Οι μεγάλοι εραστές του οίνου δεν αρκούνται σε 1-2 φιάλες κρασί στο σπίτι, θέλουν να έχουν τη δική τους μικρή συλλογή. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, λοιπόν, δες πώς θα δημιουργήσεις την προσωπική σου κάβα στο σπίτι.

Το να φτιάξεις μια κάβα στον δικό σου χώρο παρουσιάζει πολλές δυσκολίες, αλλά το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Οι ιδανικές συνθήκες που χρειάζονται είναι η σταθερή θερμοκρασία, η οποία πρέπει να κυμαίνεται από 15-17 βαθμούς, η υγρασία στο 70%, καθαρός αέρας στο χώρο, καθώς και χαμηλός φωτισμός.

krasi

Η προσέγγιση αυτή είναι υψηλού κόστους και δεν είναι εύκολα προσιτή. Ιδανική λύση είναι οι συντηρητές κρασιού που μοιάζουν με ψυγεία και εξασφαλίζουν κατάλληλες συνθήκες φύλαξης. Αφού βρείτε το χώρο, σκεφτείτε τι θα τοποθετήσετε εκεί.

Οι κινήσεις που πρέπει να κάνετε επιγραμματικά είναι οι εξής:
* να κατηγοριοποιήσετε τα κρασιά ανάλογα με τις ανάγκες σας και τη συχνότητα κατανάλωσης
* να καθορίσετε πόσα χρήματα θα ξοδέψετε
* να κάνετε έρευνα αγοράς για τις τιμές και τις ποικιλίες
* να δοκιμάσετε το κρασί πριν αγοράσετε μεγάλη ποσότητα
* να προμηθευτείτε κρασιά από εξειδικευμένες κάβες
* να επενδύσετε σε μεγάλες φιάλες και φρέσκες χρονιές που θα παλαιώσουν, καθώς και
* να ανακαλύψετε ευκαιρίες για οργανωμένες γευσιγνωσίες.

MANOLAKOS

Κι αφού οργάνωσες την κάβα σου, δες τώρα πώς θα διατηρήσεις μια φιάλη κρασί που άνοιξες αλλά δεν ήπιες… O Δημήτρης Μανωλάκος, Head Sommelier στο Botrini’s Restaurant προτείνει λύσεις:

“Για το σπίτι, προτείνουμε 3 διαφορετικές κατηγορίες εξοπλισμού, ανάλογα με τα οικονομικά του καθενός ή τις φιάλες που έχει ήδη στο κελάρι του.

1. Ξεκινάμε με το πιο οικονομικό, που είναι μια απλή συσκευή αφαίρεσης οξυγόνου -μια ειδική αντλία που αγοράζεις μία φορά-, ιδανική για καθημερινή χρήση, όπου διατηρεί τη φιάλη για 2-3 μέρες για τα λευκά και 4-6 για τα ερυθρά κρασιά. Τιμή: 12-15€.

2. Περνάμε στο wine save, που είναι πολύ πιο αποτελεσματικό, αφού μας δίνει διάρκεια ζωής της φιάλης πάνω από μήνα και στα ερυθρά μάλιστα ακόμα πιο πολύ. Αφού ανοίξουμε τη φιάλη και καταναλώσουμε την ποσότητα που θέλουμε, χρησιμοποιούμε το wine save το οποίο ελευθερώνει ένα αέριο πιο βαρύ από το οξυγόνο (άοσμο και αδρανές για το κρασί) και δημιουργεί μια «κουβέρτα» προστασίας πάνω από το κρασί, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο και άρα να μην υπάρχει οξείδωση. Τιμή: 17€ ανά τεμάχιο.

3. Τέλος, υπάρχει το coravin, μια ειδική συσκευή που τρυπάει τον φελλό του μπουκαλιού χωρίς να ανοίξουμε τη φιάλη, απλά αφαιρούμε την ποσότητα που θέλουμε, αναπληρώνοντας με αργό (αδρανές αέριο και σε αυτή την περίπτωση). Εδώ οι έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να μείνει ένα κρασί σε καλή κατάσταση για 3 χρόνια + (ανάλογα το κρασί). Με τιμή αγοράς στα 300€ καλό θα ήταν να το έχουμε για τα «μεγάλα» κρασιά”.