Πολλά σταφύλια είναι φυτεμένα σε κάθε γωνιά του ελληνικού χάρτη, κάποια όμως σε κάνουν να γυρνάς ασυναίσθητα το βλέμμα προς το πάνω μέρος του!

Η Ελλάδα είναι απ’ άκρη σ’ άκρη φυτεμένη με εξαιρετικά σταφύλια. Είτε αυτά ανήκουν στις μοναδικές γηγενείς ποικιλίες, είτε στις κοσμογυρισμένες διεθνείς, βρίσκουν στα διάφορα terroirs της χώρας τις ιδανικές συνθήκες για να δώσουν σπουδαία κρασιά.

Τα πάντα βέβαια δεν βολεύονται παντού και ο αμπελώνας της Βόρειας Ελλάδας αποδεικνύει περίτρανα του λόγου το αληθές, με το κατά βάση κρύο κλίμα της και τα βαριά (ως επί το πλείστον) εδάφη της να δίνουν το πάνω χέρι σε πολλές ποικιλίες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ποια είναι όμως οι σημαντικότερες από αυτές; Ισως κάποιος σκεφτεί ονόματα όπως το Ξινόμαυρο, το Λημνιό ή την Ντεμπίνα, όμως η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει σταφύλια τα οποία δεν αποτελούν μονοπώλιο για την περιοχή αλλά απαντώνται και σε άλλα μήκη και πλάτη της χώρας. Απλά, οι Βόρειοι τα κάνουν καλύτερα!

Sauvignon Blanc
Ναι, η εκ Λίγηρα ορμώμενη ποικιλία μπορεί να δίνει παντού εξαιρετικά κρασιά, όμως η Βόρεια Ελλάδα είναι «ο» τόπος! Γιατί το κρύο κλίμα τη βοηθάει να μπολιαστεί με σκέρτσο, αρωματική ένταση και υποδειγματική τραγανότητα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Δράμα ‒με κρασιά όπως ο Λευκός Αμέθυστος του Κώστα Λαζαρίδη, το Chateau Nico Lazaridi και το Τέχνη Αλυπίας της Τέχνης Οίνου‒ την έκανε γνωστή στη χώρα, η Βιβλία Χώρα την ανέδειξε στο απόλυτο hit, o Βαγγέλης Γεροβασιλείου της προσέδωσε sophistication και το Κτήμα Αλφα ασύγκριτη ζουμεράδα.

Chardonnay
Ο βασιλιάς των λευκών σταφυλιών είναι ιδιαίτερα καλόβολος, δώσ’ του όμως περισσότερη ζέστη απ’ ό,τι πρέπει και η βαριά πλαδαρότητα παραμονεύει σε κάθε γουλιά. Τα οινοποιεία Κατσαρού, Γεροβασιλείου, Τέχνη Οίνου, Αλφα και Κίκονες πείθουν ότι εδώ δεν είναι αυτή η περίπτωση, αφού βάζουν τον άγουρο εξωτισμό και το νεύρο πλάι στην τυπική λιπαρότητα της ποικιλίας.

Μαλαγουζιά
Η απόλυτη ελληνική λευκή ντίβα του 21ου αιώνα καλλιεργείται παντού. Στα βόρεια, όμως, καταφέρνει να ξεδιπλώσει μεγαλόπρεπα όλο το ξεμυαλιστικό της ταλέντο, με το εκρηκτικό άρωμα πράσινης πιπεριάς, κίτρου και τριαντάφυλλου να σπάει τη μύτη και την αίσθηση της ρόγας που σπάει στο στόμα να είναι παρούσα σε κάθε γουλιά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το Κτήμα Πόρτο Καρράς και ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου είναι αυτοί που μας τη σύστησαν, ενώ τα οινοποιεία Kitrvs, Αλφα, Τέχνη Οίνου και Κλαούντια Παπαγιάννη μας προσφέρουν (κάποιες από τις πολλές) εξαιρετικές εκδοχές της.

