Μπροστά στην γοητεία μιας αχνιστής λιμπιστικής μακαρονάδας υποκύπτουμε στην ακατανίκητη επιθυμία να την γευτούμε. Όμως και οι μακαρονάδες έχουν τα γούστα τους στο κρασί.

Οι εραστές των ζυμαρικών υποκλίνονται στην γοητεία τους. Για να πετύχουμε το γευστικό κρεσέντο πρέπει να συνδυάσουμε και το κατάλληλο κρασί . Τα ζυμαρικά είναι αμυλούχα τροφή και η γεύση τους είναι ελαφρώς γλυκίζουσα. Η σάλτσα είναι αυτή που χαρίζει την προσωπικότητα στο πιάτο και δίνει την αφορμή για την επιλογή του ιδανικού οινικού συντρόφου. «Εδώ κυνηγάς την σάλτσα» λέει ο Γιάννης Καϋμενάκης, σομελιέ και συνιδιοκτήτης του εστιατόριου Cuzina Povera και προσθέτει: «Μια ουδέτερη λευκή μακαρονάδα με τυρί και βούτυρο σε οδηγεί στην επιλογή ενός ουδέτερου κρασιού. Στην περίπτωση αυτή επιλέγεις ένα κρασί από την κρητική ποικιλία βιδιανό, χωρίς εντάσεις και γευστικά ισορροπημένο».  Όταν όμως σερβίρουνμε σπαγγέτι αλ πέστο που ευωδιάζει βασιλικό τότε θα στραφούμε «σε ένα δροσερό λευκό κρασί Sauvignon Blanc που έχει έντονο φυτικό χαρακτήρα με αρώματα χλόης και σπαραγγιού» εξηγεί ο Γιάννης.

Σε ένα σπαγγέτι με θαλασσινά «αναζητούμε οξύτητα στο κρασί» λέει ο σομελιέ και προσθέτει «το πιάτο έχει ιώδιο και του ταιριάζει ένα Ασύρτικο από την Σαντορίνη που δεν θα καλύψει την γεύση  του φαγητού».  Τι γίνεται όμως στην περίπτωση μιας πληθωρικής μακαρονάδας με κιμά; «Εδώ, θα παντρέψουμε το πιάτο με  φρέσκο Αγιωργίτικο μια και ο κιμάς σε παραπέμπει σε ερυθρό κρασί. Αναζητούμε ένα ελαφρύ κόκκινο κρασί που θα σιγοντάρει το ζυμαρικό χωρίς να το σκεπάσει» εξηγεί ο ειδικός και προσθέτει «στην περίπτωση ενός σπαγγέτι με σάλτσα ντομάτας έχουμε τρεις οινικές επιλογές. Από την μία το Sauvignon Blanc που αγαπά την ντομάτα, από την άλλη μια καλή επιλογή είναι ένα φρουτώδες κόκκινο κρασί όπως μια Νεμέα ή ένα ροζέ από το Αμύνταιο που δεν είναι ιδιαίτερα τανικό και συντηρεί ένα χαρακτήρα «κόκκινου» κρασιού που θα δέσει με την ντομάτα.» Με το πάντα αγαπημένο παστίτσιο που φτιάχνεται με χοντρά μακαρόνια, κιμά μπαχαρένιο και μπεσαμέλ, ο Γιάννης Καϋμενάκης προτείνει «ένα Chardonnay περασμένο από βαρέλι με λιπαρό χαρακτήρα θα σταθεί απέναντι στην λιπαρότητα του πιάτου και δεν θα καπελώσει τα μπαχαρικά που ευωδιάζουν στο πιάτο».