Ενενήντα πέντε χρόνια παρουσίας στο χώρο της παραγωγής ποτών και αποσταγμάτων συμπληρώνει το 2019 η «Ποτοποιία – Αποσταγματοποιία Μελισσανίδη» στην Αλμωπία της Μακεδονίας. Ο στόχος παραμένει ο ίδιος στο πέρασμα των χρόνων και δεν είναι άλλος από την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που ικανοποιούν τους απαιτητικούς καταναλωτές.

Στο portfolio της «Ποτοποιίας – Αποσταγματοποιίας Μελισσανίδη» ανήκουν το Ούζο και το Τσίπουρο Αρχοντικό και το ξύδι Λιαστό. Το Τσίπουρο Αρχοντικό παράγεται από εξαιρετική πρώτη ύλη, τη μοναδική τοπική ποικιλία σταφυλιού αμάσι ή όψιμο Αλμωπίας μιας περιοχής με πολυετή παράδοση και κουλτούρα στην απόσταξη τσίπουρου. Η επιλεγμένη ποικιλία είναι υψηλόβαθμη στις αλκοόλες της και για τον λόγο αυτό δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα στην απόσταξη. Το σταφύλι της είναι λευκό και κατάλληλο για οινοποίηση. Η απόσταξη αυτής της μοναδικής σε δυναμική πρώτης ύλης πραγματοποιείται σε μικρούς χάλκινους άμβυκες, μέθοδος που εξασφαλίζει απόλυτο έλεγχο της παραγωγής και πολύ ποιοτικό αποτέλεσμα.

Το Ούζο Αρχοντικό παράγεται εξ αποστάξεως 100% στην περιοχή της Αλμωπίας με προσεκτικά επιλεγμένο γλυκάνισο από τη γη της Μακεδονίας, και συγκεκριμένα από τη Χαλκιδική και το Αμύνταιο. Παραμένει ιδιαίτερα μυρωδάτο και γλυκόπιοτο, με την ίδια συνταγή από το 1924. Συνολικά 14 βότανα και εκλεκτοί καρποί συναποστάζονται σε μικρούς χάλκινους άμβυκες με αγάπη, μεράκι και την παράδοση τριών γενεών. Εφαρμόζεται παραδοσιακή απόσταξη έξι ωρών και το κρυστάλλινο νερό από τις πηγές του Καϊμακτσαλάν, προσδίδει τη μοναδικότητα του Ούζου Αρχοντικό.

To Ξύδι Λιαστό παράγεται σε τέσσερις μορφές. Βαλσάμικο ερυθρό από την ποικιλία σταφυλιών μαυροδάφνη, βαλσάμικο λευκό από την ποικιλία σταφυλιών μοσχάτο, ξύδι από λευκό κρασί και ξύδι από κόκκινο κρασί από εκλεκτές ποικιλίες σταφυλιών.

Η τρίτη γενιά ποτοποιών που βρίσκεται σήμερα στο τιμόνι της προσβλέπει στη δημιουργία προϊόντων τα οποία θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις κάθε ουρανίσκου συνδυάζοντας τις πολύτιμες γνώσεις, τη μακροχρόνια παράδοση και το σπάνιο μεράκι που κληρονόμησε με τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις. «Η διαδικασία που ακολουθείται για την παραγωγή των προϊόντων είναι παραδοσιακή και οι συνταγές μυστικές, οι οποίες εφαρμόζονται από το 1924 έως σήμερα. Καταλυτικό ρόλο στην ποιότητα των αποσταγμάτων παίζει το φυσικό νερό από τις πηγές του Καϊμακτσαλάν, οι προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες και οι μικροί χάλκινοι άμβυκες στους οποίους  πραγματοποιούνται οι αποστάξεις», σημειώνει ο Δημήτρης Μελισσανίδης, επικεφαλής της διοίκησης της εταιρίας. «Θέλουμε ο καταναλωτής να απολαμβάνει τα προϊόντα μας. Δεν επιθυμούμε να κάνουμε μαζική παραγωγή. Είμαστε οικογενειακή επιχείρηση και τα ποτά που φτιάχνουμε έχουν την προσωπική φροντίδα του παραγωγού σε όλα τα στάδια: την επιλογή της πρώτης ύλης και του νερού, την τήρηση των συνταγών της οικογενειακής παράδοσης, τη χρήση μικρού άμβυκα για καλύτερο αποτέλεσμα, την εφαρμογή αργής απόσταξης και την πραγματοποίηση του ποιοτικού ελέγχου», σημειώνει η Νόπη Ρωμανίδου, επικεφαλής marketing/πωλήσεων και συνιδιοκτήτρια.

info
www.melissanidi.gr