Είναι γεγονός ότι ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσουμε την Καθαρή Δευτέρα που έρχεται είναι ένα τραπέζι γεμάτο λαχταριστούς μεζέδες. Αυτό όμως που θα κάνει την εμπειρία μας πραγματικά αξέχαστη, εκτός φυσικά από την καλή παρέα, είναι τα εκλεκτά αποστάγματα. Στην Ελλάδα αγαπάμε το ούζο και το τσίπουρο αφού συνδυάζονται τέλεια με τα κάθε λογής μεζεδάκια και μας φτιάχνουν τη διάθεση συνθέτοντας την πιο διασκεδαστική γαστρονομική ιεροτελεστία.

«Ούζο όταν πιεις, βρε θα ευφρανθείς»

Ηδωνικό
Μια σύγχρονη έκφραση του παραδοσιακού μας αποστάγματος με αναγνωρίσιμη γεύση και ξεχωριστό χαρακτήρα, από το κτήμα Κώστα Λαζαρίδη. Στα αρώματά του, όπως είναι φυσικό, πρωταγωνιστεί ο γλυκάνισος αλλά τη διαφορά κάνουν η διακριτική παρουσία της μαστίχας, των εσπεριδοειδών και της μέντας. Η δυνατή γεύση και η πιπεράτη επίγευσή του ταιριάζει με όλα τα αγαπημένα μας τηγανητά, από κολοκυθάκια και μελιτζάνες μέχρι καλαμαράκια, ψιλό γαριδάκι και γαύρο.
Τιμή: Περίπου €11,50 (700ml) στο ράφι

Πιτσιλαδή
Από το 1957, η ποτοποιία Πιτσιλαδή παράγει αποκλειστικά και μόνο αυθεντικό ούζο Πλωμαρίου από 100% απόσταγμα σύμφωνα με μυστική συνταγή της οικογένειας. Οι παραδοσιακές τεχνικές, η κορυφαία ποιότητα πρώτων υλών και η περιορισμένη παραγωγή εξασφαλίζουν την εξαιρετική γεύση του η οποία έχει σκληροπυρινικούς θαυμαστές. Παστή σαρδέλα, καπνιστό χέλι, πικάντικα μύδια και χταποδάκι ξιδάτο του πάνε περίφημα.
Τιμή: Περίπου €18 (700ml) στο ράφι

Απαλαρίνα
Παραδοσιακό ούζο από την οικογένεια Σεραφείμ η οποία από το 1863 ακολουθεί την ίδια πατροπαράδοτη διαδικασία. Η γεύση του είναι απαλή και στρογγυλή, τόσο ισορροπημένη που κερδίζει όχι μόνο τους λάτρεις του αγαπημένου αποστάγματος αλλά και εκείνους που δεν προτιμούν ιδιαίτερα το ούζο. Αγαπημένα του γευστικά ταιριάσματα: ντολμαδάκια, φάβα, κολοκυθοκεφτέδες, αχινοσαλάτα και μυδοπίλαφο.
Τιμή: Περίπου €11 (700ml) στο ράφι

Βυθός
Αυτό το ούζο έρχεται από το Lost Lake distillery της οικογένειας Ζαχαρία. Εδώ παράδοση και καινοτομία πάνε μαζί κερδίζοντας τις εντυπώσεις σε όλα τα επίπεδα, από την εμφάνιση μέχρι τη γεύση. Τα πληθωρικά αρώματα του γλυκάνισου συμπληρώνουν νότες από μαστίχα και κακουλέ. Νόστιμο και γλυκόπιοτο ζητάει δυνατούς μεζέδες για να αναδειχθεί όπως καυτερά πιπεράκια τουρσί, αντσούγιες και λιόκαυτο χταπόδι.
Τιμή: Περίπου €10 (700ml) στο ράφι

