H Νίκη Μηταρέα μας δίνει χρήσιμες οδηγίες για το κρασί που θα ταιριάξουμε στα γιορτινά καλέσματα. Για να μην χαθείτε, λοιπόν, στις αμέτρητες επιλογές που υπάρχουν, οι οδηγίες που ακολουθούν θα σας λύσουν τα χέρια.

Οι γιορτές προσφέρονται για ευχάριστα τραπεζώματα συντροφιά με την οικογένεια και με φίλους. Βάζουμε τα δυνατά μας για να ετοιμάσουμε γιορτινά μενού που θα ταιριάζουν με τη λαμπρότητα των ημερών. Πιάτα πληθωρικά, τυριά και άφθονα γλυκά που θα παρελάσουν από το εορταστικό τραπέζι αναζητούν δίπλα τους τον ιδανικό οινικό παρτενέρ, που θα απογειώσει τις γεύσεις και την καλή διάθεση.

xristougenna2

Είθισται για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι η επιλογή του κρέατος να στρέφεται στη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο. Το κρασί που θα επιλεγεί δεν θα πρέπει να σκεπάσει το φαγητό, αλλά ούτε και να εξουδετερωθεί από τα υλικά του φαγητού.
Μια γαλοπούλα φτιαγμένη παραδοσιακά θα κάνει καλή παρέα με ένα κρασί από την νεμεάτικη ποικιλία Αγιωργίτικο, με τον μαλακό χαρακτήρα ενός κρητικού Λιάτικου αλλά και με το ελαφρύ στυλ και τις μεταξένιες τανίνες που χαρίζει ένα Λημνιό. Αν η γέμιση της γαλοπούλας έχει κιμά και σταφίδες τότε θα τη συνοδέψει μια Νεμέα που έχει περάσει από βαρέλι ή ένα κρασί από την ποικιλία Merlot.
Στην περίπτωση του κοτόπουλου με το λευκό κρέας και την ουδέτερη γεύση ταιριάζουν τα λευκά κρασιά, όπως ένας Ροδίτης ή ένα Viognier με σχετικά μαλακή οξύτητα. Αν το κοτόπουλο είναι μαγειρεμένο με λευκή σάλτσα αυτή είναι που θα καθορίσει και την επιλογή του κρασιού. Καλός υποψήφιος θεωρείται ένα κρασί από την ποικιλία Chardonnay.

xristougenna1

Αν πάλι θέλετε να ξεφύγετε από τα βήματα της παράδοσης και επιλέξετε ένα πιπεράτο φιλέτο τότε καλή επιλογή είναι τα κρασιά από Syrah ή Grenache Rouge με αρώματα γλυκών μπαχαρικών, αλλά και ένα ευγενικό, από την ερυθρή ποικιλία Pinot Noire του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα.
Για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι οι επιλογές σε κρέας είναι πολλές. Η παράδοση φέρνει πρώτο στην προτίμηση το χοιρινό που ταιριάζει ιδανικά με ένα πλούσιο Αγιωργίτικο, ένα Cabernet Sauvignon ή μία ξηρή Μαυροδάφνη. Για το γιορτινό κλασικό χοιρινό μαγειρεμένο με δαμάσκηνα προτείνεται ένα φρουτώδες κρασί με αρώματα κόκκινων φρούτων από την ποικιλία Merlot. Για τους αμετανόητους που λατρεύουν το κότσι δίπλα στη λιπαρότητα του πιάτου θα σταθεί άφοβα ένα κρασί Ξινόμαυρο από την Νάουσα με οξύτητα.
Οι δυνατοί παίκτες που επιλέγουν τη γευστική δύναμη ενός ψητού αγριογούρουνου θα πρέπει να στραφούν σε ρωμαλέο οινικό συνοδό, όπως μια Νάουσα περασμένη από βαρέλι που αποκαλύπτει βελούδινη μπαχαρένια γεύση ή σε ένα πλούσιο Cabernet Sauvignon που φτιάχνουν με τέχνη οι Έλληνες οινοπαραγωγοί. Ακολουθώντας την εντοπιότητα και ένα καλοδομημένο Syrah με ευγενικές τανίνες και αρώματα κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών αποδεικνύεται ιδανικό για κυνήγια και ώριμα κρέατα.
Οι ποικιλία των εξαιρετικών ελληνικών κίτρινων σκληρών τυριών, που θα πάρει θέση στο γιορτινό τραπέζι για να επιμηκύνει τη συντροφιά των ερυθρών κρασιών στα ποτήρια, θα κάνει υπέροχο πάντρεμα με ένα ώριμο κρασί από την ποικιλία Αγιωργίτικο, αλλά θα ταιριάξει όμορφα και με τις κομψές τανίνες ενός Tempranillo.

xristougenna3

Και με το γλυκό τι πάει;
Τα επιδόρπια που θα βάλουν τη σφραγίδα τους στον γλυκό επίλογο ποικίλουν αλλά οι σταθεροί πρωταγωνιστές είναι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Με τα μελομακάρονα θα κάνει ευχάριστη συντροφιά ένα γλυκό κρασί Μοσχάτο Σάμου με αρώματα αποξηραμένων καρπών και μελιού, ενώ με τους κουραμπιέδες θα ταιριάξει ένα κομψό γλυκό κρασί από την ποικιλία Μοσχάτο Ρίου. Η βασίλισσα της βραδιάς, όμως, είναι η βασιλόπιτα και εδώ η πυξίδα δείχνει ένα ημίγλυκο ημιαφρώδες από τις καλές ετικέτες που έχει να επιδείξει η ελληνική παραγωγή.
Την τιμητική τους έχουν και τα σιροπιαστά γλυκά που αναζητούν δίπλα τους γλυκά λευκά κρασιά με ισορροπία, όπως είναι τα Μοσχάτα της Σάμου και της Λήμνου. Τα γλυκά με βάση την καραμέλα, τους ξηρούς καρπούς ή το κυδώνι θα αποδειχθούν ιδανικοί συνοδοί των κρασιών Vinsanto.

Οι φανατικοί εραστές της σοκολάτας θα στραφούν, τέλος, σε μια καλή Μαυροδάφνη που θα απογειώσει την απόλαυση.

Καλές γιορτές σε όλους!

Δείτε επίσης

Ημίγλυκα κρασιά Σεμέλη για γιορτινό φινάλε 

Τι κρασί να πάρω για τα Ρεβεγιόν;