O «Θαλασσίτης» της Gaia Wines έχει παράδοση χρόνων στο νησί της Σαντορίνης, αξιοποιώντας εξαιρετικά το Ασύρτικο του νησιού, όμως για τον οινολόγο και οινοπαραγωγό Γιάννη Παρασκευόπουλο δεν αρκούσε αυτό. Ο ανήσυχος ερευνητής του κρασιού θέλησε να πειραματιστεί βυθίζοντας στη θάλασσα της Σαντορίνης μερικά μπουκάλια Θαλασσίτη από την ετήσια παραγωγή του, για να παλαιώσουν κάτω από την επιφάνειά της.

Δοκιμάσαμε τον Βυθισμένο Θαλασσίτη 2011, που πεντακόσιες φιάλες του πρόσφατα ανασύρθηκαν αφού ωρίμασαν για 5 χρόνια σε βάθος 29 μέτρων. «Η ιδέα της παλαίωσης του κρασιού στο βάθος της θάλασσας έχει να κάνει με τη διαχείριση του οξυγόνου, είναι ένα πείραμα» υποστηρίζει ο Γιάννης Παρασκευόπουλος και προσθέτει: «Το να βουλιάζεις το κρασί στο νερό είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να ελέγξεις την οξείδωση. Το αποτέλεσμα είναι πολύ ενδιαφέρον».

Ο Βυθισμένος Θαλασσίτης 2011, χωρίς κανένα ίχνος οξείδωσης, έχει λαμπερό κίτρινο χρώμα και στη μύτη σε κερδίζουν τα δροσερά αρώματα, οι νότες ορυκτού και σπίρτου. Είναι κρασί με ισχυρή προσωπικότητα, κάτι ανάμεσα σε νέο και ώριμο. Η ιστορία της παλαίωσης των φιαλών στο νερό κατατάσσει τη Gaia Wines ανάμεσα στα 10 οινοποιεία του κόσμου που έχουν τολμήσει αυτό το εγχείρημα. Η ιστορία ξεκινά το 2009, όταν αποφασίστηκε να βυθιστούν οι φιάλες μέσα σε κλωβό επιχειρώντας ένα νέο τρόπο παλαίωσης. Από τις 500 περίπου φιάλες Θαλασσίτη που βγήκαν από τον βυθό και πάλι στο φως, 211 αριθμημένες φιάλες διατίθενται πλέον στο εμπόριο από επιλεγμένες κάβες και εστιατόρια.