Ματαρέλλη
Αυτό το ούζο φτιάχνεται από το Α ως το Ω από την οικογένεια Ματαρέλλη. Ο βιολογικός γλυκάνισος καλλιεργείται στα κτήματά τους στο Λισβόρι Λέσβου και η απόσταξη γίνεται σε μικρούς χάλκινους άμβυκες στο Πλωμάρι. Αυτό όμως που κάνει τη γεύση και το άρωμά του μοναδικά είναι το μέλι Μυτιλήνης που περιέχει. Ιδανικοί σύντροφοί του η λευκή ταραμοσαλάτα, οι φουρνιστοί γίγαντες και οι λεμονάτες σουπιές.
Τιμή: Περίπου €13 (700ml) στο ράφι

«Φέρτε μου ένα τσιπουράκι που τ’ ορέχτηκα»


Μάνγκους
Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Μοσχάτο Αλεξανδρείας σε ένα καλοδουλεμένο απόσταγμα από τον Ξυροπόταμο Δράμας. Η συγκεκριμένη εκδοχή που δεν περιέχει γλυκάνισο  διαθέτει γεμάτη, απαλή γεύση και χαρακτηριστικά αρώματα. Στο στόμα ισορροπεί ωραία και η επίγευση του διαρκεί απολαυστικά πολύ. Μερικές λεπτές φέτες παστουρμά και σουτζούκι μαζί με λίγο κασέρι Ξάνθης αρκούν για να το απογειώσουν.
Τιμή: Περίπου €13 (700ml), στο ράφι

Κατώγι Αβέρωφ
Τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο με διακριτικό άρωμα και φίνα, μαλακή γεύση. Φτιάχνεται από τα στέμφυλα των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των ομώνυμων εξαιρετικών κρασιών (40% ερυθρό, 40% λευκό, 20% ροζέ). Tαιριάζει με κάθε ελληνικό μεζέ, από καπνιστή ρέγκα και ξιδάτο χταπόδι μέχρι σαλάμι Λευκάδος και κρητικά λουκάνικα.
Τιμή: Περίπου €11,50 (500ml), στο ράφι

KANENAS
Όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά της Μαλαγουζιάς σε ένα παραδοσιακό απόσταγμα χωρίς γλυκάνισο. Έντονα αρωματικό με το λεμόνι, το μανταρίνι, τη βιολέτα και το φασκόμηλο να ξεχωρίζουν. Λιπαρό σώμα με ήπιο αλκοόλ, τονισμένη γεύση βερίκοκου και λεβάντας, μακρά πιπεράτη επίγευση. Του πάνε περισσότερο τα τουρσιά κάθε λογής και οι αλοιφές από γιαούρτι και μυρωδικά.
Τιμή: Περίπου €11,50 (500ml), στο ράφι

Τσιλιλή
Γλυκανισάτη αίσθηση σταφυλιών σε ένα απόσταγμα που από την πρώτη γουλιά μουδιάζει ελαφρά και ευχάριστα το στόμα. Ντόπιες ποικιλίες της Θεσσαλίας και αρωματικός γλυκάνισος που παράγεται στη Βόρεια Εύβοια δίνουν αυτό το τσίπουρο που παράγεται με απόλυτα παραδοσιακές μεθόδους. Από καπνιστό χοιρινό μέχρι γαύρο μαρινάτο, όλες οι γεύσεις, κρεάτινες και ψαρίσιες, του ταιριάζουν εξίσου.
Τιμή: Περίπου €12 (700ml) στο ράφι

Μπαμπατζίμ
Γνωστό για τη «γλυκιά» του γεύση και τα πλούσια αρώματά του αυτό το τσίπουρο διπλής απόσταξης με γλυκάνισο όχι μόνο έχει τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα αλλά διαθέτει και πολλούς πιστούς φίλους. Απολαύστε το σκέτο ή με ελάχιστο πάγο παρέα με θαλασσινές γεύσεις όπως π.χ. γαρίδες σαγανάκι, ψητές σαρδέλες και καλαμάρι γεμιστό.
Τιμή: Περίπου €13,50 (700ml) στο ράφι