καινοτομεί, και αλλάζοντας παραμένει κλασικό». Από την επόμενη σοδειά, με φρέσκια εμφάνιση, το ίδιο χαρμάνι θα επιστρέψει ως «Κτήμα Κυρ-Γιάννη», έτοιμο να δημιουργήσει νέες γενιές φίλων του Ξινόμαυρου εντός και εκτός συνόρων.

Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη ιδρύθηκε το 1997 από το Γιάννη Μπουτάρη. Στους αμπελώνες του, στη Νάουσα και το Αμύνταιο, έμφαση δίνεται στις γηγενείς ποικιλίες και κυρίως στο ευγενές Ξινόμαυρο.