Semillon
Πληθωρική και μελένια η μπορντολέζικη ρόγα, καθώς και ικανή για μεγαλεία. Ακόμα πιο επιρρεπής όμως από το Chardonnay στη γευστική «κούραση», όταν η οξύτητα δεν είναι επαρκής. Οι ελληνικές προτάσεις, έτσι κι αλλιώς, δεν είναι πολλές, όμως το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη με το Domaine Semillon και η Βιβλία Χώρα με τη θέση που του έχει δώσει στον πολύπλοκο Οβηλο βάζουν τη Μακεδονία σε θέση οδηγού στην καλλιέργεια του χαρισματικού σταφυλιού.

Merlot
Το ότι το Merlot αγαπά το κρύο και τα βαριά, πηλώδη εδάφη είναι γνωστό. Αποδεικνύεται άλλωστε και από τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζει στη δεξιά πλευρά του Μπορντό, όπου κυριαρχεί αυτό το χώμα. Η εγχώρια απόδειξη, πάντως, είναι ο τέλειος εγκλιματισμός του σε περιοχές όπως η Δράμα, η Καβάλα και η Θεσσαλονίκη, στις οποίες και καταφέρνει να εκφράσει στο έπακρο τον δαμασκηνάτο, γλυκόπιοτο χαρακτήρα του. Το Chateau Julia Merlot του Κώστα Λαζαρίδη είναι η επιτομή του εν Ελλάδι Merlot, με τις προτάσεις των Αρβανιτίδη, Τέχνης Οίνου και Βιβλίας Χώρας να προσφέρουν επιπλέον πόντους στη βόρεια επικράτηση.

Pinot Noir
Η ευγενέστερη των ερυθρών ποικιλιών έχει… εξάρτηση από το κρύο, και γι’ αυτό τον λόγο δεν πολυβολεύεται κάτω από τον καυτό ελληνικό ήλιο. Ο βασιλιάς της Βουργουνδίας, όμως, πάνω από τα Τέμπη τα πάει καλύτερα, δίνοντας ενίοτε θαυμάσια κρασιά. Για του λόγου το αληθές, αρκεί να δοκιμάσετε το Sole της Βιβλίας Χώρας και τα Pinot Noir των 2 Φίλων, του Αλφα και του Κτήματος Αβέρωφ.

Cabernet Franc
Το δύστροπο σταφύλι του Μπορντό και του Λίγηρα σπάνια ωριμάζει τέλεια, γεμίζοντας με δυσάρεστη χορτίλα τα ποτήρια όταν δεν το καταφέρει. Οταν όμως βρει τις ιδανικές συνθήκες, μεταμορφώνεται σε μία από τις ευγενέστερες και πολυπλοκότερες ποικιλίες του κόσμου! Και στους βόρειους αμπελώνες της χώρας φαίνεται ότι τις βρίσκει, αφού μας χαρίζει το σπουδαίο Κάβα Αμέθυστος του Κώστα Λαζαρίδη και τις δύο ζουμερές εκδοχές του Τσαπουρνάκου από το Κτήμα Βογιατζή, ενώ παράλληλα συμμετέχει και στο ιστορικό Chateau Porto Carras.

Μαυρούδι
Η άγρια, βαθύχρωμη ποικιλία καλλιεργείται και στην Πελοπόννησο –με αιχμή του δόρατος τη Λακωνία–, όμως οι μακεδονίτικες και οι θρακιώτικες εκφράσεις του είναι περισσότερες και πειστικότερες. Η Anatolikos Vineyards προσφέρει εξαιρετικές ετικέτες ενώ το ίδιο πράττει και η οινοποιία Τσάνταλη. Από την άλλη, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου του έχει δώσει θέση… βασικού στο κορυφαίο blend του από γηγενή σταφύλια, το Αβατον.