Αν αναζητήσεις τους δρόμους από τους οποίους περνάει η ποιοτική ελληνική παραγωγή κρασιού, τα βήματα σου είναι βέβαιο ότι θα σε φέρουν στο οινοποιείο της Σεμέλης Οινοποιητικής στη Νεμέα.

Η οινοποιία Σεμέλη αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στις διεθνείς τάσεις που χαρακτηρίζουν την αγορά κρασιού. Παράλληλα, ενισχύει συστηματικά την προσπάθεια για καλή σχέση ποιότητας – τιμής, ενώ σταθερές αξίες για την εταιρία παραμένουν ο ανθρώπινος παράγοντας και η ποιοτική πρώτη ύλη, η οποία εξασφαλίζει την παραγωγή εκλεκτών οίνων. Στην πράξη, μια επίσκεψη στο οινοποιείο της εταιρίας στο Κούτσι Νεμέας θα σε εντυπωσιάσει και θα σε πείσει ότι οι παραγωγικές εγκαταστάσεις έχουν στόχο τη δημιουργία προϊόντων υψηλής ποιότητας.

SONY DSC

Στους αμπελώνες της Σεμέλης, καλλιεργούνται αποκλειστικά ελληνικές ποικιλίες κάτω από αυστηρές προδιαγραφές και διαδικασίες. Ο Λεωνίδας Νασιάκος γενικός διευθυντής της εταιρίας λέει με πάθος: «Πιστεύουμε στην ανάδειξη των χαρακτηριστικών των ελληνικών ποικιλιών, γι’ αυτό και η πλειοψηφία των 220 στρεμμάτων αμπελώνων μας είναι φυτεμένοι με Αγιωργίτικο Νεμέας και Μοσχοφίλερο Μαντινείας». Η φιλοσοφία της εταιρείας εστιάζεται στις ελληνικές ποικιλίες αμπέλου με στόχο την εξάπλωση τους τόσο στην ελληνική όσο και στην παγκόσμια αγορά. Άλλωστε οι οινόφιλοι σε όλο τον κόσμο αναζητούν νέες οινικές εμπειρίες που θα τους κεντρίσουν το ενδιαφέρον. «Γι’ αυτό και η στρατηγική που ακολουθεί η Σεμέλη δίνει έμφαση στις ελληνικές ποικιλίες και στη μοντέρνα έκφραση τους, με στόχο να εξαπλωθούν στα περισσότερα σημεία του κόσμου», λέει ο γενικός διευθυντής της.

Το οινοποιείο της Σεμέλης είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά εγχειρήματα στο χώρο του κρασιού στην Ελλάδα, σε ότι αφορά το μέγεθος, τη σχεδίαση και την αρχιτεκτονική του. Η θέση του στα 600 μ. υψόμετρο συνδυάζει τη φυσική ομορφιά, καθώς και την εύκολη πρόσβαση σε κοντινούς πολιτιστικούς θησαυρούς και ιστορικά μνημεία. Στο οινοποιείο της εταιρίας δίνεται μεγάλο βάρος στην ήπια μεταχείριση τόσο του σταφυλιού, όσο και του κρασιού με στόχο την επίτευξη ποιοτικής παραγωγής.

Το οινοποιείο της Σεμέλης, στο Κούτσι, με συνολικούς καλυμμένους χώρους 4.200 τ.μ., ολοκληρώθηκε το 2003, οπότε και πραγματοποιήθηκε η πρώτη οινοποίηση. Οι χώροι παραγωγής είναι με τέτοιο τρόπο κατανεμημένοι, ώστε η λειτουργία του ενός να μην επηρεάζει τη λειτουργία του άλλου. Όλοι οι χώροι οι οποίοι «φιλοξενούν» κρασί, είτε αυτό βρίσκεται σε δεξαμενές και σε βαρέλια, είτε σε φιάλες, κλιματίζονται προσφέροντας στο προϊόν ιδανικές συνθήκες συντήρησης. Στην κάβα, όπου το κρασί ωριμάζει σε δρύινα γαλλικά βαρέλια, αλλά και σε φιάλες, η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 17°C, ενώ η υγρασία κυμαίνεται σε επίπεδα μεταξύ 80-90%.

