Δοκιμάζουμε και επιλέγουμε κρασιά που συνοδεύουν ιδανικά τα οικογενειακά τραπέζια ή γίνονται δώρα, για να προσφέρετε σε καλέσματα.

Pinot Grigio 2017, Botter, Vivolo di Sasso
Οίνος λευκός ξηρός
Ενενήντα χρόνια μετράει ο οίκος που ίδρυσε ο Carlo Botter και ο οποίος σήμερα δραστηριοποιείται σε όλη την Ιταλία, με τη σειρά Vivolo di Sasso να προέρχεται από τη γενέτειρά του, το Veneto. Το Pinot Grigio παράγεται από τη φημισμένη ποικιλία της περιοχής και προσφέρει τυπικό άρωμα αχλαδιού, γλυκών λουλουδιών και μπανάνας, ενώ το στόμα δεν διαθέτει την κλασική λιπαρότητα όντας νευρικό, λεμονάτο και ελαφρύ. Παρ όλη την κατηγορία τιμής του, πάντως, θα γίνει ακόμα καλύτερο σε δύο χρόνια! Τιμή: περίπου €6

Μικρός Βοριάς, Sauvignon Blanc – Chardonnay 2017, Οινοποιείο Ρούβαλη
Οίνος λευκός ξηρός, Πλαγιές Αιγιαλείας ΠΓΕ
Στη σειρά Μικρός Βοριάς, αναφορά στα καλοκαιρινά μελτέμια που χάρη στον βορινό του προσανατολισμό δροσίζουν τον προνομιούχο αμπελότοπο των Πλαγιών της Αιγιαλείας, ο Άγγελος Ρούβαλης συνδυάζει την ποιότητα με την εξαιρετική τιμή. Το ταίριασμα του Sauvignon Blanc με το Chardonnay και η εμπειρία του Άγγελου Ρούβαλη οδηγούν σε ένα κρασί με λαμπερό ξανθοκίτρινο χρώμα και αρκετές πράσινες ανταύγειες, ενώ στη μύτη τα αρώματα του κινούνται σε τόνους γιασεμιού, εσπεριδοειδών και ροδάκινου, σε ελαφρά φυτικό φόντο. Στο στόμα είναι φινετσάτο, με δροσερή οξύτητα, μεσαίο όγκο, ωραίο φρούτο και μακρύ τελείωμα. Τιμή: περίπου €6,50

Mosaic 2017, Κτήμα Χατζηβαρύτη
Οίνος λευκός ξηρός, προϊόν βιολογικής γεωργίας, Πλαγιές Πάικου ΠΓΕ
Το Κτήμα Χατζηβαρύτη, αν και ο νεότερος παραγωγός στη ζώνη της Γουμένισσας, έφερε έναν δυνατό αέρα εξωστρέφειας στην περιοχή. Από τη συλλογή του δοκιμάζουμε το λευκό Mosaic, που, όπως υπαινίσσεται το όνομά του, παντρεύει τον Ροδίτη, το Sauvignon Blanc και το κόκκινο Ξινόμαυρο, τούτο το τελευταίο σε λευκή οινοποίηση. Λαμπερό κίτρινο χρώμα και λίγο ντροπαλή μύτη, όπου όμως αναγνωρίζονται αρώματα αχλαδιού, πεπονιού και βοτάνων, σε φόντο πράσινης πιπεριάς και gooseberry. Στο στόμα η θέρμη συνδυάζεται με καλή οξύτητα και φρούτο, δημιουργώντας ένα απρόσμενα γεμάτο, για την τιμή του, σύνολο. Τιμή: περίπου €6,90

Μαλαγουζιά Μάτσα 2017, Ι. Μπουτάρης Οινοποιητική Α.Ε.
Οίνος λευκός ξηρός, προϊόν βιολογικής γεωργίας, Παλλήνη ΠΓΕ
Όσοι γνωρίζουν τη Ρωξάνη Μάτσα λένε ότι είναι ξεροκέφαλη. Ωστόσο, όχι μόνο διατήρησε ένα ιστορικό κτήμα που διαφορετικά θα είχε γίνει mall ή βιομηχανική εγκατάσταση, αλλά με την τεχνική στήριξη της εταιρείας Μπουτάρη προσφέρει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα δείγματα του αττικού αμπελώνα. Όπως η Μαλαγουζιά του 2017, με το ξανθοπράσινο χρώμα και τα ελκυστικά αρώματα λεμονανθών, ζαχαρωμένου πορτοκαλιού, βερίκοκου και πεπονιού, που ισορροπεί εξαιρετικά στο στόμα ανάμεσα στο νεύρο και τον όγκο, κρύβοντας τη δύναμη των 13,5% αλκοόλης κάτω από πλούσιο φρούτο, σε τόνους ροδάκινου και μάνγκο. Απολαυστική. Τιμή: περίπου €10

Αβδηρος Ερυθρός 2014, Κτήμα Βουρβουκέλη
Οίνος ερυθρός ξηρός
Το οινοποιείο της Ξάνθης κρατάει ψηλά το λάβαρο του ακριτικού ποιοτικού κρασιού και η κλασική του ερυθρή πρόταση το επιβεβαιώνει. Ο ερυθρός Αβδηρος φέρνει στο ίδιο μπουκάλι τις κλασικές ντόπιες ποικιλίες της περιοχής Λημνιό και Παμίδι με το κοσμοπολίτικο Syrah. Το αποτέλεσμα προσφέρει ένα σύνθετο μπουκέτο βατόμουρου, λίλιουμ και αίματος, αλλά και ένα μέσου βάρους στόμα με στρογγυλή αίσθηση και μαλακότατες τανίνες. Οι τελευταίες μάλιστα επιτρέπουν το σερβίρισμα σε χαμηλές θερμοκρασίες, καθιστώντας έτσι τον Αβδηρο ένα ιδανικό καλοκαιρινό κόκκινο. Τιμή: περίπου €12

Refosco 2013, Οίνοι Αδάμ
Οίνος Ερυθρός Ξηρός
Όσοι δεν θέλουν ποτέ να απαρνηθούν τη συμπύκνωση και τις τανίνες ενός σοβαρού κόκκινου, θα βρουν σε αυτό το κρασί από τις πλαγιές του Χορτιάτη την οινική δύναμη in excelsis! Το οινοποιείο Αδάμ τόλμησε να φυτέψει εκεί τη βορειοϊταλική βαθύχρωμη ποικιλία Refosco και το αποτέλεσμα το δικαίωσε. Και δεν είναι μόνο το φοβερό σώμα και ο γευστικός πλούτος αλλά και το σχεδόν… στερεό άρωμα μελάσας, σοκολάτας και μαύρης ζάχαρης που συνθέτουν ένα κρασί που δεν είναι για φαγητό αλλά είναι φαγητό το ίδιο! Τιμή: περίπου €13