Ένα γευστικό και οινικό πανηγύρι. Αυτό είναι το τραπέζι της Λαμπρής, μια μεγάλη τελετουργική γαστρονομική απόλαυση, μια έκρηξη εντάσεων μετά την καρτερικότητα της νηστείας. Το Πάσχα το ελληνικό έχει τους δικούς του γαστρονομικούς κώδικες που ενεργοποιούν ασυναίσθητα την μνήμη, ανατρέχουν σε μύθους και σύμβολα. Μια μαγική παρέλαση εδεσμάτων που συνδέονται με την θαλπωρή του οικείου και εκφράζουν μια κουζίνα που αντανακλά έντονα τις παραδόσεις κάθε τόπου. Τα πασχαλινά φαγητά είναι εξεζητημένα, ευωδιάζουν ανοιξιάτικη ελληνική φύση και ζητούν δίπλα τους  ανάλογους οινικούς συντρόφους. Η παράδοση φιλτράρεται μέσα από τις αρχές του ταιριάσματος φαγητού και κρασιού ή πιο απλά έχει ενδιαφέρον να δούμε τι συμβαίνει «όταν ο οβελίας  συναντά το ελληνοπρεπές «ξινόμαυρο».

Το χορό της πασχαλιάτικης γαστρονομικής απόλαυσης ανοίγει η αναστάσιμη πληθωρική  μαγειρίτσα που μοσχοβολά άνηθο. Ας ξεχάσουμε τον  κανόνα που θέλει δύο διαφορετικά υγρά, σούπα και κρασί, να μην τα «βρίσκουν» στο τραπέζι. Η πλούσια μαγειρίτσα με τα ψιλοκομμένα εντόσθια και τα χορταρικά που της χαρίζουν πυκνότητα έχει ξεχωριστή προσωπικότητα κι αναζητά δίπλα της ένα κρασί εξίσου πλούσιο με φρέσκα λουλουδάτα αρώματα και δροσιστική οξύτητα όπως ένα Μοσχοφίλερο. Ο λεμονάτος χαρακτήρας της σούπας θα ισορροπούσε ιδανικά και με ένα Ροδίτη που θα φρεσκάριζε τον ουρανίσκο.

Οι χορτόπιτες με το τραγανό φύλλο και την γέμιση από τα άγρια χόρτα με τα άφθονα μυρωδικά όπως μάραθο, άνηθο και μυρώνια σε στέλνουν βόλτα στην ελληνική γη.
Αυτός ο πλούτος των αρωμάτων μας οδηγεί στην επιλογή ενός λευκού κρασιού. Η αρωματική φρεσκάδα που αναδύει το Μοσχοφίλερο και η βοτανικότητα της Μαλαγουζιάς  θα δέσουν με τα αρώματα της πίτας. Ακόμη και μια κρητική ποικιλία Βηλάνα ή Βιδιανό θα ταιριάξουν όμορφα.

Η παρέλαση των πιάτων στο πασχαλινό τραπέζι είναι λαχταριστή. Ο χορός της χοληστερίνης ανοίγει με λιμπιστικό κοκορέτσι που θα ερεθίσει την όρεξη και θα κάνει εξαιρετικό γάμο με ένα ρωμαλέο κόκκινο κρασί από Syrah. Οι λάτρεις του λευκού κρασιού έχουν την δική τους πρόταση  αφού ένα λιπαρό Chardonnay περασμένο από βαρέλι  θα δέσει όμορφα με το πληθωρικό έδεσμα.

Η λιπαρότητα και ελαφρά γλυκύτητα που έχουν τα γλυκάδια και οι λαχταριστές γαρδούμπες,  θα οδηγήσει στην επιλογή ενός κρασιού με διαβολεμένη οξύτητα από την Σαντορίνη -ένα ασύρτικο ή στην πολυποικιλακή του εκδοχή με Αθήρι και Αηδάνι- που θα αντιπαρατεθεί με την λιπαρότητα του μεζέ οδηγώντας σε μια εξαιρετική αρμονία. Εξίσου καλά θα ταιριάξει και ένα ροζέ από Ξινόμαυρο.

Το παραδοσιακό αρνί στη σούβλα, με την τρυφερή λιπαρή σάρκα αναζητά δίπλα του
ένα οινικό σύντροφο ερυθρό, στιβαρό και με οξύτητα που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την λιπαρή αίσθηση στο στόμα. Ένα ώριμο κρασί Ξινόμαυρο με τανίνες τιθασευμένες  διαθέτει την πολυπλοκότητα για να αντιμετωπίσει την λιπαρότητα του κρέατος. Δίπλα στον σουβλιστό αμνό θα  ταιριάξουν και ένα τανικό ερυθρό κρασί από την ποικιλία αμπέλου βερτζαμί  αλλά  και ένα Cabernet Sauvignon ή ένα Syrah.

Αν τελικά επιλέξετε την κλασσική προσέγγιση του αρνιού ψημένο στο φούρνο με πατάτες αρωματισμένες με λίγο σκόρδο και δεντρολίβανο τότε δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε οινικό παρτενέρ. Ένα καλοδομημένο ερυθρό κρασί Αγιωργίτικο ή Merlot χωρίς ατίθασες τανίνες θα κοντράρει ιδανικά την λιπαρή υφή του κρέατος. Καλή επιλογή θα ήταν και ένα κρασί από τον κρητικό αμπελώνα από την ποικιλία Κοτσιφάλι.

Στα νησιά η πυξίδα της παράδοση δείχνει το κατσικάκι που γίνεται γεμιστό με τυρί, ρύζι και τα συκωτάκια του. Το κρέας του έχει λιγότερο λίπος, είναι νόστιμο και σίγουρα στο συγκεκριμένο φαγητό την προσωπικότητα του πιάτου καθορίζει η γέμιση. Ένα πλούσιο,  μαλακό ερυθρό κρασί Merlot  θα ήταν μια καλή επιλογή. Ακόμη κι ένα κρασί από την ποικιλία Βλάχικο με καλή οξύτητα και πιπεράτη επίγευση θα ισορροπούσε ιδανικά με τις νύξεις γλύκας της γέμισης.

Τα φρέσκα μαλακά τυριά της Άνοιξης –μυζήθρες, ανθότυρος- μανούρι- φωνάζουν για φρέσκο λευκό κρασί  με ντελικάτα αρώματα όπως αυτά του Μοσχοφίλερου, του λευκού Μοσχάτου ή ενός φρέσκου Σαββατιανού. Δίπλα όμως σε μια ξινούτσικη ξινομυζήθρα θα «κουμπώσει»  μια αρωματική ηπειρώτισσα Ντεμπίνα με φρεσκάδα και οξύτητα.