Η Σεμέλη οινοποιητική μας έχει συνηθίσει σε μια συνεχή προσπάθεια βελτίωσης των προϊόντων της και ανάδειξης νέων στο πλαίσιο της διαδικασίας για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών. Πρόσφατα η οινοποιία παρουσίασε μια καινούργια σειρά κρασιών τα Untitled, τρεις σπουδαίους οίνους Chardonnay, Sauvignon Blanc και το µοναδικό ροζέ Aγιωργίτικο παντρεμένο µε Syrah, που απευθύνονται στο υψηλό κομμάτι της αγοράς.

Semeli

Δίνοντας την ταυτότητα της νέας προσπάθειας η Σεμέλη οινοποιητική σημειώνει: «Ένα όνομα, µια ταυτότητα και η αντίληψη για ό,τι υπέροχο δεν απαιτεί τίτλο ή ετικέτα για να αναγνωριστεί, να κατανοηθεί και να εκτιµηθεί. Για τη δημιουργία αυτής της κομψής συλλογής οίνων, η έμπνευση συνθέτει τον κρυμμένο κώδικα του καλλιτέχνη και του οινοποιού που έφτιαξε αυτή τη συλλογή. Η κάθε φιάλη εμπεριέχει το δικό της μυστικό κώδικα και το σήμα ενός κλειδιού, που ξεκλειδώνει το µμυστήριο της παραγωγικής διαδικασίας του οίνου». Ο γενικός διευθυντής της Σεμέλη Οινοποιητικής, Λεωνίδας Νασιάκος, μας μίλησε για τη νέα σειρά κρασιών.

Πως προέκυψε η ονομασία Untitled;
Θέλαμε να κεντρίσουμε τον καταναλωτή. Το κλειδί στην ετικέτα σε παραπέμπει να ξεκλειδώσεις κάτι καλά φυλαγμένο, τη φιάλη, για να ανακαλύψεις τι έχει μέσα. Γι’ αυτό και κάθε ετικέτα έχει διαφορετικό κλειδί.

Untitled

Έχετε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν χαρμάνια διεθνών ποικιλιών με ελληνικές ποικιλίες αμπέλου, άλλωστε πρόσφατα είδαμε την ανανέωση του Ορεινού Ήλιου, που παντρέψατε το Μοσχοφίλερο με το Sauvignon Blanc. Τι σας ώθησε να επεκτείνετε τη χρήση ξένων ποικιλιών;
Οι ελληνικές ποικιλίες αμπέλου είναι μοναδικές και οι ξένοι καταναλωτές δεν τις γνωρίζουν ακόμη επαρκώς. Ετσι, σκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα οινικό τέχνασμα και να παντρέψουμε μια ελληνική ποικιλία με μία διεθνή στον Ορεινό Ηλιο. Το Sauvignon Blanc  αποτελεί ουσιαστικά το «διαβατήριο» του Μοσχοφίλερου για τις ξένες αγορές. Βάζουμε στο ποτήρι του διεθνούς καταναλωτή και μια ελληνική ποικιλία. Το ίδιο κάναμε και στον ερυθρό Ορεινό Ήλιο με Αγιωργίτικο και Syrah. Είναι μια εισαγωγή των ξένων οινόφιλων στον ελληνικό αμπελώνα πριν αυτοί περάσουν στα ΠΟΠ κρασιά που είναι πιο ποιοτικά. Για τη νέα σειρά Untitled χρησιμοποιήσαμε Chardonnay, το οποίο επιλέχθηκε μετά από πειραματικές καλλιέργειες και οινοποιήσεις σε δύο αμπελώνες: στη Σταμάτα Αττικής και στην Τριφυλία της Μεσσηνίας σε υψόμετρο 450 μέτρων. Μετά από 4 χρόνια πειραματικών οινοποιήσεων  επιλέξαμε τον δεύτερο αμπελώνα γιατί δίνει ωραίο χαρακτήρα στο Chardonnay με περισσότερο φρούτο.

Τι συμπεράσματα έχουν προκύψει από τα αποτελέσματα της εμπορικής οινοποίησης;
Η σοδειά του 2014 έδωσε 7.000 φιάλες, οι οποίες κυκλοφόρησαν τον Απρίλιο. Το Chardonnay έμεινε 6 μήνες στο βαρέλι όπου έγινε και η ζύμωση και έδεσε το κρασί με το ξύλο. Το σκεπτικό μας ήταν να απευθυνθούμε στην εγχώρια αγορά για όσους θέλουν να βρουν κάποιο εξειδικευμένο κρασί. Το βρίσκεις σε επιλεγμένες κάβες και λίστες εστιατορίων.

Γνωρίζετε ότι το Sauvignon Blanc στη Γαλλία αντλεί ορισμένα χαρακτηριστικά από το έδαφος όπου καλλιεργείται και έτσι δίνει το περίφημο Sancere και το Puilly Fume. Πιστεύετε ότι έχετε βρει στην Ελλάδα τη σωστή πρώτη ύλη;
Το Sauvignon Blanc καλλιεργείται στην ορεινή Αιγιαλεία σε αμπελώνες 6 στρεμμάτων που βρίσκονται στα 900 μέτρα υψόμετρο και βλέπουν θάλασσα. Κάθε χρόνο, στα  4 χρόνια πειραματισμών, δίνει έντονο χαρακτήρα λουλουδιών, εσπεριδοειδών και υψηλές οξύτητες που αναδεικνύουν τον ποικιλιακό χαρακτήρα. Δεν είναι μόνο το έδαφος, αλλά και το μικροκλίμα, ο προσανατολισμός των αμπελιών που δροσίζονται από τη θάλασσα και δεν πρεσάρονται.

