Μετά τις “Ευχές Ερατεινές” και το “Γυμνό Βασιλιά” τι; Το “META” ένα ξεχωριστό πορτοκαλί κρασί.

Δύο καταξιωμένοι οινολόγοι, ο Παύλος Αργυρόπουλος και ο Ανδρέας Πάντος ένωσαν το κοινό τους όραμα και δημιούργησαν το 2006 το Κτήμα Πιερία Ερατεινή, στο Κολινδρό Πιερίας με 150 στρέμματα αμπελώνων να  ξεχύνονται στους πρόποδες του Ολύμπου. Η Πιερία Ερατεινή έγινε αμέσως γνωστή με τα κρασιά Ευχές Ερατεινές με πολύπλοκο χαρμάνι από Ασύρτικο, Chardonnay και Μαλαγουζιά και ακολούθησαν το Ευχές Ερατεινές Ερυθρό και το πολυσυζητημένο «Γυμνός Βασιλιάς Syrah».

Οι δύο οινοπαραγωγοί πιστεύουν στις δυνατότητες της Μαλαγουζιάς και τόσο ο πλούσιος αρωματικός  χαρακτήρας της ποικιλίας όσο και η σταθερότητα των οργανοληπτικών της χαρακτηριστικών, τους οδήγησαν στη ανάγκη να την κατανοήσουν βαθύτερα. Για να γίνει αυτό, τόλμησαν να την προσεγγίσουμε με μία ριζικά καινούργια ματιά. Μετά από τρία χρόνια έργου στο αμπέλι και στην συνέχεια στο κρασί το επιστέγασμα της προσπάθειας εκφράζεται στο καινούργιο οίνο «ΜΕΤΑ».  Είναι η ανατρεπτική ματιά στον τρόπο που αντιλαμβανόμασταν έως τώρα, την ποικιλία Μαλαγουζιά. Είναι, ένας Νέου Τύπου Οίνος, που δεν θυμίζει τίποτε γνώριμο αλλά ταυτόχρονα, αναδομεί και υπενθυμίζει όλα τα γνώριμα αρώματα της Μαλαγουζιάς.  Για να το καταφέρουν αυτό, ο Παύλος Αργυρόπουλος και ο Ανδρέας Πάντος, έπρεπε να την εξωθήσουν τόσο αμπελουργικά όσο και οινοποιητικά, στο να υπερβεί τον εαυτό της και να συγκρουστεί με τον πιο ανελέητο εχθρό του Οίνου, την οξείδωση.

Το ΜΕΤΑ είναι ένα κρασί που ανήκει στα πορτοκαλί κρασιά, ή orange wines, όπως τα συναντάμε στην Αμερική. Αυτά τα κρασιά έχουν μακρά παλαίωση σε οξειδωτικές συνθήκες πριν εμφιαλωθούν, με συνέπεια να φέρουν χαρακτήρα οξείδωσης, που όμως δένει απόλυτα αρμονικά με το φρούτο του κρασιού. Επίσης, τα κρασιά αυτά γίνονται από λευκά σταφύλια, τα οποία όμως υπόκεινται σε εκχύλιση, σαν να θέλουμε να κάνουμε ερυθρό κρασί από αυτά, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια σημαντική τανική δομή, που χαρίζει στο κρασί εξαιρετική πορεία στο βάθος του χρόνου.

Στο ποτήρι το ΜΕΤΑ αποκαλύπτει χρώμα κεχριμπαρένιο και γοητεύουν τα αρώματα από μέλι ανθών και φλαμούρια, που η οξείδωσή τους προϋποθέτει τόνους καραμέλας και καπνού, άνθη λεμονιού και σανταλόξυλο. Στο τελείωμα, η οξύτητα και η συγκέντρωση του σταφυλιού αφήνουν στο στόμα μια σχεδόν γλυκιά νότα στην επίγευση. Θα το απολαύσετε  ιδανικά στους 15-17 C.

META Btl