Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης, Master of Wine και ένας από τους καλύτερους γνώστες του κρασιού στον κόσμο, αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στις δημοφιλείς ποικιλίες κρασιού που προτιμούν οι Έλληνες καταναλωτές.

lazarakis

* Οι δημοφιλείς ποικιλίες σε φύτευση στην Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που προτιμούν να πίνουν οι καταναλωτές. Το απόλυτο trend σε καταναλωτικό επίπεδο είναι η ποικιλία Μαλαγουζιά, και στο εμπόριο υπάρχουν πάνω από 100 ετικέτες. Είναι ένα ρεύμα με αλματώδη αύξηση τα τελευταία 5 χρόνια, γιατί τα κρασιά της ποικιλίας είναι αρωματικά και απαλά στο στόμα.

* Το Ασύρτικο έχει πλασαριστεί ως η πιο ποιοτική λευκή ποικιλία. Ο κόσμος το προτιμά γιατί είναι κρασί φαγητού και συνδέεται με τη Σαντορίνη, την Νο 1 εμπορική ονομασία προέλευσης.

krasi

* Το Μοσχοφίλερο είναι μια αρωματική δροσιστική ποικιλία και τα κρασιά έχουν πρωταρχική θέση στις αγορές.

* Από τις διεθνείς λευκές ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται στην Ελλάδα οι προτιμήσεις του κοινού στρέφονται στο Sauvignon Blanc, που είναι ιδιαίτερο, αρωματικό και δροσιστικό κρασί, αλλά και στο Chardonnay, που είναι γεμάτο, πυκνό, βαρελάτο κρασί.

krasi1

Οι καταναλωτές δεν επιλέγουν κρασί συνειδητά με βάση την κουζίνα. Πίνουν μια γουλιά κρασί και, αν τους αρέσει, επιμένουν σε αυτό που δοκίμασαν και τους άρεσε. Το «πάντρεμα» κρασιού και φαγητού δεν είναι προτεραιότητα. Για παράδειγμα, το Μοσχοφίλερο είναι δύσκολο κρασί για να ταιριάξει δίπλα στο φαγητό, όμως κάνει τράκες γιατί αρέσει στον κόσμο.

Από τις ερυθρές ποικιλίες αμπέλου είναι λιγότερο σαφή τα πράγματα…

* Στην ελληνική αγορά έχουμε καιρό να δούμε ένα κόκκινο κρασί να κάνει trend. Από τις ελληνικές ποικιλίες ξεχωρίζουν το Αγιωργίτικο επειδή κυκλοφορούν πολλά κρασιά στην αγορά από αυτήν ποικιλία αλλά και επειδή ένα πολύ όμορφο κρασί που λειτουργεί και σαν πασπαρτού.

krasi3

* Η δύσκολη ποικιλία Ξινόμαυρο είναι δημοφιλής κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, γιατί έχουν συνηθίσει την τραχιά, επιθετική γεύση της.

* Από τις διεθνείς ερυθρές ποικιλίες, το Cabernet Sauvignon και το Syrah με το έντονο χρώμα, το γεμάτο σώμα, τις πλούσιες τανίνες, είναι κρασιά πληθωρικά, εντυπωσιακά που φωνάζουν και προσελκύουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Τις ποικιλίες αυτές έχουν επιλέξει πολλοί οινοπαραγωγοί για να κάνουν τα εμβληματικά κρασιά τους. Άλλωστε, αυτές είναι που δίνουν κορυφαία κρασιά στη Γαλλία και το Νέο Κόσμο. Υπάρχουν 20 περιοχές ανά τον κόσμο που βγάζουν μεγάλα κρασιά από Cabernet Sauvignon και Syrah πράγμα, που δηλώνει ότι είναι δυνατές ποικιλίες.