Δοκιμάζουμε και επιλέγουμε κρασιά που συνοδεύουν ιδανικά τα οικογενειακά τραπέζια ή γίνονται δώρα, για να προσφέρετε σε καλέσματα.

Άσπρα Χώματα 2017, Οινοποιία Γκλίναβος
Οίνος Λευκός Ξηρός, Ιωάννινα ΠΓΕ
Τα Άσπρα Χώματα, ως ετικέτα, μετρούν αρκετά χρόνια στη συλλογή του οινοποιείου Γκλίναβος. Ωστόσο, το 2017 είναι η πρώτη χρονιά που γίνεται μονοποικιλιακή, πατώντας αποκλειστικά στην ποικιλία Μαλαγουζιά, από το ομώνυμο αμπελοτόπι, μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα της Ζίτσας. Λαμπερό, ξανθοκίτρινο χρώμα και γλυκά αρώματα στη μύτη, που στην αρχή προβάλλουν την ανθώδη πλευρά τους, με περάσματα λεμονανθού, τριαντάφυλλου και γιασεμιού, ενώ στη συνέχεια στρέφονται προς τα λευκόσαρκα ροδάκινα και το μάνγκο. Στο μεσαίου όγκου στόμα επανέρχονται τα ανθώδη αρώματα που συνοδεύονται από ικανοποιητική οξύτητα και διάρκεια.
Τιμή: περίπου 14,50€.

Vidiano 2017, Oenops Wines
Οίνος Λευκός Ξηρός Επιτραπέζιος
Ο οινολόγος Νίκος Καρατζάς με το Βιδιανό του ανεβάζει τον πήχυ ψηλά. Σταφύλια από επιλεγμένα ορεινά αμπελοτόπια του Ηρακλείου φτάνουν με φορτηγό-ψυγείο στη Δράμα, ζυμώνουν, με αυτόχθονες μύκητες, σε αμφορείς, ανοξείδωτες δεξαμενές και βαρέλια και το κρασί μένει για έξι μήνες σε αμφορείς με τις οινολάσπες του. Λαμπερό, χρυσόξανθο στο ποτήρι, με καθαρά, ελκυστικά αρώματα που θυμίζουν βερίκοκο και πορτοκαλόφλουδα, σε λεπτό φόντο ορυκτών και πλούσιο, σχεδόν λιπαρό στόμα, που ζωηρεύει και ισορροπεί από τη λογισμένη οξύτητα. Αφθονο φρούτο, που χαρακτηρίζει και το μακρύ τελείωμα. Απολαυστικό.
Τιμή: περίπου 14,30€.

Debina Respect 2017, Οινοποιείο Ζοίνος
Orange Wine, Ζίτσα ΠΟΠ
Παραδοσιακά στη Ζίτσα, τα σταφύλια της Ντεμπίνας, της ντόπιας ποικιλίας, ζυμώνονταν μαζί με τα στέμφυλα και έτσι το κρασί αποκτούσε ένα χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα, αλλά και μια ιδιαίτερη προσωπικότητα. Αναβιώνοντας αυτή την παράδοση, σε συνδυασμό όμως με τη σύγχρονη γνώση, η Ζοίνος προτείνει μια διαφορετική Ζίτσα ΠΟΠ. Χρώμα που κινείται ανάμεσα στο πορτοκαλί και το παλιό κεχριμπάρι. Πολύπλοκη αρωματική έκφραση, με βότανα, ξηρούς καρπούς, μέλι να πρωταγωνιστούν, σε μαρμελαδένιο φόντο. Στόμα μεσαίου όγκου, ισορροπημένο, με διακριτική οξύτητα και λεπτές τανίνες. Επίμονο τελείωμα, με νότες ξηρών καρπών.
Τιμή: περίπου 10,50€.

Château Julia Αγιωργίτικο-Refosco 2015, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Δράμα ΠΓΕ
Ίσως το λιγότερο γνωστό μέλος της οικογένειας Château Julia, αλλά σε καμιά περίπτωση το λιγότερο ενδιαφέρον, αλλάζει από τη σοδειά του 2015 ποικιλιακή σύνθεση. Για την ακρίβεια, αντιστράφηκαν οι ρόλοι και το Αγιωργίτικο πια κρατά εκείνον του πρωταγωνιστή. Η αλλαγή εμφανής και στον χαρακτήρα του κρασιού. Βαθυκόκκινο, συμπαγές χρώμα, με λίγες ιώδεις ανταύγειες. Σύνθετο, ελκυστικό μπουκέτο αρωμάτων, όπου εναλλάσσονται «λειωμένα» κόκκινα φρούτα, σοκολάτα γάλακτος, μέντα, πιπέρι και νότες δρυός. Θερμό και γλυκό στην πρώτη επαφή στο στόμα, με ευγενικές τανίνες, φρούτο, πλούτο, βάθος, πολυπλοκότητα και μακριά επίγευση.
Τιμή: περίπου 17€.

Μονεμβάσιος Παλαιωμένος 2009, Γ. Τσιμπίδης
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Τοπικός Οίνος Μονεμβασιάς
Αθόρυβα, εδώ και χρόνια, η οικογένεια Τσιμπίδη παλεύει να αναδείξει τη Μονεμβασιά, κάποτε μία από τις πιο διάσημες οινοπαραγωγικές ζώνες της Ελλάδας. Και ομολογουμένως δεν τα καταφέρνει καθόλου άσχημα. Ο ερυθρός Μονεμβάσιος παντρεύει το Αγιωργίτικο με το ντόπιο Μαυρούδι και καταφέρνει να διατηρήσει ένα αξιοσημείωτο επίπεδο φρεσκάδας, παρά τα σχεδόν δέκα χρόνια του, όχι τόσο χρωματικά, όπου έχουν φανεί οι πρώτες πορτοκαλί αποχρώσεις, αλλά αρωματικά, με τα ώριμα κεράσια να επικρατούν. Στο στόμα πλέον η φινέτσα υπερτερεί της δύναμης, με μαλακές τανίνες και σχετικά λεπτή δομή.
Τιμή: περίπου 12€.

Κτήμα Μητραβέλα 2017, Κ. Μητραβέλας
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Νεμέα ΠΟΠ
Το παλιότερο οινοποιείο της περιοχής, με ιστορία που ξεπερνάει τα 100 χρόνια και οικογενειακή αμπελουργική παράδοση που φτάνει τα 200, υπογράφει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδοχές της Νεμέας ΠΟΠ. Η μεγάλη ηλικία των αμπελώνων και η 6μηνη ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κρασιού με πυκνό, βαθυκόκκινο χρώμα και πολυεπίπεδο μπουκέτο, που κινείται ανάμεσα στα μαύρα κεράσια, στο μελάνι, στον καφέ, στο φρυγανισμένο ψωμί και το δέρμα, ενώ στο καλοδομημένο στόμα, οι τανίνες είναι αισθητές αλλά όχι δυσάρεστες, και μαζί με την οξύτητα υπόσχονται μακροημέρευση.
Τιμή: περίπου 14,50€.