Η Νίκη Μηταρέα μας προτείνει τα πιο ταιριαστά ποτά για να γίνει ακόμη πιο απολαυστικό το τραπέζι της 25ης Μαρτίου.

Η μέρα το ζητά επιτακτικά. Ήρθε η ώρα του μπακαλιάρου. Έτσι και αλλιώς δεν θα λέγαμε εύκολα όχι σε ένα τραγανοτηγανισμένο μπακαλιάρο με την αρωματική σκορδαλιά του. Αλλά να που τώρα οι δύο μεγάλες εορταστικές αφορμές, η εθνική και η θρησκευτική, ανοίγουν το δρόμο για μια τρίτη φιέστα. Αυτήν του μοναδικού μεζέ που αν και μας έρχεται από άλλες ευρωπαϊκές κουζίνες έχει δοξαστεί ως «ψάρι του βουνού» πολλές γενιές τώρα, αποτελώντας κομμάτι της σαρακοστιανής νηστείας -αφού δίνει την ευκαιρία για ένα μικρό διάλειμμα από τη νηστεία με την κατανάλωση ψαριού- αλλά και κλασικό πιάτο στις ανά την Ελλάδα ταβέρνες και καπηλειά.

RETSINA

Από εκεί προκύπτει και η πιο ταιριαστή συντροφιά του πιάτου αυτού που δε είναι άλλη από τη ρετσίνα. Η οξύτητα και η ιδιαιτερότητα των αρωμάτων αυτού του μοναδικά ελληνικού κρασιού είναι απολύτως ικανές να ανταπεξέλθουν στη γευστική μάχη με δύο σκληρούς αντιπάλους: την λιπαρότητα του τηγανισμένου ψαριού και την ένταση της σκορδαλιάς. Αναζητήστε λοιπόν καλή βαρελίσια ρετσίνα στα λίγα εναπομείναντα ταβερνάκια που κρατούν όλη την ιεροτελεστία της παραγωγής της ή ενδώστε στις σύγχρονες εμφιαλωμένες ρετσίνες με την μοντέρνα οινοποίηση που τιμούν την παράδοση αλλά ανοίγουν και τους δικούς τους δρόμους.
Αν δεν σας πάει με τίποτα η ρετσίνα και η σκορδαλιά, τότε ένα ασύρτικο Σαντορίνης με καλή οξύτητα ή ένα chardonnay περασμένο από βαρέλι θα σταθούν καλά δίπλα στο τηγανητό ψάρι.

Μια εναλλακτική αναζήτηση συνοδευτικού ποτού για την πανδαισία σκορδαλιάς – μπακαλιάρου θα μπορούσε να μας οδηγήσει άνετα σε μια μπίρα. Άλλωστε ας μη ξεχνάμε ότι το καλό κουρκούτι τηγανίσματος έχει μέσα και μπίρα. Επιλέξετε μια ξανθιά μπίρα με πλούσιο σώμα και αφήστε τη δροσιά και το ανθρακικό της να ξεπλύνουν τις γευστικές εντάσεις του φαγητού από τον ουρανίσκο σας.