Δοκιμάζουμε και επιλέγουμε κρασιά που συνοδεύουν ιδανικά τα οικογενειακά τραπέζια ή γίνονται δώρα, για να προσφέρετε σε καλέσματα.

Πετάλι 2017, Αφοι Διαμαντάκη
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Κρήτη ΠΓΕ
Τα αδέλφια Διαμαντάκη έχουν αποδείξει πως με ό,τι καταπιάνονται το κάνουν σωστά. Ετσι και στο ολοκαίνουριο Πετάλι καταφέρνουν να μετατρέψουν τις αδυναμίες του Λιάτικου, της αρχαίας κρητικής ποικιλίας σταφυλιού, σε προτερήματα. Το φωτεινό κόκκινο χρώμα του κρασιού, με τις αχνές πορτοκαλί ανταύγειες στις άκρες, δημιουργεί μια ευχάριστη εισαγωγή για την πλούσια φρουτώδη μύτη που θυμίζει κεράσια, φράουλες του δάσους και βατόμουρα σε φόντο πράσινου πιπεριού και κεδρόμηλων, ενώ το λεπτό στόμα, με την αισθητή οξύτητα και το ζωηρό φρούτο, το κάνει ιδανικό συνοδό καλοκαιρινών πιάτων.
Τιμή: 9€.

Lenga Pink 2018, Κτήμα Αβαντίς
Ποικιλιακός Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός
Ο Απόστολος Μούντριχας, στην ολοκαίνουρια ροζέ εκδοχή της ήδη πετυχημένης λευκής Lenga, παντρεύει δύο ποικιλίες που γνωρίζει καλά. Τη Μαυροκουντούρα, τον ευβοιώτικο δηλαδή κλώνο της Μανδηλαριάς, και το Gewurztraminer με τα εκρηκτικά αρώματα, δημιουργώντας ένα χαριτωμένο, νεανικό κρασί… παντός καιρού. Ελκυστικό, φωτεινό σομόν χρώμα και πληθωρική παρουσία στη μύτη, όπου πρωταγωνιστεί το τριαντάφυλλο, με το λίτσι και το γλυκό περγαμόντο να κινούνται στο παρασκήνιο. Στο στόμα, η ελαφριά γλύκα αντισταθμίζεται από τη ζωηρή οξύτητα, οδηγώντας το σύνολο σε ισορροπία, ενώ στο τελείωμα μένει μια πικάντικη, λεμονάτη αίσθηση.
Τιμή: περίπου 11,50€.

Τέχνη Αλυπίας 2017, Ι. Παπαδόπουλος-Ι. Καλαϊτζίδης Ο.Ε.
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Δράμα ΠΓΕ
Με το Αγιωργίτικο να αυξάνει τη συμμετοχή του στην ποικιλιακή σύνθεση, ήδη από την προηγούμενη σοδειά, κρατώντας μόνο του τον ρόλο του «λειαντή» δίπλα στο Cabernet Sauvignon, το κόκκινο Τέχνη Αλυπίας παραμένει ιδιαίτερα αξιόπιστη επιλογή στην κατηγορία. Το 2017, με 12μηνη παλαίωση σε βαρέλι, παρουσιάζεται με πυκνό, βαθυκόκκινο-πορφυρό χρώμα και σύνθετο μπουκέτο, που παραπέμπει σε γλυκό κεράσι, μέντα, μελάνι, φρυγανισμένο ψωμί και καφέ, σε διακριτικό μπαχαράτο φόντο. Στο θερμό και γεμάτο στόμα, η αισθητή ακόμα οξύτητα, το φρούτο, οι σφριγηλές αλλά ευγενικές τανίνες και η αλκοόλη υπόσχονται μακροημέρευση.
Τιμή: περίπου 14,50€.

Sherry D.O. Amontillado Olvidado, Sanchez Romate Hnos
Οίνος Ξηρός Ενισχυμένος
Olvidado στα ισπανικά σημαίνει ξεχασμένο και πραγματικά τούτο το ξεχωριστό amontillado έμεινε για τουλάχιστον 25 χρόνια να «κοιμάται» στα κελάρια ενός από τους πιο ευυπόληπτους παραγωγούς του Sherry. Ασφαλώς θα συγκινήσει τους λάτρεις του είδους, χάρη στο βαθύ κεραμιδί χρώμα, με τις κοκκινωπές ανταύγειες, που θυμίζει μαόνι, και το πολυεπίπεδο, εξελιγμένο μπουκέτο του, με νότες ξηρών καρπών, κυδωνόπαστου και σταφίδας να αγκαλιάζουν εκείνο το γλυκό άρωμα από το βερνίκι στα παλιά έπιπλα. Εντυπωσιακό και στο στόμα, συνδυάζει τον όγκο, την ένταση, το βάθος και την πολυπλοκότητα, με ευχάριστη οξύτητα και πολύ μακρύ τελείωμα.
Τιμή: περίπου 19€ η φιάλη 375 ml.

Mater Natura 2013, Οικογένεια Βαϊμάκη
Ποικιλιακός Οίνος Λευκός Ξηρός
Μια εξαιρετική φιάλη, με την υπογραφή του Βασίλη Βαϊμάκη, πρωτοπόρου των φυσικών κρασιών στην Ελλάδα. Η ποικιλία Riesling, από ορεινά αμπελοτόπια του Αμυνταίου, χωρίς την προσθήκη θειωδών και χωρίς επεμβάσεις επιδεικνύει εντυπωσιακή αντοχή στον χρόνο, αλλά και καθαρότητα χαρακτήρα. Χρώμα του παλιού χρυσού, με ελάχιστα πορτοκαλί ίχνη, στο ποτήρι και τυπικό ποικιλιακό μπουκέτο στη μύτη, με τα petrol αρώματα να επικρατούν, αλλά χωρίς να καλύπτουν τα ζαχαρωμένα φρούτα ή τα βότανα. Στο στόμα διατηρεί αξιοπρόσεκτη ζωντάνια, που συνδυάζεται με καλό φρούτο, όγκο, πολυπλοκότητα και πικάντικο τελείωμα.
Τιμή: περίπου 18€.

Lexis M 2016, Οινοποιείο Ζαχαριά
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Πελοπόννησος ΠΓΕ
Για πολλές δεκαετίες η Μαυροδάφνη, ως ποικιλία σταφυλιού, είχε συνδεθεί με το ομώνυμο γλυκό κρασί, όμως τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι ξηρές εκδοχές που δείχνουν μια διαφορετική -και ίσως πιο ενδιαφέρουσα- πλευρά της. Το Lexis M, από το μοναδικό αμπελώνα Μαυροδάφνης στην περιοχή της Νεμέας, ανήκει ακριβώς σε αυτή την κατηγορία. Πορφυροκόκκινο χρώμα, μέσης πυκνότητας και καλοσχηματισμένο αρωματικό μπουκέτο με νύξεις βιολέτας, γλυκών κόκκινων φρούτων, ξερού δαμάσκηνου, βανίλιας και σοκολάτας γάλακτος, σε πιπεράτο υπόστρωμα. Στόμα πυκνό, αρμονικό, με καλή δομή, αισθητές ακόμα τανίνες και μακρύ τελείωμα μπαχαρικών.
Τιμή: περίπου 16€.