Αναμφισβήτητα η Σαντορίνη αναγνωρίζεται ως ένας από τους καλύτερους και διασημότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς παγκοσμίως. Πέρα από την άγρια ομορφιά της, είναι ιδιαίτερα γνωστή και για τα εξαιρετικά κρασιά που παράγει.

SANTORINI_VINE_low

Το ηφαιστειογενές έδαφος που διαθέτει χαρίζει στα κρασιά της ένα σπάνιο, σχεδόν μοναδικό χαρακτήρα. Στη Σαντορίνη καλλιεργούνται μόνο γηγενείς ποικιλίες όπως το Ασύρτικο, το Αϊδάνι, το Αθήρι, η Μανδηλαριά και το Μαυροτράγανο.

Το τελευταίο ήταν μια ξεχασμένη, άσημη ποικιλία διάσπαρτη στο νησί σε πολύ μικρή ποσότητα. Στις αρχές του 2000 άρχισε να κερδίζει ξανά το ενδιαφέρον των παραγωγών, με αποτέλεσμα σήμερα να παράγονται μερικά από τα καλύτερα ελληνικά ερυθρά κρασιά από Μαυροτράγανο.

BOUTARI_WINERY_SANTORINI

Η διασημότερη όμως ποικιλία τη Σαντορίνης είναι το Ασύρτικο, που δείχνει στο νησί το καλύτερο πρόσωπό της. Δίνει κρασιά με έντονη προσωπικότητα, πλούσιο σώμα, μεταλλικότητα και αιχμηρή οξύτητα. Η μοναδικότητα αυτή έχει κάνει διάσημα τα σαντορινιά κρασιά χαρίζοντάς τους μια θέση στις καλύτερες wine lists σε όλο τον κόσμο. Η μικρή ποσότητα, ο μοναδικός χαρακτήρας, η ακριβή γη και η παγκόσμια αναγνώριση έχουν συντελέσει και στην κατακόρυφη αύξηση των τιμών. Η τιμή των περισσότερων κρασιών αυξήθηκε 30-40% περίπου μέσα σε 1 χρόνο. Πολλοί θεώρησαν την αύξηση αύτη παράλογη, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μοναδικά premium κρασιά που πρέπει να πάρουν τη θέση αλλά και την τιμή που τους αξίζει.