Σε πόσες φιάλες κυκλοφόρησε το Untitled Sauvignon Blanc;
Σε 4.000 φιάλες και είμαι ενθουσιασμένος από το τελικό αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα θα έχουμε πρόβλημα γιατί η ζήτηση ξεπερνάει κατά πολύ την παραγωγή.

Και το Untitled ροζέ;
Βγήκε στη λογική του ροζέ κρασιού της Προβηγκίας. Μικρές εκχυλίσεις , ανοιχτά χρώματα από 50% Αγιωργίτικο και 50% Syrah . Το Αγιωργίτικο προέρχεται από αμπελώνες 5 στρεμμάτων στη Νεμέα σε υψόμετρο 500μέτρων και το Syrah από τους αμπελώνες στην ορεινή Αιγιαλεία και υψόμετρο 750 μέτρων.

Δηλαδή η συνολική ανταπόκριση της αγοράς για τα καινούργια κρασιά ήταν ενθουσιώδης…
Η αγορά ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό σαν να περίμεναν από τη Σεμέλη κάτι το διαφορετικό.

Semeli__109

Πρόσφατα ο Ορεινός Ήλιος ροζέ τιμήθηκε με χρυσό βραβείο σε δύσκολο διαγωνισμό στο Παρίσι. Πού οφείλεται κατά τη γνώμη σας αυτή η διάκριση;
Ενθουσιάζομαι από το γεγονός ότι το Αγιωργίτικο αποδεικνύει ότι είναι μια πολυδυναμική ποικιλία που δίνει ροζέ και ερυθρά κρασιά. Προέρχεται από συγκεκριμένο αμπελοτόπι στη Νεμέα στα 550 μέτρα και τα αμπέλια δίνουν αυτό τον χαρακτήρα με τα χαρακτηριστικά αρώματα φράουλας και κερασιού. Το χρώμα του ροζέ Ορεινού Ήλιου είναι σκούρο δεν είναι σαν τα άλλα ροζέ. Είναι ένα υπέροχο κρασί για να καταναλωθεί άνοιξη και καλοκαίρι. Στην αγορά της Αγγλίας έχει κάνει μεγάλη επιτυχία.

Τι στρεμματικές αποδόσεις έχετε στα αμπέλια σας με Αγιωργίτικο και Μοσχοφίλερο;
Στη Μαντινεία οι στρεμματικές αποδόσεις για το Μοσχοφίλερο είναι 900 κιλά το στρέμμα και για το Αγιωργίτικο που χρησιμοποιούμε στο Σεμέλη Νεμέα Reserve από 650 έως 700 κιλά. Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιούμε για τους Ορεινούς Ήλιους προέρχεται από αμπέλια, όπου οι αποδόσεις  κυμαίνονται από 1000 έως 1200 κιλά το στρέμμα για τα λευκά και τα ερυθρά κρασιά.

Ο ελληνικός τουρισμός και φέτος προβλέπεται να έχει μια εξαιρετική χρονιά. Μήπως αυτό θα αποτελούσε ευκαιρία οργανωμένης προβολής των επώνυμων προϊόντων του ελληνικού αμπελώνα, πέρα από ανώνυμες οινοποιήσεις που μπορεί να συναντήσει ο μέσος τουρίστας;  
Για να μπορέσουν οι ξένοι επισκέπτες να γνωρίσουν όλη την γκάμα των ελληνικών κρασιών οφείλουμε  να διοργανώνουμε εκδρομές σε οινοποιεία για δοκιμή κρασιών ή γευσιγνωσίες κρασιών σε εστιατόρια. Προσπάθειες γίνονται στην Κρήτη, στη Σαντορίνη, στη Χαλκιδική και σε άλλα τουριστικά μέρη της Ελλάδας. Υπάρχει η τάση προβολής των ελληνικών προϊόντων. Ωστόσο τουριστικές πρακτικές όπως το all inclusive στα ξενοδοχεία δεν βοηθούν.

Το οινοποιείο της Σεμέλη στη Νεμέα είναι επισκέψιμο. Πώς μπορεί κάποιος να οργανώσει την επίσκεψή του για οινογνωσία;
Στο οινοποιείο διοργανώνουμε επισκέψεις ομάδων με φαγητό στο χώρο μας και οινογνωσία. Αν η ομάδα αποτελείται από 16 έως 18 άτομα μπορούν και να έχουν και διαμονή στους ξενώνες του οινοποιείου. Συχνά μάς επισκέπτονται ξένοι οινόφιλοι, αλλά τελευταία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και από Έλληνες επισκέπτες που θέλουν να ζήσουν την εμπειρία. Το οινοποιείο είναι ανοιχτό 365 ημέρες το χρόνο για όποιον ενδιαφέρεται να το επισκεφτεί.

105

6 Semeli__182