Η ζέστη αποπνικτική, ο ήλιος ανελέητος και η διάθεση χαλαρή. Το καλοκαίρι ανακατεύει την τράπουλα των οινικών μας προτιμήσεων.

Έχει την ανεμελιά του το καλοκαίρι και αυτή την αίσθηση του αληθινού και του ανεπιτήδευτου. Έχει όμως και υψηλές θερμοκρασίες αλλά και μπόλικο ήλιο, χαρακτηριστικά που μπορεί να παίξουν επικίνδυνα παιχνίδια συνδυαζόμενα με το αλκοόλ. Έτσι ο γευστικός χάρτης των οινικών προτιμήσεων αλλάζει και άλλα κρασιά διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι, στο deck ή στο πεζούλι μας! Ποια όμως είναι αυτά που διεκδικούν με περισσότερες αξιώσεις τη θέση τους στα καλοκαιρινά ποτήρια;

Crispy, light και λευκό!
Λόγω της ιδιότητάς τους να πίνονται κρύα, τα λευκά είναι η ιδανική λύση για όποιον δεν θέλει να απαρνηθεί το αλκοόλ του σταφυλιού. Βέβαια αυτή είναι αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη για μέρες καύσωνα, αφού υπάρχουν λευκά με σώμα και αλκοόλ που κάνουν πολλά ερυθρά να κοκκινίζουν! Αφήστε επομένως το 15βαθμο Chardonnay ή το Νυχτέρι σας στο κελάρι και φέρτε στο ποτήρι σας ελαφριά, αρωματικά κρασιά με τραγανή οξύτητα και χαμηλή αλκοόλη. Οι επιλογές εδώ αμέτρητες με τις ποικιλίες Μοσχοφίλερο, Μοσχάτο, Sauvignon Blanc, Ροδίτη, Μονεμβασιά αλλά και Μαλαγουζιά να προσφέρουν άφθονες προτάσεις με αλκοόλ κάτω από 13%, διασφαλίζοντας ότι δεν θα πλήξετε ποτέ!

Το trend του ροζέ ξεκίνησε από το γαλλικό καλοκαίρι
Η φρενίτιδα για τα ροζέ κρασιά έχει τις ρίζες της στις Κάννες, στη Νίκαια και το Σεν Τροπέ που έφεραν τα ανοιχτόχρωμα κρασιά της Προβηγκίας στα τραπέζια και τα decks των θαλαμηγών της περιοχής και κατ’ επέκταση στα ποτήρια κάθε διάσημου. Με αμέτρητους ανάλογους προορισμούς, εξαιρετικά δυνατές επιδόσεις στα κρασιά του είδους και συνήθειες φαγητού «όλα στο τραπέζι!» που τα ευνοούν, το ελληνικό καλοκαίρι θα αποκτήσει μια glamour διάσταση με ένα παγωμένο ροζέ στα ποτήρια! Οι επιλογές είναι αμέτρητες, με ποικιλίες πάντως όπως το Syrah, το Αγιωργίτικο και το Μοσχοφίλερο να δίνουν πιο αρωματικά ροζέ «for two» και άλλες όπως το Grenache Noir και το Ξινόμαυρο πιο ουδέτερα «for two και την παρέα τους»!

Αμετανόητοι κοκκινάκηδες
Το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται κανείς όταν έξω σκάει ο τζίτζικας είναι ένα 15βαθμο Syrah μπολιασμένο με ένα αδιαπέραστο τείχος τανινών. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι που δεν θα ήθελαν να αποχωριστούν το κόκκινο ούτε ένα καταμεσήμερο Ιουλίου στη Λάρισα! Γι’ αυτούς, πάντως, υπάρχουν πολλά ερυθρά που είναι απολαυστικά και το καλοκαίρι. Φυσικά οι φράσεις-κλειδιά εδώ είναι «χαμηλό αλκοόλ» και «μαλακές τανίνες», στοιχεία που ευνοούν το σερβίρισμα σε χαμηλές, καλοκαιρινές θερμοκρασίες 12-14°C. Εδώ οι ποικιλίες δεν παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο όσο ο τρόπος οινοποίησης, με τις ανοξείδωτες δεξαμενές, τους αμφορείς και τα μεγάλα βαρέλια να δίνουν πιο δροσερούς, ανάλαφρους και φρέσκους στα αρώματα εκπροσώπους. Αρκεί βέβαια να μην ξεχάσει κανείς τη σαμπανιέρα για να διατηρεί… ετοιμοπόλεμη τη φιάλη!

Το CO2 των διακοπών
Είναι ελαφριά, παιχνιδιάρικα και παρεΐστικα, ενώ παράλληλα σερβίρονται σχεδόν παγωμένα. Τι άλλο, λοιπόν, περιμένετε για να φέρετε ένα ξηρό αφρώδες στο flute σας; Βέβαια η παρουσία του CO2 έχει την ιδιότητα να μπουστάρει το κέφι αλλά και το “κεφάλι, όμως με εγκράτεια στην κατανάλωση τα ιδιαίτερα χαμηλόβαθμα αφρώδη κρασιά είναι η απόλυτη καλοκαιρινή επιλογή. Αν αποφασίσετε να ανοίξετε φυσαλίδες, προτιμήστε αφρώδη από αρωματικές ποικιλίες, οινοποιημένα με τη μέθοδο Charmat για χρήση απεριτίφ, και διακριτικότερα, φτιαγμένα με την παραδοσιακή μέθοδο της διπλής ζύμωσης για το τραπέζι ή το πλατό.

Και η σιλουέτα πάει περίπατο…
Ναι, ξέρω, ένα Vinsanto μες στο λάλαρο είναι η συνταγή της απόλυτης καταστροφής. Όμως από την άλλη ένα παγωμένο, ελαφρύ επιδόρπιο κρασί πλάι σε μια πιατέλα με φρούτα είναι ικανό να δημιουργήσει μια στιγμή που θα μείνει αξέχαστη. Μην ανησυχείτε όμως αφού τα γλυκά, ημιαφρώδη Μοσχάτα διαθέτουν και ιδιαίτερα χαμηλό αλκοόλ (συνήθως 5%-6%!) και σχετικά, μετρημένη γλύκα. Επιπρόσθετα η Ελλάδα διαθέτει πανάξιους εκπροσώπους από τη Λήμνο, το Αίγιο και τη Ρόδο, που κοιτούν τον εκ Πιεμόντε ανταγωνισμό στα μάτια! Έτσι το μόνο που έχει κανείς να προσέξει είναι το «drink in moderation», αφού το μπουκάλι μπορεί να τελειώσει με ρυθμούς γρηγορότερους και από αυτούς ενός jet ski!

Αγάπη, πιάσε τα παγάκια!
Το καλοκαίρι είναι η στιγμή των ατασθαλιών. Και μπορεί η προσθήκη πάγου να αποτελεί το απόλυτο ανάθεμα για όλους τους ορκισμένους οινόφιλους, όμως η ιστορία έχει αποφασίσει χωρίς αυτούς, με αρκετές εταιρείες εντός και εκτός Καμπανίας να έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά αφρώδη ειδικά φτιαγμένα για να σερβιριστούν με προσθήκη πάγου! Αν αποφασίσετε πάντως να κάνετε την ιεροσυλία, τουλάχιστον κάντε τη με στυλ, επιλέγοντας μια τέτοια χλιδάτη πρόταση δίπλα στην πισίνα και όχι με ένα ποτήρι Cabernet Sauvignon on the rocks στο εστιατόριο!