Το ότι σχεδόν όλοι μας θέλουμε να γευτούμε ή έχουμε γευτεί ένα πολύ καλό και ακριβό κρασί είναι μια πραγματικότητα. Ωστόσο, το ότι τα $40.000 είναι υπερβολικά για ένα μπουκάλι κρασί είναι άλλη μία.

Ειδικότερα, το οινοποιείο Royal Tokaji παρουσίασε την περιορισμένη έκδοση του Royal Tokaji Essencia 2008. Πρόκειται για το ακριβότερο κρασί του κόσμου για το 2019. Μόνο 20 μπουκάλια του ειδικού κρασιού παραχωρήθηκαν προς πώληση το το 2018 στην τιμή των 40.000 δολαρίων το μπουκάλι! Οι Ούγγροι οινοποιοί που παρασκευάζουν το Royal Tokaji υποστηρίζουν, ότι η περιορισμένη έκδοση Essencia 2008 αξίζει και με το παραπάνω τα χρήματα της. Τα μπουκάλια σχεδιάστηκαν από τον James Carcass και από αυτά τα 18 κυκλοφόρησαν πέρυσι. Περίπου 11 από αυτά έχουν ήδη πωληθεί, οπότε φαίνεται ότι η Royal Tokaji θα πουλήσει τα υπόλοιπα 7 πριν την ημερομηνία λήξης τους, δηλαδή, το 2300!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UPSocialWine&Spirits (@upsocialwineandspirits) on

Τι κάνει το κρασί αυτό τόσο ιδιαίτερο;
Η ποικιλία Essencia παρασκευάζεται στην περιοχή κρασιού Tokaj της Ουγγαρίας, βορειοανατολικά της Βουδαπέστης. Μόνο τα καλύτερα σταφύλια aszú χρησιμοποιούνται για την Essencia, η οποία παρασκευάζεται εξ ολοκλήρου από το χυμό των aszú. Μάλιστα, οι επισκέπτες μπορούν να οργανώσουν ιδιωτικές εκδρομές στο οινοποιείο, που βρίσκονται περίπου δυόμισι ώρες με το αυτοκίνητο από τη Βουδαπέστη, για να το δοκιμάσουν.

«Η Essencia από μόνη της αποτελεί θαύμα της φύσης», λέει ο Orsi Szentkiralyi, επαγγελματίας οίνων της Ουγγαρίας. «Είναι τόσο πλούσια η υφή της, που κανονικά σερβίρεται σε κουτάλι αντί για ποτήρι». Αξιοσημείωτο είναι, ότι χρειάζεται ένα περίπου κιλό από πολύ ώριμα σταφύλια aszú για να παραχθεί μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού από το συγκεκριμένο κρασί, ενώ περίπου 20 κιλά σταφυλιών απαιτούνται για ένα μπουκάλι 37,5 εκατό λίτρων, το οποίο συνήθως περιέχει περίπου 3% αλκοόλ. Τέλος, «αν και πολλή δουλειά εμπλέκεται στη συλλογή των σταφυλιών, η διαδικασία ζύμωσης είναι σχετικά απλή και είναι πάντα η απόφαση του οινοποιού πότε θα αποφασίσει, ότι είναι κατάλληλη στιγμή για να φτιάξουμε ένα μπουκάλι Essencia», εξηγεί ο Ζολτάν Κόβατς, γενικός διευθυντής στο Royal Tokaji Winery, που βρίσκεται στην περιοχή Tokaj του Mád. «Θα μπορούσε να είναι μετά από τρία ή τέσσερα χρόνια ή ακόμα και 10 και μάλιστα αυτό το Essencia εμφιαλώθηκε μετά από 8 χρόνια ωρίμασης», καταλήγει.