Η Νίκη Μηταρέα προτείνει να μαγειρέψουμε υπέροχα πιάτα με τα πιο φρέσκα λαχανικά και φρούτα του Σεπτέμβρη, τα οποία παντρεύει με ελληνικά κρασιά.

Αυτή η εποχή επιμένει να μας σαγηνεύει με τα φρούτα και τα λαχανικά της. Οι πάγκοι στις λαϊκές αγορές ξεχειλίζουν από σταφύλια, κολοκυθάκια, αρωματικά, πράσινες σαλάτες και φυσικά κόκκινες κολοκύθες που είναι οι πρωταγωνιστές αυτής. Τα χρώματα και τα αρώματα δεν έχουν χαθεί με το πρώτο σκίρτημα του φθινοπώρου. Δίνουν ιδέες για να μπούμε στην κουζίνα μας και να ετοιμάσουμε πιάτα που ευωδιάζουν φρεσκάδα. Ας αναζητήσουμε, λοιπόν, αυτά που προσφέρει απλόχερα η εποχή και ας προσπαθήσουμε να τα ταιριάξουμε με τα κατάλληλα αρωματικά κρασιά.

stafilia_202453771

Μεγάλη χαρά έκανα όταν βρήκα στον μανάβη μου λιμπιστικά κολοκυθάκια και χωρίς δεύτερη σκέψη αφέθηκα στη διάθεση να τα φτιάξω γεμιστά με ρύζι και άφθονα μυριστικά, μια κλασσική συνταγή της ελληνικής κουζίνας. Το πιάτο αυτό που αναδύει τα αρώματα δυόσμου, άνηθου και μαϊντανού αναζητά δίπλα του ένα οινικό σύντροφο με φίνα αρώματα όπως ένα κρασί Μοσχοφίλερο με λεπτή ζωηρή γεύση και ευχάριστη οξύτητα.

Τα λευκά σταφύλια που βρίσκουμε σε αφθονία μπορούν να δώσουν ιδιαίτερη προσωπικότητα σε μια πράσινη σαλάτα με μαρούλι και λόλα που θα ενισχύσουμε με τυρί μανούρι κομμένο σε κύβους και θα περιχύσουμε με σος από λεμόνι, ελαιόλαδο και λίγο μέλι. Δροσερή ανάλαφρη σαλάτα που θα τη συνοδεύσουμε με ένα αφρώδες κρασί από Μοσχάτο με καλή οξύτητα και λεμονάτη επίγευση. Οι ζωηρές φυσαλίδες στο ποτήρι χαρίζουν διάθεση και προσθέτουν μια χαριτωμένη νότα στον συνδυασμό.

kolokythopita glykia crop

Στις τραγανές πράσινες σαλάτες βρίσκουμε καταφύγιο όταν θέλουμε να φάμε κάτι ελαφρύ και χωρίς μεγάλη προετοιμασία. Το αχλάδι αυτής της εποχής θα προσθέσει προσωπικότητα και βάθος γεύσης. Ωραία ιδέα είναι μια σαλάτα με καρδιές μαρουλιού, baby σπανάκι, ραντίτσιο, αχλάδι καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους, καρύδια και μικρά κομματάκια ροκφόρ που θα συνδυάσουμε με σος από λευκό βαλσαμικό ξίδι, ελαιόλαδο, αλάτι και φρεκοτριμμένο πιπέρι. Ένα γλυκό επιδόρπιο κρασί από την ποικιλία Ασύρτικο με νότες καρυδιού και αρωματική διάρκεια θα σταθεί όμορφα δίπλα στο πιάτο.

Οι κόκκινες κολοκύθες είναι στην εποχή τους και τις βρίσκουμε σε όλα τα μανάβικα, αξίζει λοιπόν να σηκώσουμε τα μανίκια και να φτιάξουμε μια μοσχομυριστή κολοκυθόπιτα με φέτα και άφθονο δυόσμο. Η πλούσια γεύση της θα μας αποζημιώσει. Εδώ, το πιάτο αναζητά δίπλα του ένα δροσερό λευκό ξηρό Μοσχάτο Αλεξανδρείας με φρουτώδη αρώματα και όμορφη οξύτητα που θα αποζημιώσει τους εραστές των αρωματικών κρασιών. Αν θελήσετε να «παίξετε» την κολοκύθα περισσότερο στην κουζίνα σας μια ωραία ιδέα είναι να την συνδυάσετε με κάποιο ζυμαρικό όπως πένες και την τελευταία πινελιά του πιάτου θα την δώσει ένα ελληνικό αλλαντικό, μια νησιώτικη λούτζα. Παντρέψτε το πιάτο με ένα ροζέ κρασί από την ποικιλία Αγιωργίτικο με φθινοπωρινά φρουτώδη αρώματα και ευχάριστη αίσθηση στο στόμα.