Για να μεγιστοποιηθεί η απόλαυση στο πασχαλινό τραπέζι αλλά και η καλή διάθεση είναι σημαντικό να ταιριάξουμε το φαγητό με το κατάλληλο κρασί. Η Νίκη Μηταρέα μας καθοδηγεί στην επιλογή.

Οι σούβλες είναι έτοιμες. Το κοκορέτσι και το αρνάκι σε παράταξη περιμένουν την τελετουργία της σούβλας. Το τραπέζι της Λαμπρής προσφέρεται για γαστρονομικό και οινικό πανηγύρι απόλαυσης. Το Πάσχα το ελληνικό διατηρεί με πάθος τους γαστρονομικούς του κώδικες που είναι συνδεδεμένοι με τις παραδόσεις του τόπου μας. Η παρέλαση των «άναρχων» μεζέδων εκφράζει τη θαλπωρή και την οικειότητα που αποπνέει κάθε τόπος. Τα πασχαλινά εδέσματα που γεμίζουν το γιορτινό τραπέζι δίνουν το στίγμα και τα αρώματα της ελληνικής φύσης. Για μια κουζίνα που αντανακλά τόσο έντονα το μικροκλίμα της, για μια κουζίνα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη ακόμα και με τη θρησκεία, οι οινικοί σύντροφοι δεν θα μπορούσαν παρά να «μυρίζουν Ελλάδα».

Οι καλύτεροι οινικοί σύντροφοι
Για τον οβελία που βγαίνει λαχταριστός από τη σούβλα η τρυφερή λιπαρή σάρκα του αναζητά δίπλα του το ελληνοπρεπές ερυθρό κρασί από την ποικιλία Ξινόμαυρο όπου κυριαρχούν τα αρώματα της ντομάτας και της πράσινης πιπεριάς. Ένα κρασί που οι τανίνες του «στέκονται» εξαιρετικά και μπορούν να αντιμετωπίσουν τον λιπαρό χαρακτήρα του αρνιού. Το Ξινόμαυρο θα συντροφεύσει εξίσου καλά ακόμη και την αρνίσια συκωταριά.
Η αναστάσιμη πληθωρική μαγειρίτσα που μοσχοβολά άνηθο αλλά και το αρνάκι φρικασέ είναι από τα πιάτα που πρωταγωνιστούν στο λαμπριάτικο τραπέζι και θα κάνουν καλή παρέα με ένα Μοσχάτο ξηρό. Ο αρωματικός πλούτος του Μοσχάτου σε συνδυασμό με την καλή οξύτητα ταιριάζει μια χαρά. Επίσης, ο λεμονάτος χαρακτήρας της σούπας θα ισορροπούσε πολύ καλά και με ένα Ροδίτη που θα φρεσκάριζε τον ουρανίσκο.
Δίπλα στις ανοιξιάτικες χορτόπιτες που μοσχοβολούν από άφθονα μυριστικά ή στις τάρτες με άγρια σπαράγγια θα λειτουργήσει καλά ένα κρασί Sauvignon blanc ή ένα Μοσχοφίλερο. Είναι δύο ποικιλίες που χαρακτηρίζονται από βοτανικά αρώματα και θα ανταποκριθούν καλά δίπλα στα ευωδιαστά εδέσματα. Εξαιρετικά καλές επιδόσεις σε Sauvignon blanc δίνει η περιοχή της Δράμας, ενώ σε ότι αφορά το Μοσχοφίλερο μπορείτε να αναζητήσετε μια φινετσάτη Μαντινεία. Καλοί οινικοί σύντροφοι θα αποδειχθούν και οι κρητικές ποικιλίες Βηλάνα ή Βιδιανό.
Ένας ιδιαίτερος μεζές είναι τα τηγανητά γλυκάδια που για να αντιμετωπιστεί η γλυκά της λιπαρότητας τους θα καταφύγουμε σε κρασί με “διαολεμένη” οξύτητα, όπως αυτά που χαρακτηρίζουν τα κρασιά της Σαντορίνης. Ένας συνδυασμός ποικιλιών Ασύρτικο, Αθήρι και Αηδάνι μπορεί να αντιπαρατεθεί με τη λιπαρότητα αυτού του πιάτου. Εξίσου καλά θα ταιριάξει και ένα ροζέ από Ξινόμαυρο που θα συντροφεύσει όμορφα και τις πληθωρικές γαρδούμπες.

