Ο Δεκέμβριος είναι μήνας γιορτής. Και όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα, οι φιλικές και οικογενειακές επισκέψεις πληθαίνουν! Και τι καλύτερο από να αγοράσουμε ένα καλό κρασί είτε για να προσφέρουμε στους καλεσμένους μας είτε ως δώρο σε εκείνους που γιορτάζουν. Σας έχουμε μια λίστα με 6 value for money κρασιά για το γιορτινό ή εορταστικό τραπέζι.

Δείτε τις επιλογές μας:

Merlin 2021
Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός, Πελοπόννησος ΠΓΕ, Χρήστος Ράπτης

Τα αδέλφια Χρήστος και Έλενα Ράπτη μάς προτείνουν ένα μάλλον κλασικού τύπου ροζέ –σε αντιδιαστολή με τα τύπου Προβηγκίας– που προέρχεται από τον ιδιόκτητο αμπελώνα τους στη Νεμέα, όχι όμως από Αγιωργίτικο, όπως ίσως θα περίμενε κανείς, αλλά από 100% Merlot. Το χρώμα του κρασιού κινείται ανάμεσα στο ρόδινο και το πορτοκαλί, η μύτη ευχάριστη παραπέμπει σε φραμπουάζ, καραμέλα κεράσι, φράουλες του δάσους και ίσως μια νότα πράσινης πιπεριάς, ενώ στο στόμα η δροσιστική οξύτητα συνδυάζεται με φρούτο και υπόσταση, συνθέτοντας ένα ισορροπημένο σύνολο με καλή διάρκεια.
Τιμή: Περίπου €8,50 στο ράφι

MV 2019
Οίνος Ποικιλιακός Ερυθρός Ξηρός, Anatolikos Vineyards 

Τα Άβδηρα επέλεξαν τα αδέλφια Νικολαΐδη για να εγκαταστήσουν, το 2005, τον βιολογικό αμπελώνα τους, όπου πρωταγωνιστεί το θρακιώτικο Μαυρούδι. Στο MV, συμπληρώνεται από Merlot και Cabernet Sauvignon, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή σύνθεση με πυκνό, βαθυπόρφυρο χρώμα, που διατηρεί ακόμα ιώδεις ανταύγειες και «ζουμερό» αρωματικό μπουκέτο μαύρων φραγκοστάφυλων, ξερού δαμάσκηνου, σύκου, φρυγανισμένου ψωμιού, δέρματος και μπαχαρικών. Στο γεμάτο, θερμό στόμα, οι σφιχτές αλλά ευγενείς τανίνες ντύνονται με φρούτο και διακριτική οξύτητα. Επίμονο τελείωμα.
Τιμή: Περίπου €16,50 στο ράφι

Τέχνη Αλυπίας Ερυθρός 2019
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Δράμα ΠΓΕ, Κτήμα Τέχνη Οίνου

Το βασικό κόκκινο του Κτήματος Τέχνη Οίνου, από το Μικροχώρι της Δράμας, που στηρίζεται στη σύνθεση Cabernet Sauvignon-Αγιωργίτικο και έχει περάσει 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, ομολογώ ότι το αγαπώ ιδιαίτερα για το βαθυκόκκινο χρώμα του με τις ιώδεις ανταύγειες, την εξωστρεφή μύτη του, με τα αρώματα κασίς, δαμάσκηνου και γλυκόριζας να συναντούν το κακάο, τα μπαχαρικά και το ξύλο, και βέβαια για την ισορροπημένη, γεμάτη γεύση του, με τις ευγενικές, σμιλεμένες τανίνες, τη διακριτική οξύτητα, την ωραία δομή, το φρούτο και το επίμονο τελείωμα.
Τιμή: Περίπου €17 στο ράφι

Scalarea 2018
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Ηράκλειο ΠΓΕ, Μπουτάρης Οινοποιητική

Από τον ιστορικό αμπελώνα Μπουτάρη, στο Σκαλάνι του Ηρακλείου, από τους σημαντικότερους πυλώνες της αναγέννησης της κρητικής οινοποιίας, το Scalarea, παντρεύει το ντόπιο Κοτσιφάλι με το Syrah. Αυτός ο πετυχημένος «γάμος» δίνει ένα κρασί με βαθύ, πυκνό κόκκινο χρώμα και πολύπλοκο μπουκέτο στη μύτη με βύσσινο, κεράσι και κόκκινα φραγκοστάφυλα, σε πρώτη ανάγνωση, και βότανα, ξύλο, σάρκα και μπαχαρικά στο φόντο. Μεσαίου όγκου στο στόμα, συνδυάζει τη θέρμη του Νότου, με ωραίο φρούτο, ευγενικές, αλλά παρούσες, τανίνες και μακρύ, πικάντικο τελείωμα.
Τιμή: Περίπου €17 στο ράφι

Σπάνιες Γαίες Ταµπούρι 2020
Οίνος Ποικιλιακός ερυθρός Ξηρός, Στροφιλιά

Καθαρόαιμο Cabernet Franc, με την υπογραφή και τη γνώση των ανθρώπων της Στροφιλιάς, από το αμπελοτόπι Ταμπούρι, στο οροπέδιο της Στυμφαλίας. To κρασί έρχεται στο ποτήρι μας με βαθύ πορφυροκόκκινο χρώμα, που διατηρεί ζωηρές ιώδεις ανταύγειες και πληθωρικό αρωματικό μπουκέτο, σε τόνους μαύρου φραγκοστάφυλου, άγριας φράουλας, βιολέτας, ψημένων ξηρών καρπών, βανίλιας, ενώ δεν λείπει η φυτική πλευρά της ποικιλίας. Μεστό και σαρκώδες στο στόμα, με καλοδουλεμένες τανίνες, άφθονο φρούτο, διακριτική οξύτητα και επίμονο τελείωμα, δίνει λαμπρές υποσχέσεις για το μέλλον.
Τιμή: Περίπου €21 στο ράφι

Harmony 2021
Οίνος Ποικιλιακός Λευκός Ξηρός, Οινοποιία Αβάντις

Ο Απόστολος Μούντριχας, με αυτό το χαριτωμένο κρασί, αποδομεί το συνηθέστερο επιχείρημα όσων επιμένουν στο «ανώνυμο χύμα», την τάχα μου ακριβή τιμή των εμφιαλωμένων. Παντρεύοντας τη Μαλαγουζιά με το Chardonnay, δημιουργεί ένα σύνολο με προσιτή μεν τιμή, αλλά χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα. Μας άρεσε το λαμπερό κιτρινοπράσινο χρώμα του, η νεανική, καθαρή παρουσία του στη μύτη, με τα κίτρινα φρούτα να πρωταγωνιστούν σε λεμονάτο φόντο, ενώ στο στόμα έρχεται ανάλαφρο και ευκολόπιοτο, με οξύτητα όση χρειάζεται για να υπογραμμίζεται η φρεσκάδα του και ευχάριστο λεμονάτο τελείωμα.
Τιμή: Περίπου €5, 20 στο ράφι