4

Ταυτόχρονα, καθώς η εταιρία δίνει έμφαση στην ολοκληρωμένη σχέση του καταναλωτή με το κρασί και τη φύση, διαθέτει στο οινοποιείο Σεμέλη και οκτώ γοητευτικούς ξενώνες με ένα άγγιγμα διακριτικής πολυτέλειας. Εδώ, μπορεί να φιλοξενηθεί μικρός αριθμός ανθρώπων που θέλουν να ζήσουν από κοντά την εμπειρία της δημιουργίας του κρασιού, να ακολουθήσουν τους ρυθμούς παραγωγής και την πορεία των αμπελώνων. Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με τα τζάκια και τα σαλόνια προσφέρεται για γευστικές δοκιμές, φιλικές ή επαγγελματικές συναντήσεις, εταιρικές εκδηλώσεις και γεύματα, ενώ οι εξωτερικοί χώροι είναι ιδανικοί για υπαίθριες εκδηλώσεις. Εντυπωσιακός είναι ο ενιαίος χώρος δυναμικότητας 300 ατόμων, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γευσιγνωσίες, συνέδρια, εκθέσεις, κοινωνικές εκδηλώσεις κλπ.

5

Το κελάρι της κοσμούν σήμερα έντεκα ξεχωριστοί οίνοι κι ένα εντυπωσιακό απόσταγμα, αντικατοπτρίζοντας τη «νέα» φιλοσοφία, την αποφασιστικότητα και την ωριμότητα του δημιουργού τους. Την ποιότητα των κρασιών της Σεμέλης επιβεβαιώνει το πλούσιο ιστορικό διακρίσεων σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ξεχωρίζουμε 3 κρασιά της Σεμέλης από αμιγώς ελληνικές ποικιλίες:

Ορεινός Ήλιος ροζέ
Αγιωργίτικο Νεμέας (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Κορινθία)
Ένα ξεχωριστό ροζέ κρασί με απαλό, κερασο-κόκκινο χρώμα, μύτη γεμάτη φρεσκάδα, καθαρή, με αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, όπως κεράσι και φράουλα, γλυκών μπαχαρικών και σοκολάτας γάλακτος. Στο στόμα έχει μια ανεπαίσθητη νότα γλυκύτητας και φρεσκάδα λόγω τονισμένης οξύτητας. Έντονα και πυκνά αρώματα στόματος, που ακολουθούν το χαρακτήρα της μύτης και φτάνουν μέχρι την επίγευση. Συνοδεύει καλοκαιρινά γεύματα BBQ, μπαρμπούνια και ζυμαρικά, καθώς και όλα τα πιάτα λαδερών φαγητών. Σερβίρεται στους 10˚-12˚C.

SONY DSC

Μαντινεία Νασιάκος
Μοσχοφίλερο Μαντινείας (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Μαντινεία)
Λευκός οίνος με λαμπερό κιτρινοπράσινο χρώμα με απαλές γκρι ανταύγειες, φίνα και δυνατά αρώματα στη μύτη, χαρακτηριστικά της ποικιλίας του Μοσχοφίλερου, με το τριαντάφυλλο και τους λεμονανθούς σε πρώτο πλάνο. Στο στόμα φρουτώδες και ισορροπημένο, αρμονικό και δροσερό, με τονισμένη οξύτητα, νεύρο και επίγευση μεγάλης διάρκειας. Γεμάτο σώμα με διακριτική παρουσία της αλκοόλης. Συνοδεύει ψάρια με έντονες γεύσεις, θαλασσινά και νοστιμιές της ελληνικής κουζίνας, ενώ μπορεί κάλλιστα να σερβιριστεί και ως απεριτίφ. Ιδανική θερμοκρασία κατανάλωσης: 8˚-10˚C.

Semeli Nemea 6-3-14

Semeli Nemea Reserve
Αγιωργίτικο Νεμέας (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Νεμέα)
Ένα κόκκινο κρασί, διαυγές, νεαρό, με βαθύ πορφυρό χρώμα κι έντονο ιξώδες. Μύτη έντονη, πολύ νεαρή, με αρωματικό βάθος. Πυκνό μπαχάρι, πολύπλοκο φρούτο και καινούργιο αλλά ισορροπημένο βαρέλι, στοιχεία που υπόσχονται εξέλιξη στη φιάλη. Γεμάτο στόμα, με τονισμένη οξύτητα και υψηλό αλκοόλ. Έντονο εκχύλισμα, πάχος, πολυδιάστατα αρώματα, υψηλές αλλά ώριμες και ευγενικές τανίνες, ενώ η επίγευση είναι επίμονη.
Μπορεί να παλαιώσει για 5 έως 8 χρόνια από τον τρύγο και συνοδεύει κόκκινα κρέατα, ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες και ποικιλίες σκληρών τυριών και αλλαντικών. Σερβίρεται στους 16ο C.

Info
www.semeliwines.gr