Δροσιστική και ελαφριά (4,8% αλκοόλ), η μπίρα Notias βασίζεται σε μια εξολοκλήρου νέα συνταγή με βάση το ελληνικό σαφράν.

anoigma bouteille+verre

Αφιλτράριστη και απαστερίωτη που ζυμώνεται για δεύτερη φορά στη φιάλη, η ιδιαίτερη αυτή μπίρα με το λαμπερό, ξανθό χρώμα είναι ιδανική για όλες τις εποχές και τα πιάτα μεσογειακής κουζίνας.

Η ιδέα ξεκίνησε από μια παρέα φίλων από το Βέλγιο, που παραθέριζε κάθε χρόνο στον Τυρό της Αρκαδίας. Έχοντας ζήσει από κοντά τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι ντόπιοι φίλοι τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, οι Βέλγοι βάλθηκαν να βρουν τρόπους ανάπτυξης της περιοχής που τόσο αγαπούσαν. Κάπως έτσι τους μπήκε η ιδέα της καλλιέργειας του κρόκου, όπως λέμε το δικό μας σαφράν, που είναι το ακριβότερο μπαχαρικό και ένα από τα πιο ποιοτικά και γνωστά στον κόσμο.

Έτσι, εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση της καλλιέργειας από τους μοναχούς του Αβαείου του Chimay, τον Ιούλιο του 2013 πραγματοποιήθηκε η πρώτη φύτευση. Επόμενο βήμα ήταν να δουν το πώς θα αξιοποιήσουν καλύτερα τις ποσότητες του κρόκου που θα συνέλεγαν. Με καταγωγή από μια χώρα όπου η μπίρα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της γαστρονομίας, κατέληξαν στην ιδέα εμφιάλωσης μιας νέας μπίρας με σαφράν. Το όλο εγχείρημα συνέχισε να υποστηρίζει η μοναστική κοινότητα του Chimay, η οποία και προχώρησε στην εμφιάλωση της μπίρας Notias στις εγκαταστάσεις της. Και εγένετο μία βελγική μπίρα με ελληνική καρδιά.