Από τις πιο ευγενείς, λευκές ποικιλίες που συναντάμε στους ελληνικούς αμπελώνες, το Ασύρτικο επιδεικνύει υψηλή προσαρμοστικότητα, ενώ την ίδια στιγμή διατηρεί πολλά από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του, ανεξάρτητα από το έδαφος και τις κλιματικές συνθήκες των περιοχών όπου καλλιεργείται. Είναι ανθεκτικό στις περισσότερες ασθένειες, με μέτρια-υψηλή ευρωστία, και υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να δώσει υψηλές αποδόσεις.

Ακόμη και στα πιο θερμά κλίματα, το Ασύρτικο διατηρεί τα γενικώς υψηλά επίπεδα οξύτητας που έχει. Παρά το γεγονός ότι η γευστική του ένταση δεν θεωρείται ιδιαίτερα υψηλή, η ποικιλία αυτή έχει το δυναμικό να βγάλει τα αρώματά του με κρυστάλλινη καθαρότητα. Συνδυάζει τον πλούτο στο στόμα με μια ιδιότυπη δομή και συνήθως φτιάχνει κρασιά με πλούσιο σώμα και υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Τα αρώματά του θυμίζουν πράσινο μήλο, ροδάκινο, θρυμματισμένα κοχύλια, πέτρα και ορυκτότητα – το τελευταίο είναι πιο εμφανές σε κρασιά που προέρχονται από τη Σαντορίνη.

Η οινοποίηση του Ασύρτικου είναι αρκετά δύσκολη, γιατί οξειδώνεται εύκολα. Μπορεί να ωριμάσει σε βαρέλια, αλλά η χρήση τους δεν θεωρείται απαραίτητη για την ποικιλία, ούτε για να αναδείξει τις δυνατότητές της ούτε για να αποκτήσει επιπλέον δομή.

Το Ασύρτικο έχει γίνει η αγαπημένη ποικιλία πολλών οινοπαραγωγών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και χρησιμοποιείται για την παραγωγή εκφραστικών κρασιών, είτε ως ποικιλιακό είτε σε ανάμειξη με άλλες τοπικές και διεθνείς ποικιλίες. Το Ασύρτικο απαντάται ευρέως στις Κυκλάδες και κυρίως στη Σαντορίνη. Έχει έναν μοναδικό τρόπο να εκφράζει τέλεια τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά της Σαντορίνης, ιδιαίτερα τη χαρακτηριστική ορυκτότητα του συγκεκριμένου terroir.

Το Ασύρτικο αναμειγνύεται συχνά με το Sauvignon Blanc, γιατί αφενός ενισχύει τα επίπεδα οξύτητας και προσθέτει δομή στο κρασί, ενώ αφετέρου, ακριβώς λόγω του Sauvignon Blanc, αποκτά πιο πολύπλοκη και πιο έντονη αρωματική προσωπικότητα. Η ανάμειξη του Ασύρτικου με τη Μαλαγουζιά είναι επίσης ένας πολύ επιτυχημένος συνδυασμός, ο οποίος γίνεται γρήγορα αγαπητός στους καταναλωτές.

Το Ασύρτικο, μαζί με το Αηδάνι και το Αθήρι, συμβάλλει στην οινοποίηση κρασιών όπως τα ΠΟΠ Σαντορίνη, ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα, ΠΟΠ Ρόδος, ΠΟΠ Χάνδακας-Candia, και πολλά γλυκά κρασιά ΠΟΠ. Το Ασύρτικο το συναντάμε επίσης σε πολλούς οίνους ΠΓΕ (Μακεδονία, Αττική), καθώς και σε πολλούς ποικιλιακούς και επιτραπέζιους οίνους.

Ποικιλία: Ασύρτικο
Χρώμα: μέτριας έντασης
Οξύτητα: υψηλή
Άρωμα: όχι υψηλής έντασης αλλά ιδιαίτερου χαρακτήρα. Πράσινο μήλο, ροδάκινο, θρυμματισμένα κοχύλια και ορυκτά
Παλαίωση σε φιάλη: μέλι, κηροζίνη, μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης
Στυλ κρασιού χωρίς βαρέλι: αυστηρό, ξηρό, ορυκτό
Στυλ κρασιού με βαρέλι: πλούσιο, γεμάτο, πολύπλοκο