Ποτά εντυπωσιακά σε εμφάνιση αλλά και σε γεύση, ως καλωσόρισμα, πριν το γιορτινό τραπέζι, ή ως τελείωμα του δείπνου.

Vegan eggnog
Το παραδοσιακό βρετανικό χριστουγεννιάτικο ποτό στη vegan εκδοχή του, χωρίς αυγά, είναι εξίσου υπέροχο.

Υλικά για 4-6 άτομα
700 ml γάλα αμυγδάλου
200 ml κρέμα καρύδας
1 μικρή πρέζα μοσχοκάρυδο, κανέλα, γαρίφαλο, τριμμένα, και έξτρα κανέλα για το σερβίρισμα
50 γρ. κάσιους
50 γρ. χουρμάδες χωρίς τα κουκούτσια
λίγες σταγόνες amaretto ή ρούμι (προαιρετικά)
vegan σαντιγί και ξυλάκια κανέλας, για το σερβίρισμα

Διαδικασία
Βάζουμε το γάλα αμυγδάλου, την κρέμα καρύδας, τα μπαχαρικά, τα κάσιους, τους χουρμάδες και λίγες σταγόνες amaretto ή ρούμι (αν θέλουμε) στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες. Σερβίρουμε σε χαμηλά ποτήρια και ρίχνουμε από πάνω λίγη τριμμένη κανέλλα. Διακοσμούμε με σαντιγί και ένα ξυλάκι κανέλλας

Ζεστή σοκολάτα με Baileys
Μια ζεστή σοκολάτα γίνεται ακόμη πιο απολαυστική αν προσθέσουμε μια κουταλιά Baileys στο φλιτζάνι.

Υλικά για 6-8 άτομα
4 κουτ. σούπας κακάο, σε σκόνη
1 λίτρο γάλα, πλήρες
1 καλή πρέζα κανέλα
3 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
100 ml κρέμα γάλακτος
100 γρ. κουβερτούρα, λεπτοκομμένη
4-6 κουτ. σούπας Baileys
Για το σερβίρισμα
σαντιγί, νιφάδες σοκολάτας, τρούφα, γκοφρετάκια, ξυλάκια κανέλας

Διαδικασία
Βάζουμε το κακάο σε μεγάλο πυρίμαχο δοχείο και το αναμειγνύουμε με όσο γάλα χρειάζεται για να δημιουργηθεί μια πάστα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα σε μεγάλη κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σιγοβράσει. Προσθέτουμε την τριμμένη κανέλα. Χτυπάμε το ζεστό γάλα μέσα στην πάστα κακάο μέχρι να γίνει λείο και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος και τη σοκολάτα και το κρατάμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε και το Baileys και διακοσμούμε με σαντιγί και ό,τι άλλο μας αρέσει.

Classic snowball
Ένα κλασικό χειμερινό  κοκτέιλ είναι καλοδεχούμενο σε όλα τα γιορτινά τραπέζια

Υλικά για 2 άτομα
30 ml λάιμ, τον χυμό
200 ml λεμονάδα
120 ml advocaat (κρεμώδες ηδύποτο με βάση το αυγό, τη ζάχαρη και το κονιάκ) – προσθέτουμε λίγο ακόμη, αν θέλουμε πιο κρεμώδη υφή
Για το γαρνίρισμα
κερασάκια κοκτέιλ

Διαδικασία
Μοιράζουμε τον χυμό λάιμ σε 2 μεγάλα ποτήρια γεμάτα με πάγο. Βάζουμε λεμονάδα μέχρι πάνω. Προσθέτουμε το advocaat και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να παγώσουν όλα τα υλικά στο ποτήρι. Διακοσμούμε με τα κερασάκια.

Ζεστό τζιν
Το αγαπημένο τζιν στη ζεστή τους εκδοχή ταιριάζει τέλεια σε όλες τις συναθροίσεις με φίλους

Υλικά για 8 άτομα
400 ml τζιν (χρησιμοποιούμε τη μισή ποσότητα, αν δεν το θέλουμε πολύ δυνατό)
1 λίτρο χυμό μήλου, όχι συμπυκνωμένο
2 γαρίφαλα
2 λοβούς καρδάμωμο, τους σπάμε με την επιφάνεια ενός μαχαιριού και παίρνουμε τα σποράκια
1 ξυλάκι κανέλα
4 φρούτα του δάσους
1/4 κουτ. γλυκού κόκκους μαύρο πιπέρι
1 κουτ. σούπας μέλι ανθέων
Για τη διακόσμηση
φέτες λεμονιού και αχλαδιού
αστεροειδή γλυκάνισο

Διαδικασία
Μοιράζουμε το τζιν σε 8 γυάλινες κούπες ανθεκτικές στη θερμότητα. Βάζουμε τον χυμό μήλου, τα γαρίφαλα, το καρδάμωμο, το ξυλάκι κανέλας, τα φρούτα του δάσους, τους κόκκους μαύρο πιπέρι και το μέλι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε 1 ώρα το μείγμα να σταθεί και να γίνουν οι ζυμώσεις. Κατόπιν σουρώνουμε σε καθαρό δοχείο ή κατσαρόλα με μια λεπτή σήτα. Αφαιρούμε τα υπολείμματα των αρωματικών. Ρίχνουμε τον ζεστό χυμό μήλου μέσα στις κούπες με το τζιν και αναδεύουμε απαλά. Διακοσμούμε με φέτες λεμονιού και αχλαδιού και γλυκάνισο.

Δείτε επίσης:
Κρύες νύχτες, ζεστά ποτά: 3 bartenders μάς δίνουν τις συνταγές τους

10 κλασικά κοκτέιλ με βότκα

Bramble: Ένα κλασικό κοκτέιλ με τζιν