Το λικέρ πορτοκάλι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λικέρ, που μπορείτε να το καταναλώσετε μόνο, αλλά μπορεί να μπει και σε  άπειρες συνταγές. Φυσικά, μπορείτε να αγοράσετε απευθείας από μία κάβα, ωστόσο η παρασκευή του λικέρ στο σπίτι είναι μία ξεχωριστή εμπειρία. Η παρασκευή λικέρ πορτοκαλιού απαιτεί λίγα μόνο υλικά, και παρόλο που δεν είναι το πιο γρήγορο σπιτικό λικέρ, είναι ένα από τα βασικά που μπορεί να έχει ένα σπίτι. Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Yλικά:
1/2 φλιτζάνι φλούδα πορτοκαλιού, από 2 μέτρια πορτοκάλια
2 1/2 φλιτζάνια βότκα
2 κουτ. της σούπας φλούδα πορτοκαλιού, αποξηραμένη
3/4 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη

Εκτέλεση:
Αρχικά, αφαιρούμε τη φλούδα από δύο πορτοκάλια. Σε ένα μπουκάλι 1 λίτρου, προσθέτουμε τη βότκα, τις φλούδες πορτοκαλιού και τις αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού. Κλείνουμε και χτυπάμε καλά το μπουκάλι και το αφήνουμε σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος για 2 εβδομάδες (ή έως 1 μήνα), ανακινώντας το βάζο κάθε τρεις ή δύο μέρες.

Την ημέρα που θα ανοίξουμε το μπουκάλι με το λικέρ, θα φτιάξουμε ένα απλό σιρόπι: Βράζουμε το νερό σε μια μεσαία κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί τελείως και το σιρόπι να γίνει διαυγές. Χαμηλώνουμε τη βράση. Μετά από 5 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Θα περάσουμε το έτοιμο λικέρ από ένα σουρωτήρι για να βγάλουμε και τις φλούδες πορτοκαλιού. Στη συνέχεια, σε ένα μπουκάλι προσθέτουμε τα  3/4 φλιτζάνι από το απλό σιρόπι στο λικέρ μας.  Χτυπάμε πολύ καλά για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα. Δοκιμάζουμε το λικέρ και προσθέτουμε περισσότερο σιρόπι για να γλυκάνει, αν θέλουμε. Έτοιμο. Χρησιμοποιήστε το στις αγαπημένες σας συνταγές για κοκτέιλ.

Συμβουλές:
Αποφύγετε τη χρήση της φθηνής βότκας για να έχετε καλύτερα γευστικά αποτελέσματα.

Το αλκοόλ είναι φυσικό συντηρητικό, αλλά η ζάχαρη μειώνει τη διάρκεια ζωής ενός λικέρ. Είναι καλύτερο να πιείτε το σπιτικό λικέρ πορτοκάλι σας μέσα σε έξι μήνες και να το κρατήσετε μακριά από τη θερμότητα και το  φως.

Δεν χρειάζεται ψυγείο και μπορείτε να το ανακινήσετε πριν τη χρήση.