shutterstock_75670444

Κάθε πιάτο έχει το κρασί του
Η παράδοση σε κάποιες νησιώτικες περιοχές θέλει το κατσικάκι να γεμίζεται με τα εντόσθια του, ρύζι και σταφίδες και να ψήνεται στο φούρνο. Στην περίπτωση αυτή θα αναζητήσουμε ένα ελαφρύ αλλά πλούσιο σε αρώματα κόκκινο κρασί, όπως είναι το Merlot που θα ταιριάξει με την προσωπικότητα του πιάτου.
Αν τελικά επιλέξετε την κλασσική προσέγγιση του αρνιού ψημένο στο φούρνο με πατάτες αρωματισμένες με λίγο σκόρδο και δεντρολίβανο, τότε ο οινικός παρτενέρ που θα επιλέξετε είναι ένα καλοδομημένο ερυθρό κρασί Αγιωργίτικο με ευγενικές τανίνες που θα κοντράρουν ιδανικά την λιπαρότητα του κρέατος. Καλή επιλογή θα αποδειχθεί και ένα κρασί από τον κρητικό αμπελώνα από την ποικιλία Κοτσιφάλι.
Από τον χορό της χοληστερίνης δεν μπορεί να λείπει το λαχταριστό κοκορέτσι που θα κάνει εξαιρετικό γάμο με ένα ρωμαλέο κόκκινο κρασί από Syrah. Οι λάτρεις του λευκού κρασιού έχουν την δική τους πρόταση αφού ένα λιπαρό Chardonnay περασμένο από βαρέλι θα δέσει όμορφα με το πληθωρικό έδεσμα.
Τα υπέροχα φρέσκα μαλακά τυριά που ευωδιάζουν άνοιξη όπως μυζήθρες, ανθότυρος, μανούρι, φωνάζουν για φρέσκο λευκό κρασί με ντελικάτα αρώματα όπως αυτά του Μοσχοφίλερου, του λευκού Μοσχάτου ή ενός φρέσκου Σαββατιανού. Δίπλα όμως σε μια ξινούτσικη ξινομυζήθρα θα «κουμπώσει» μια αρωματική ηπειρώτισσα Ντεμπίνα με φρεσκάδα και οξύτητα.
Για το τέλος, μη λησμονήσετε το ντελικάτο Μοσχάτο Πατρών. Ένας επιδόρπιος οίνος που θα συντροφεύσει τούρτες με φρούτα, μελόπιτες, γαλατόπιτες και καλτσούνια.
Το εδεσματολόγιο της Λαμπρής είναι πράγματι πλούσιο και απαιτητικό σε ότι αφορά τους οινικούς του συντρόφους. Εξίσου πλούσιος όμως είναι και ο ελληνικός αμπελώνας και οι ποικιλίες κρασιών που μας προσφέρει ώστε να παίξουμε με πολλούς συνδυασμούς και παραλλαγές το παιχνίδι του ταιριάσματος. Ωστόσο υπάρχει κάποιο κρασί με ιδιαιτερότητα και ελληνική ταυτότητα το οποίο μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνο του σχεδόν με όλες τις γεύσεις. Ο λόγος για τη ρετσίνα και για τις μοντέρνες οινοποιήσεις της, οι οποίες με τη δροσιστική τους φρεσκάδα και τον αρωματικό τους πλούτο μπορούν να έχουν μια καλή θέση στο πασχαλιάτικο τραπέζι.