Δοκιμάζουμε και επιλέγουμε κρασιά που συνοδεύουν ιδανικά τα οικογενειακά τραπέζια ή γίνονται δώρα, για να προσφέρετε σε καλέσματα.

Γένεσις 2017, Οινοποιείο Κεχρής
Οίνος λευκός ξηρός, Μακεδονία ΠΓΕ
Η συλλογή του οινοποιείου Κεχρή κρύβει περισσότερους θησαυρούς από τις δημοφιλείς Ρετσίνες Κεχριμπάρι ή Δάκρυ του Πεύκου, συχνά μάλιστα σε εξαιρετική σχέση τιμής/ποιότητας, όπως το λευκό Γένεσις, όπου ο Στέλιος Κεχρής παντρεύει το κοσμοπολίτικο Sauvignon Blanc με τον ορεινό Ροδίτη.
Το αποτέλεσμα είναι ένα ευχάριστο κρασί, με λαμπερό, αχυροπράσινο χρώμα και ζωηρά αρώματα που θυμίζουν μοσχομπίζελο, ξύσμα λεμονιού, γκρέιπφρουτ, πεπόνι και φρεσκοκομμένο γρασίδι. Στο στόμα η δροσιστική οξύτητα συνδυάζεται με τον όγκο χάρη του Ροδίτη, ενώ στο ελαφρά θερμό τελείωμα, επανέρχονται τα φρούτα. Τιμή: περίπου 6€ στο ράφι

Atelier 2017, Cavino
Οίνος λευκός ξηρός
Η μεγάλη οινοποιία του Αιγίου καταφέρνει και προσφέρει εξαιρετική ποιότητα σε όλη την γκάμα των κρασιών της. Ιδιαίτερα τα λευκά εκμεταλλεύονται όλη τη δροσιά που προσφέρουν τα μεγάλα υψόμετρα των πλαγιών της Αιγιάλειας για να χαρίσουν οξύτητες και μοναδικό νεύρο. Τρανή απόδειξη το ιδιαίτερο αυτό blend από Riesling και Λαγόρθι, που συνδυάζει τα παραπάνω με ελαφράδα και αρώματα πράσινου μήλου. Παρά τη χαμηλή τιμή του, πάντως, μην το θεωρήσετε… κρασάκι. Τιμή: περίπου 7,5€ στο ράφι

9 (Εννέα) 2017, Οινοποιείο Αθ. Ζαχαρία
Οίνος λευκός ξηρός, Στερεά Ελλάδα ΠΓΕ
Με σαφείς αναφορές στις 9 Μούσες και στη βοιωτική κοιλάδα των Μουσών, όπου βρίσκονται το οινοποιείο και οι αμπελώνες της οικογένειας Ζαχαρία, αυτή η ετικέτα συγκαταλέγεται, δικαίως, ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς της «κρύας αγοράς» τούτη την εποχή. Ο πετυχημένος συνδυασμός του Ασύρτικου με το Trebbiano και το Sauvignon Blanc δίνει ένα χαριτωμένο, ευκολόπιοτο κρασί, με ανοιχτοκίτρινο, νεανικό χρώμα και φρέσκα αρώματα στη μύτη, που κινούνται περισσότερο προς το αχλάδι και το πράσινο μήλο, με μια υποψία φυτικότητας. Δροσερό στο στόμα, με καλή διάρκεια, προσφέρει ευχαρίστηση χωρίς προβληματισμούς. Τιμή: περίπου 6,5€ στο ράφι

Φιλυριά 2008, Μπουτάρη
Οίνος ερυθρός ξηρός, ΠΟΠ Γουμένισσα
Πρέπει κανείς να επισκεφθεί τον αμπελώνα της Φιλυριάς στη Γουμένισσα για να εξηγήσει όλη τη μαγεία αυτού του κρασιού. Όμως και μόνο με το μπουκάλι μπροστά του ο κάθε οινόφιλος θα μαγευτεί από το ύψιστο αυτό ΠΟΠ κρασί από Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα με τα αρώματα της λιαστής ντομάτας και του ώριμου βύσσινου να συμπληρώνονται από λουλούδια, πούρο και πίσσα σε ένα πολύπλοκο μπουκέτο. Ωστόσο, πιο ηδονιστικό ακόμα είναι το στόμα που συνδυάζει τον γλυκόπιοτο χαρακτήρα με τέλειες δόσεις βελούδινων τανινών και ιδανικά ενσωματωμένης οξύτητας. Τιμή: περίπου 19€ στο ράφι

ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ 2015, Οινοποιία Παπαντώνη
Οίνος ερυθρός ξηρός, Πελοπόννησος ΠΓΕ
Για μια ακόμα χρονιά, αυτό το Αγιωργίτικο από το Μαλανδρένι του Άργους επιβεβαιώνει το ρητό που ο Αντώνης Παπαντώνης διάλεξε για ονομασία του. Τίποτα σε υπερβολή, όλα σε ισορροπία. Απολαμβάνουμε το μέσης πυκνότητας, βαθυκόκκινο-ρουμπινί χρώμα και τα αρώματα που παραπέμπουν σε μαύρο κεράσι και ώριμη φράουλα, με μια αύρα βανίλιας και μπαχαρικών να υπαινίσσεται πέρασμα από βαρέλι. Στο στόμα, παρότι δηλώνει εξαρχής το νεαρό της ηλικίας του, δεν γίνεται επιθετικό, καθώς οι ευγενικές τανίνες του ντύνονται με ζουμερό φρούτο, σχηματίζοντας ένα στέρεο, καλά δομημένο σύνολο με μακρύ τελείωμα. Τιμή: περίπου 12€ στο ράφι.

Μοσχάτο Τυρνάβου Blanc de Noir 2017, Κτήμα Μίγα
Οίνος λευκός ξηρός
Ο Δημήτρης Μίγας είναι ένας από τους παραγωγούς που έβαλαν δυνατά τον Τύρναβο στον οινικό χάρτη. Από την ιδιαίτερα ποιοτική γκάμα του, το κρασί αυτό αξίζει ιδιαίτερη αναφορά επειδή αποτελεί μια υπέροχη έκφραση μιας ποικιλίας που όλοι έχουν ταυτίσει με το τσίπουρο. Το ερυθρό Μοσχάτου Τυρνάβου έχει υποστεί λευκή οινοποίηση! Κι αυτό συμβαίνει χωρίς να θυσιάζει χάσει στάλα από τα μοσχοβολιστά αρώματα σταφυλιού, δυόσμου και λάιμ, με την ξεμυαλιστική διάθεση να ενισχύεται από ελαφρύ σώμα, εξαιρετική οξύτητα αλλά και μια τζουρίτσα στυφάδας! Τιμή: περίπου 8€ στο ράφι.